Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Udruga Žaruljica dobrim idejama osvijetlila ljeto na Molatu

07.08.2021. 07:41


Udruga Žaruljica je udruga za promicanje odgojne i obrazovne djelatnosti. Osnovani su prošle godine u svibnju, a trenutačno broje četiri člana. Iako su novi i možda mali, ova Udruga provodi hvalevrijedne projekte, a put ih je iz Zagreba naveo i na Molat, točnije Zapuntel gdje su napravili prava mala čuda, a to sasvim sigurno nije kraj. Ovom smo prilikom razgovarali s Dinom Popović, jednom od osnivačica Udruge, uz Nataliju Mitrić, Ivu Zanoški te Ivora Popovića. Dina volontira već dugi niz godina, a kako kaže, sad je htjela napraviti nešto svoje.


Želja za pokretanjem nečeg svog
– Počeli smo u Gradu Zagrebu, pomoć za djecu s teškoćama u učenju, ali radi COVID-a nije baš bilo moguće provoditi projekte. Jako se dugo bavim volonterskim radom, uz stalan posao, i radom s djecom, tako da sam željela sada pokrenuti nešto svoje, rekla je na početku Dina.
Prvi eko projekt udruge Žaruljica na otoku Molatu, mjesto Zapuntel bila je izviđačka eko akcija Odreda izviđača Sljeme, čišćenje plaža od plastike (sponzor Zadarska županija). Zasad su provedena 4 projekta. Projekt Eko Eko Molat koji financira HEP još nije proveden do kraja, a vrijednu ekipu očekuje još jedna akcija čišćenja podmorja na otoku Molatu, mjesto Zapuntel, koja će biti održana do kraja 2021. godine.
Dosad su napravili nekoliko ljetnih događanja, a kao idealno mjesto za sve artističke i ekološke radionice pokazala se stara/nova zapuntelska škola.
– Ljetna događanja u mjestu Zapuntel, otok Molat bila su od 15. 07. 2021. do 31. 07. 2021. godine. Program je sufinanciran sredstvima Grada Zadra i HEP-a (projekt Eko Eko Molat). Također je u sklopu projekta bila postavljena, i još je tamo kućica za knjige na plaži, u Zapuntelu. Hrvatska elektroprivreda d.d. je za sufinanciranje izabrala naš projekt Eko Eko Molat koji se počeo provoditi još u 5. mjesecu volonterskom akcijom dovoženja kreveta za izviđače na otok i uređivanja stare škole u Zapuntelu. Sam projekt je obuhvatio uređivanje škole, provođenje 5R filozofije kroz sva volontiranja, radionice, i dramske i knjižne i izviđačke akcije čišćenja obale, objašnjava nam Dina Popović te nadodaje kako je projekt doživio veliku potporu, a za projekte imaju medijsko pokroviteljstvo dnevnog lista i portala 24sata koji su spremni u svojim izdanjima medijski pratiti i podržati projekte revitalizacije, ekološke akcije te sve inicijative koje vode ka čuvanju kulturne i društvene baštine na otoku Molatu.
A na pitanje zašto baš Zapuntel, Dina odgovara vrlo jednostavno.


Ljubav prema otoku
– Jednostavno sam se zaljubila u Zapuntel i to je to. I htjela sam nešto napraviti za sam otok jer su svima puna usta priče o otocima, a stvari se teško pokreću. Stupila sam u kontakt s predsjednikom MO Zapuntel Žarkom Martedićem i Gradom Zadrom, uzela u najam školu u Zapuntelu na 5 godina i to je to, prepričava Dina te nadodaje kako ima još planova.
– Želja mi je napraviti monografiju otoka Molata jer ista ne postoji, za to tražim sredstva, za sad smo tražili od Zadar Tourist Bord, ali nemam još nikakav odgovor od njih. Nadam se potpori gradonačelnika Grada Zadra i Zadarske županije nakon svih ovih događanja koja su napravljena na otoku, govori Dina te nadodaje kako su prezadovoljni dosad napravljenim.
 




***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!