MATERIJALNA ŠTETA PROCIJENJENA NA OKO 70.000 KUNA Obalni zid na Kolovarama sanirat će se nakon ljeta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
POSLIJE NEVERE - U Zadru, okolici i na otocima vidljive posljedice nevremena
Autor: 
Nakon žestoke ljetne nevere praćene jakim vjetrom i velikim udarima valova koja je, podsjećamo, u utorak pogodila zadarsko područje stradao je obalni zid na Zadranima omiljenom gradskom kupalištu, Kolovarima. Osim toga, svoj je danak platilo i i 13 stabala na Punti Bajlovoj te u Petrčanima
ZL
Stradao obalni zid na Kolovarama

Dali smo nalog da se onemogući pristup oštećenom dijelu obale, a to je pod nadležnošću Obala i lučica. Sanacija će se raditi po završetku turističke sezone, ali prema prvim procjenama nadzora kojeg smo upravo obavili jutros, materijalna šteta procjenjuje se na oko 70.000 kuna. No, to je procjena bez obavljenog nadzora odnosno, snimanja stanja ispod površine mora, a to se također, mora odraditi. Već danas ćemo pristupiti postavljanju zaštitne ograde kako bismio onemogućili pristup oštećenom dijelu rive kako se ne bi netko ozlijedio i obavit ćemo razgovore s našim ugovorenim izvođačem radova, Stipčevićem, objasnio je jučer pročelnik gradskog Odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela.

Naime, nakon žestoke ljetne nevere praćene jakim vjetrom i velikim udarima valova koja je, podsjećamo, u utorak pogodila zadarsko područje stradao je obalni zid na Zadranima omiljenom gradskom kupalištu, Kolovarama. Osim toga, danak je platilo i 13 stabala na Punti Bajlo te u Petrčanima.

Grad brine o zelenim površinama

- Što se tiče Punte Bajlo, ostećeno je 11 borova i dvije sofore. To je malo, listopadno stablo čiji je list sličan bagremovom. Djelatnici Nasada odmah su reagirali i izašli na teren te su uložili sav potreban napor kako bi sanirali štetu te osigurali i zaštitili lokaciju. Zbog ove štete, planirat ćemo u koordinaciji s Upravom Nasada kroz Program održavanja javnih zelenih površina dodatna sredstva za sadnju novih stabala, u kalendarskom dijelu godine kad za to bude vrijeme, kako na ovoj tako i na ostalim lokacijama. Vjerujem uskoro u podizanje novih drvoreda već formiranih stabala. Istu inicijativu smo pokrenuli i unatrag par godina i naši sugrađani su bili zadovoljni i taj su naš potez pohvalili. Za to mogu navesti primjer drvoreda kostela u Ulici blaiburških žrtava, potom u Splitskoj ulici, drvored murvi na predjelu Zrinsko-frankopanske ulice, Pinije u Petrčanima, na predjelu Arbanasa itd., kazao je pročelnik Dujela.

Tog utorka doista veliko i "munjevito" nevrijeme bilo je pogodilo i zadarske otoke, a prava drama odvijala se na Silbi. Katamaran "Antonija" koji povezuje Rijeku i Zadar preko Silbe, Raba i Krka, nakon isplovljavanja iz Zadra zbog velikih valova i jakog vjetra nije mogao pristati u luku Žalić pa je na brodu ostalo "zatočeno" 17 putnika koji su trebali izaći na Silbi. No, bili su prisliljeni nastaviti put prema Rijeci, a troje putnika koji su se trebali ukrcati na "Antoniju", ostalo je na otoku pa su im mještani pomogli u traženju smještaja.

Kratko i žestoko...

Niti Jadrolinijin trajekt Lastovo koji se vraćao s Premude za Silbu nije uspio pristati u luku. Trajektu je, uslijed vezivanja, zbog jakog vjetra pukla cima. Posada se još jedanput pokušala vezati, ali bez uspjeha pa su svoje putovanje po nemirnom moru nastavili prema Zadru.

Takva situacija "bodulima" nije nepoznata i nevjerojatna jer oni znaju da su to neminovne "čari" otočnog života, ali njihovi su gosti nesumnjivo ostali, blago rečeno, neugodno iznenađeni. Tog utorka unatoč špici ljeta, u samo 25 minuta palo je 11 litara kiše po četvornom metru, a snažan vjetar koji je puhao raznosio je padaline i stvorio dosta problema i u cestovnom prometu. Zbog velikih valova i osolina na kratko su bile zatvorene dionice Trpimirove i Krešimirove obale koje su nakon smirivanja nevremena bile opet osposobljene za promet.
 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)