Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

IZ GAŽENICE DO ITALIJE Svakim danom interes putnika sve veći

07.08.2020. 09:00


Nakon što je 31. srpnja katamaran Jelena počeo povezivati Zadar i talijanski grad Anconu iz dana u dan sve je veći interes putnika, a kako su rekli u riječkoj Jadroliniji, nadaju se i dodatnom porastu broja putnika početkom godišnjih odmora u Italiji, koji na hrvatsku obalu tradicionalno dovodi veći broj turista. No, i ovaj katamaran plovi pod posebnim režimom epidemioloških mjera, pa se i ovaj brodar svojim poslovanjem i postupcima prilagodio aktualnoj situaciji i nepredvidivim uvjetima epidemije koronavirusa.


Dvije najbliže točke Jadrana
Kapacitet katamarana zbog toga je smanjen na 50 posto kako bi se poštovale sve mjere socijalnog distanciranja, a posada i putnici obvezni su imati zaštitne maske tijekom čitavog putovanja.
Inače, katamaran "Jelena", koji sada plovi na ovoj međunarodnoj liniji može prevesti 403 putnika. Cijena putne karte za odraslu osobu iznosi 618, za dijete od 3 – 12 godina 309 kuna, a za djecu do 3 godine, putovanje je besplatno. Putnici koji se odluče na povratno putovanje ostvaruju 20 posto popusta, a djeca od 3 do 12 godina imaju 50 posto popusta.
Karte za brzobrodsku katamaransku liniju mogu se kupiti online, putem mobilne aplikacije mJadrolinija ili na prodajnim mjestima Jadrolinije, a riječ je o najmodernijem brodu iz flote Jadrolinije koji će s pet povratnih linija tjedno tijekom ljetne sezone spajati Zadar s Italijom. "Jelena" će kretati iz Gaženice svakog utorka, četvrtka, petka, subote i nedjelje u 8 sati, a iz Ancone se vraća istog dana s polaskom u 14 sati, a vožnja traje tri i pol sata.
Na prvu vožnju prema Anconi katamaran Jelena je u društvu voditelja zadarske agencije Jadrolinije Ante Radosa te lučkog kapetana Alena Rukavine, ispratio i zadarski župan Božidar Longin koji je tom prigodom izjavio kako su Zadar i Ancona dvije najbliže točke s obje strane Jadrana i da ta linija zaslužuje da bude cjelogodišnja.


Priželjkuje se trajekt
– To je iznimno važno, kako za naš turizam tako i općenito za naše gospodarstvo. Ova brzobrodska linija je važan korak u tom smjeru, a nakon sezone priželjkujemo povratak trajekta na ovu liniju jer Gaženica ima sve preduvjete za teretni promet, odnosno prihvat velikih kamiona koji putuju prema Italiji. Ustrajat ćemo na cjelogodišnjoj liniji, a u tome imamo razumijevanje kako resornog ministarstva tako i Jadrolinije, poručio je župan Longin.
Podsjetimo, dogovor o pokretanju brzobrodske linije Zadar – Ancona postigli su početkom prošloga tjedna na sastanku u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture državni tajnik Josip Bilaver, župan Zadarske županije Božidar Longin i predsjednik uprave Jadrolinije David Sopta. Državni brodar tijekom kolovoza održavat će pet brzobrodskih povratnih linija između Zadra i Ancone na kojima će prometovati katamaran "Jelena", a krajem kolovoza bi se, prema najavama, trebala donijeti odluka hoće li na toj liniji ostati katamaran ili se vraća trajekt.




"To je iznimno važno, kako za naš turizam tako i općenito za naše gospodarstvo. Ova brzobrodska linija je važan korak u tom smjeru, a nakon sezone priželjkujemo povratak trajekta na ovu liniju jer Gaženica ima sve preduvjete za teretni promet, odnosno prihvat velikih kamiona koji putuju prema Italiji. Ustrajat ćemo na cjelogodišnjoj liniji, a u tome imamo razumijevanje kako resornog ministarstva tako i Jadrolinije"
Božidar Longin, župan