Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pametna potrošnja energije i smanjenje emisije CO2 – korak prema zelenoj budućnosti

07.08.2021. 10:59


Na nedavnoj sjednici Gradskoj vijeća izglasan je i Prijedlog Odluke o donošenju Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvitka grada Zadra (SECAP). SECAP predstavlja ključni dokument koji na bazi prikupljenih podataka o zatečenom stanju identificira i daje precizne i jasne odrednice za provedbu projekata i mjera energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije te prilagodbe učincima klimatskih promjena. SECAP se fokusira na dugoročne utjecaje klimatskih promjena na područje lokalne zajednice, uzima u obzir energetsku učinkovitost te daje mjerljive ciljeve i rezultate vezane uz smanjenje potrošnje energije i emisija CO2.


Novi plan
Glavni cilj SECAP-a je postići da predložene mjere rezultiraju smanjenjem emisije CO2 za najmanje 40 posto do 2030. godine i povećanjem otpornosti prema klimatskim promjenama. Zbog svega navedenoga, Grad Zadar je izradio nacrt Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvitka grada Zadra. Europska unija je u listopadu 2014. godine donijela Okvir klimatske i energetske politike do 2030. godine, kojim su uspostavljeni novi klimatski i energetski ciljevi, a to su smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 40 posto, osiguravanje da najmanje 27 posto energije potrošene u Europskoj uniji bude iz obnovljivih izvora te da se uštedi najmanje 27 posto energije.
– Stari je dokument sadržavao mjere ublažavanja klimatskih promjena u sektorima zgradarstva, prometa i javne rasvjete radi postizanja smanjenja emisija CO2 od 21 posto do 2020. godine. Postojeći Akcijski plan energetski održivog razvitka nadograđuje se ciljevima za prilagodbu klimatskim promjenama i trenutnom stanju s postotkom zagađenja koje je rezultat korištenja fosilnih goriva, a mjere ublažavanja klimatskih promjena se razrađuju do 2030. godine, kazao nam je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap te dodao kako je novi plan smanjenje emisije CO2 od 40 posto do 2030. godine, u sektorima zgradarstva, prometa i javne rasvjete, dok se racionalnijim korištenjem obnovljivih izvora energije planira smanjenje emisije stakleničkih plinova od 27 posto.


Pozitivna bilanca
– Postupnim prelaskom na energetski učinkovitiju obnovu fasada, kao i koncentracijom na osiguranje pametnih semafora i zelenih valova u području prometa, uz već započeti projekt nabave novih, energetski prihvatljivijih autobusa i postupnu obnovu te nabavku novih energetski učinkovitih elemenata javne rasvjete, bilanca potrošnje električne energije i smanjenje emisije stakleničkih plinova ići će u korist osiguravanja svijetle i zdrave budućnosti za nove generacije, zaključio je Kasap.
U sektoru zgradarstva planira se uvođenje obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije, zamjena postojećih sustava grijanja na fosilna goriva s obnovljivim izvorima, povećanje učinkovitosti daljinskog grijanja i niz mjera edukacije i promocije. U sektoru prometa predviđeno je ukupno 10 mjera koje obuhvaćaju elektrifikaciju javnog i privatnog prometa, korištenje vozila na električni pogon ili alternativni pogon s nultim emisijama CO2, modernizaciju javnog prijevoza i poticanje nemotoriziranog prometa.