Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

VLASNIČKI ODNOSI NISU RIJEŠENI Bivša poljoapoteka na čekanju zbog konzervatora!

07.08.2020. 14:36


Mi smo već razgovarali s nekim našim vinarima i pivarima i oni su zainteresirani za realizaciju ideje svojevrsne kušaonice gdje bi mogli i prodavati svoje proizvode. To bi bila mala kušaonica s par stolova gdje bi svaki gost koji dođe u naš grad mogao na licu mjesta kušati, ali i kupiti autohtone, domaće proizvode zadarskoga kraja. Lokacija je savršena u samom centru grada, odmah uz našu pijacu. Ali, ne možemo još ništa poduzeti dok konzervatori ne obave svoj dio posla i dok se ne riješe vlasnički odnosi, rekao je Tomislav Letinić, direktor zadarske Tržnice.
Naime, od kada je 1. kolovoza prošle godine zatvorena poljoapoteka i iz zakupa tog prostora izašla tvrtka Sarag u vlasništvu Ivice Suraća, Zadrani pomno prate razvoj situacije u vezi tog atraktivnog prostora u samom srcu Zadra za koji su i emotivno vezani. Trenutačno, cijela priča oko tog prostora vrti se oko zadarskih konzervatora koji trebaju izdati rješenje prema kojemu se sve treba vratiti u prvobitno stanje, a konzervatori još nisu izašli na teren.
– Dok je tamo bila poljoapoteka došlo je do nekih preinaka u prostoru. Primjerice, spušten je strop i bilo je još nekih intervencija. Kad se sve to vrati u prvobitno stanje, Grad se mora uknjižiti na tu nekretninu koja je još uvijek u državnom vlasništvu odnosno, u zemljišnim knjigama, kao i većina prostora kojima upravlja Tržnica Zadar, nisu do kraja riješeni vlasnički listovi. Velik dio pripada državi, a manji Gradu Zadru. Ipak, u postupku smo rješavanja vlasništva nad svim prostorima. Čim konzervatori obave svoj dio posla i izdaju rješenje možemo razmišljati što i kako dalje, objasnio je Letinić.
Ponovio je svoje ideje i razmišljanja o tom prostoru koji bi mogao postati još jedna lijepa, povijesna zadarska priča. Naime, u pitanju je prostor crkvice svetog Roka i ostaci crkve svete Marije Velike, a u njoj je kršten sveti Jakov Zadranin.
– Ja sam u kontaktu i s jednom udrugom koja štuje njegov lik i djelo i sve bi to moglo postati još jedna lijepa crtica Zadra koju bismo mogli brendirati i s ponosom pokazivati turistima, smatra Tomislav Letinić.