Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

UOČI IZBORA U STRANCI Zadarski SDP dobio naputak o – zabrani svađa!

07.08.2020. 08:53


Nesvakidašnji dopis dobile su lokalne organizacije SDP-a čiji su članovi ostali zatečeni ovakvim potezom Središnjice. Naime, glavni tajnik stranke, Nikša Vukas, svojim naputkom naredio im je – zabranu svađa.
Ne bi ova situacija bila neobična da Vukas to nije naložio pismeno, što sve stranke izbjegavaju upravo zato da iza ovakvih odluka ne bi ostali pismeni tragovi koji bi završili u medijima. Naredbe o pomirenju posvađenih tabora i zabrane javnih prepucavanja izdaju se usmenim putem, prije svega diskretno, kako bi sve ostalo unutar stranke. Ukoliko netko i iziđe s takvim nalogom u javnost, teško ga je dokazati jer nema pismenog traga.
Vukasa to ili nije bilo briga ili je mislio da će se zametnuti pisani trag njegove naredbe te je dio nezadovoljnih SDP-ovaca s ovim dopisom pak izišao u javnost. Naime, stranka će u rujnu održati unutarstranačke izbore te Vukas do tada želi potpuni mir među članstvom. U dopisu, kako saznajemo od članova, stoji da se svi eventualni prijepori unutar organizacije i članstva moraju staviti u mirovanje do okončanja izbornog procesa za tijela SDP-a Hrvatske. Vukas pritom misli na opstrukcije vodstva, izazivanje izvanrednih konvencija, izglasavanje nepovjerenja i slične kontroverzne situacije o kojima bi javnost mogla doznati.


Rukovodstvo biraju 26. rujna
Do 26. rujna, kada stranka bira novo rukovodstvo, stoga bi među članstvom morala vladati "silenzio stampa" kada su u pitanju bilo kakva neslaganja, opružbe, a pogotovo svađe. Sudeći prema navedenom u dopisu, glavni tajnik smatra kako bi im članstvo trebalo osigurati vrijeme neopterećeno trzavicama da bi što objektivnije procijenili i odabrali kandidate za vrh stranke.
Uoči lokalnih izbora SDP stoga mora izabrati nova tijela stranke kako bi spremni krenuli u izbore u svibnju. Kao što je poznato, nakon povlačenja Davora Bernardića s mjesta predsjednika, u igri je više kandidata za njegovu dužnost i onu potpredsjednika. Već su počeli međusobni prijepori, a dodatan problem im je i neplaćanje članarine.
Naime, i Peđa Grbin, koji je najavio kandidaturu za predsjednika stranke, javno je ukazao na taj problem, upozoravajući kako će tek 20 posto članova moći sudjelovati na izborima, s obzirom da je to glavni uvjet za glasovanje. Dio članova ipak ne ispunjava tu obvezu, zbog čega Grbin ovih dana upozorava kako je to "strašno i pokazuje da su godine devastacije unutarstranačkog rada i nebrige o članstvu dovele do toga da će tek 20-ak posto članova sudjelovati na izborima". Po njemu je ovo još jedan pokazatelj trenutačne situacije, odnosno koliko je SDP-u potrebna duboka promjena.


Pokušavaju umiriti strasti
Zadarska organizacija u boljoj je situaciji od nekih drugih u Hrvatskoj jer je nedavno provela unutarstranačke izbore te se situacija nakon ostavke bivšeg predsjednika ove organizacije stabilizirala. Imaju čelnika, Danijela Radetu, koji je Gradski odbor dobro posložio te u javnosti već uživa rejting. Jedna od jačih strana Radete je i izvrsna organizacija rada Gradskog odbora, stoga ne čudi da nije među onima koji kritiziraju Vukasov naputak o zabrani svađa u stranci. Naime, na pitanje je li i njegova organizacija dobila dopis glavnog tajnika, odgovara potvrdno, no u tome ne vidi ničeg spornog.
– Dolaze nam unutarstranački izbori, a zna se da na takvim izborima malo dođe do nekih prijepora ili disonantnih tonova ili sličnih situacija, pa se gleda da se takve situacije malo ublaži kako se ne bi u javnost išlo nekim teškim riječima jer nema potrebe da se stranka razilazi po pitanju bilo čega, pa ni izbora. Namjera glavnog tajnika stoga je bila spriječiti bilo kakve sukobe, iako je pitanje koliko će to biti djelotvorno. Ipak, riječ je o kampanji te to tako i treba gledati, kaže Radeta, napominjući da u zadarskoj organizaciji nema sukoba, niti će ih biti.
– Dopis je vjerojatno poslan zbog nekih drugih stranačkih organizacija kako bi se pokušalo umiriti strasti, a naša je već započela s pripremama za lokalne izbore prema kojima smo orijentirani već mjesec dana, poručuje čelnik zadarskog SDP-a.




ZADARSKA ORGANIZACIJA U PREDNOSTI PRED DRUGIMA
Zadarska organizacija u boljoj je situaciji od nekih drugih u Hrvatskoj jer je nedavno provela unutarstranačke izbore te se situacija nakon ostavke bivšeg predsjednika ove organizacije stabilizirala. Imaju čelnika, Danijela Radetu, koji je Gradski odbor dobro posložio te u javnosti već uživa rejting