Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

UMJETNIČKI OTOK Od prvog Silbenskog kulturnog ljeta pa sve do današnjih dana…

07.08.2020. 15:24


SILBA – Prvog dana mjeseca kolovoza, umjetnička organizacija SEA Silba Environment Art priredila je predstavljanje dva recentna projekta. Ovom prigodom, promoviran je treći broj silbenskih novina "Crtice s otoka", poznatih pod popularnim nazivom "uradi sam" novina, te dugo najavljivanja knjiga impozantnog sadržaja pod znakovitim nazivom "The BOOK of SEA", kako je rekla Natasha Kadin, autorica projekta i pokretačica umjetničke organizacije SEA.
– Knjiga i novine kojima su svoj doprinos dali otočani, predstavljeni su ispred silbenske škole Zadarski otoci, gdje su se ovom prigodom okupili brojni zainteresirani posjetitelji koji su se vraćali s plaže, objasnila je Natasha, dodajući kako su knjigu osim nje predstavili Bojan Krištofić, urednik i lektor knjige, a pas Luna, bio je jedino biće koje je prisustvovalo na svim programima.


Veliki interes za nesvakidašnju knjigu
"The BOOK of SEA", kako se moglo čuti na predstavljanju, po svom monografskom ključu, na skoro dvije stotine stranica, vrlo iscrpno dokumentira i sistematizira sve aktivnosti i programe koje je umjetnička organizacija SEA realizirala na Silbi od 2010. godine do danas.
– U knjizi je dokumentirano sve od prvog festivala Silbensko kulturno ljeto, pa sve do današnjih dana, i to u stvarno širokom rasponu od raznovrsnih radionica za djecu i odrasle, preko kazališnih predstava i performansa, likovnih i suvremeno-umjetničkih izložbi, filmskih projekcija i koncerata, pa sve do čišćenja plaža i unutrašnjosti otoka i još puno drugih aktivnosti, naglasila je Natasha, dodajući kako su u realizaciji ove dvojezične knjige obol dali i sinjski dizajner Nikola Križanac, Ivan Berecka splitsko-viški prevoditelj koji je knjigu preveo na engleski jezik, te Boris Greiner, zagrebački umjetnik, vremenolog i diplomirani kineziolog.
Vidno sjajne fotografske potpise, osim Natashe Kadin, knjizi su dali Gildo Bavčević, Marijan Blažina, Ivan Loparić, Tihana Mandušić i Manja Ristić.
Kako su dalje objasnili organizatori, iako se već na samoj promociji pokazao veliki interes prema ovoj nesvakidašnjoj knjizi, te su ju mnogi odlučili kupiti i imati svoj vlastiti primjerak, knjiga se može nabaviti i dalje i to u silbenskoj knjižnici po cijeni od 150 kuna, ili na upit preko maila umjetničke organizacije. Na radost organizatora, i svih zaljubljenika u more i otoke, knjiga će, kako je najavljeno, biti predstavljena u Zadru, Splitu, Rijeci, Zagrebu i u Ljubljani.
Pored Natashe Kudin koja je dugo pripremala uvodni tekst ove publikacije i koja objašnjava kako je prvi put došla na Silbu i Borisa Greinera koji kroz knjigu traga za razlozima zbog kojih se Silbu naziva "umjetničkim otokom", Bojan Krištofić se referira u svom uvodniku na težak život na otoku, te da bi se otocima trebale pružiti pravedne predispozicije za daljnji razvoj.


"Uradi sam" novine
– Razlozi 'težine života na otoku' su brojni i o tome se može čitati u tekstovima ove knjige koja se pojavljuje i kao dokument svih ostvarenih programa umjetničke organizacije kroz cijelo jedno desetljeće, istaknuo je Krištofić, naglasivši kako su umjetnost i kultura svrha ove knjige, ali i produbljivanje i učvršćivanje iskonske veze između otoka, živog svijeta i čovjeka putem umjetnosti kroz stvaranje novih spoznaja.
Pored knjige, ovom prigodom je predstavljen i treći broj dobro uhodanih silbenskih novina "Crtice s otoka", koje se među Silbenjanima popularno nazivaju "uradi sam" novinama.
– Osim debljine novina, koje broje čak 44 stranice, treći broj ovih novina se od prethodna dva razlikuje po tome što se zbog COVID-19 nije mogla održati klasična radionica izrade novina, kazala je Kadin, ističući kako se zbog toga uredništvo odlučilo pozvati žitelje i zaljubljenike u sve jadranske otoke, koji su dopisno za treći broj "Crtica s otoka" poslali brojne reportaže, priče, fotografije, ali i pjesme i ilustracije.
Zadovoljno uredništvo ovih otočnih novina koje čine književnica i novinarka Antonela Marušić, Natasha Kadin, te Bojan Krištofić, istaknulo je kako su neočekivano dobar odaziv i poslani materijal odredili opseg broja stranica, a svi prilozi koji nisu mogli biti objavljeni u tiskanom izdanju, objavljeni su na web stranici SEA.
– "Crtice s otoka" su besplatne i takve će ostati, a tiskane se trenutno mogu pronaći u silbenskoj knjižnici, Turističkoj zajednici te na drugim frekventnim otočkim punktovima, poručili su iz uredništva novina, izdvojivši intervju s Antom Mihićem, pokretačem i ravnateljem knjižnice u Salima, te s dr. Brankom Živković – Duvnjak, inače silbenskom liječnicom obiteljske medicine i pjesnikinjom i pokretačicom platforme festivala "Odvalimo SE poezijom" Sanjom Baković.




"Razlozi 'težine života na otoku' su brojni i o tome se može čitati u tekstovima ove knjige koja se pojavljuje i kao dokument svih ostvarenih programa umjetničke organizacije kroz cijelo jedno desetljeće"
Bojan KRIŠTOFIĆ