Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Vikend iz snova na Forumu za sve ljubitelje dobre glazbe

07.08.2021. 07:49


Zadrane ovog vikenda očekuju čak tri fenomenalna koncerta, koja su prvotno bila zakazana za sredinu srpnja, ali su zbog epidemioloških neprilika morali biti odgođeni. Tako će na pozornicu prvi, u subotu stupiti Urban & 4, koji za zadarsku publiku pripremaju retrospektivni koncert na kojem će izvesti svoje najpoznatije hitove. Druge će na pozornicu, dan kasnije, u nedjelju Mia Dimšić i bivša članica grupe Frajle Marija Mirković. Za kraj, u ponedjeljak nastupa jedinstvena Amira Medunjanin. Razgovarali smo s izvođačima te ih pitali što pripremaju za zadarsku publiku, kao i kako su podnijeli razdoblje pandemije bez javnih nastupa, te kojim će novim uratcima uskoro počastiti svoje obožavatelje.


Nastup nakon mnogo vremena
Urban & 4 na Forumu će nastupiti u subotu, s početkom u 21.30. Kako nam je kazao Damir, obzirom da je s bendom, prije ovog koncerta odradio je svega tri do četiri nastupa, zapravo nisu imali niti pravu priliku proći kroz kompletan materijal i pripremiti ekskluzivan koncert, gdje bi se posvetili samo jednom albumu ili segmentu umjetničkog stvaralaštva.
– Nama je trenutačno svaki koncert prilika da se ponovno družimo na pozornici, ali istovremeno i generalna proba. Potrudit ćemo se napraviti presjek cijele karijere, počevši od naših najranijih uradaka, pa sve do najnovijih, kazao je Urban, te dodao kako njemu i bendu neizmjerno puno znači ponovno nastupati pred publikom.
– Ja sam osobno, ali i cijeli bend vrlo teško podnio razdoblje bez koncerata, ne samo zato što nam je svima bila ugrožena egzistencija, naročito kada se u obzir uzme činjenica da se ne vodimo ekonomskom računicom i ne sanjamo o ubiranju što većeg iznosa od tantijema, te da se nikada nismo trudili raditi popularne hitove, tako da su nam koncerti okosnica kreativnog rada i prihoda. Pošto sam već zašao u peto desetljeće života, koje sam velikim dijelom proveo baveći se glazbom koja je moj poziv, biti doma, biti skraćen i onemogućen da radim ono što najbolje umijem, za što mislim da postojim na ovoj planeti, bilo je kao boravak u kavezu. Oduzeto mi je sve ono što me čini umjetnikom i scenskim izvođačem, jer nisam mogao činiti ništa od onoga po čemu sam prepoznatljiv, objasnio je Urban i rekao kako se u vremenu karantene okrenuo stvaranju novih pjesama i provodio vrijeme sa svojom obitelji. Pitali smo ga što očekuje od koncerta i kako gleda na svoju karijeru i otisak koji je ostavio na hrvatskoj glazbenoj sceni.
– Zadarska nam je publika oduvijek posebna. Ono što se promijenilo nije što mi glazbenici možemo očekivati od publike, već kako mi prihvaćamo sami sebe, jer ruku na srce, prije ovog koncerta nismo imali prilike nastupati. Nadam se da ćemo imati divnu zajedničku večer. Što se godina tiče, ljudima se možda čini da smo dovoljno stari i da bi možda trebali odustati od glazbe. No, ono što se meni čini, jest da sam tek sada na samom početku i da tek sada u pravom smislu riječi počinjem učiti što je to glazba i tko sam ja. Pokušavam biti što iskreniji prema sebi i prema publici. Zbog toga mi se čini preranim govoriti o sažetku svog umjetničkog puta. S tim bih radije pričekao još koju godinu, jer nikako ne namjeravam odustati od glazbe, istaknuo je Urban, te dodao kako ne voli niti razmišljati o svojoj poziciji unutar hrvatske glazbene scene, jer se ne smatra čovjekom kojem je bitno sebe stavljati uz bok nekim drugim prominentnim izvođačima i na taj način ocjenjivati svoju kvalitetu i talent.
– Glazba, stvaranje i izvođenje me i dalje veseli i zabavlja te mi pruža uzbuđenje u životu. Za vrijeme pandemije sam dosta toga snimio i pripremio. U dogovoru s Croatiom Records, album koji je snimljen, masteriziran i za kojeg je Tomislav Torijanac napravio predivan omot, trebao je izaći ovo ljeto. Međutim, došli smo do zaključka da to nije ljetni album i njegovo predstavljanje odgodili za jesen. 19. rujna izlazi dupli album, a uskoro bi trebao izaći singl i spot za pjesmu »Sama«. Spot je radila moja supruga Milica Černi Urban i vjerujem da je napravila predivan sport, kazao je Urban i istaknuo kako mu je tijekom pandemije bilo izrazito teško stvarati, iako je takvo stanje, s jedne strane, poticajno, jer predstavlja svojevrsni bijeg od ludila svakodnevice i moment kada umjetnik nema vremena misliti ni o čemu drugom osim o pjesmi na kojoj radi.
– Međutim, u momentima kada cijela familija boravi u istom prostoru, naročito kada se u obzir uzme da je moje troje djece dugo vremena provelo učeći od kuće i da smo bili i u samoizolaciji, teško je naći vrijeme za rad. Supruga i ja smo hvatali čudne trenutke u kojima bismo se barem malo mogli posvetiti radu. Mogu reći da je to, unatoč svim problemima, bilo jedno intenzivno, predivno i neurotično razdoblje života. Trudili smo se izvući maksimum iz jedne vrlo loše situacije i biti podrška jedni drugima, zbog čega smo kao obitelj naučili biti jači. Osim toga, kao autor sam naučio nešto novo o sebi i o glazbi kao životnom pozivu, zaključio je Urban.


Nastup dvije dive
Isto smo pitanje postavili i Miji Dimšić i Mariji Mirković, koje će koncert održati u nedjelju, 8. kolovoza.
– S jedne mi je strane bilo jako teško, jer su mi za inspiraciju jako važna događanja, ljudi i dinamika, a toga je falilo, a s druge strane mi je bilo lakše jer sam imala više vremena i baš sam se temeljito posvetila pisanju. Sama činjenica da se događalo manje stvari potaknula me da po prvi put izmišljam neke priče i radnje u pjesmama i to mi je jako zabavno, pa ću uz pričanje o proživljenim iskustvima svakako nastaviti i u tom imaginarnom smjeru, kazala nam je Dimšić, dok je Mirković dodala kako je za nju vrijeme izolacije bilo mirno i inspirativno. Prvi je put, nakon dugo godina, imala više vremena, bez koncerata i stalnih putovanja.
– Dosta sam sa surađivala sa Alkom Vuicom. Ona je sjajan tekstopisac. Njezin se stil pisanja i stihovi odlično slažu sa muzikom koju pravim. Iako je ona je bila u Umagu, a ja u Novom Sadu, uspjele smo napraviti puno čarobnih pjesama. Publika je imala priliku čuti prvi singl »Luđakinja« i popratiti Alkin nastup na Splitskom festivalu sa pjesmom »Palmižana«. Ove godine sam debitirala i na Dori kao autorica pjesme »Zaljubljen«, grupe Cambi. Ta mi je pjesma definitivno obilježila ovu godinu, jer je zaista postigla veliki uspjeh i baš sam sretna zbog toga. Sa grupom Cambi nastavljam suradnju. Nova pjesma koju sam pisala za njih izlazi na jesen i jedva čekam reakcije publike, kazala je Mirković, dok nam je Dimšić ukratko predstavila svoj najnoviji uradak, knjigu »Cesta do sna«.
– Ideja da napišem knjigu, koja je svjetlo dana ugledala krajem prošle godine, došla je spontano, kada me nazvao nakladnik MB Books – a, koji je knjigu na kraju i izdao i pitao me jesam li zainteresirana za takav projekt. Prihvatila sam izazov prvenstveno zato što nije bilo drugih glazbenih aktivnosti. Za mene je »Cesta do sna« priča o odrastanju, vjeri u sebe i hrabrosti da trčiš za svojim snovima bez obzira na sve i nadam se da će ju upoznavati sve više i više čitatelja, objasnila je Dimšić i kazala nam nešto više o tome kakav koncert priprema.
– Moj bend i ja svirat ćemo, naravno, naše autorske stvari, ali ubacit ćemo i pokoju obradu omiljenih nam pjesama. Jako mi je drago što je s nama prvi put i Marija, koja se savršeno uklapa u tu priču, obje volimo gitaru, pisanje i dobar provod. Nadam se da će se ljudima svidjeti naša energija i da će se, prije svega, dobro zabaviti, opustiti i zaboraviti na brige i sve što se oko nas događa, rekla je Dimšić, a Mirković se složila s njom, te dodala kako će njezin blok će biti malo duži.
 




***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!