Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Molatski logoraši još čekaju pravdu

Autor: Ivan Stagličić

06.09.2008. 22:00
Molatski logoraši još čekaju pravdu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Niti jedna Vlada Republike Hrvatske se do sada nije založila da se naše pitanje riješi. Očekujem od predsjednika Vlade Ive Sanadera da će pri susretu s talijanskim premijerom Berlusconijem pokrenuti pitanje naših obeštećenja, kazao je Baraba
Svečano obilježavanje 65. obljetnice oslobađanja zatočenika iz talijanskog koncentracijskog logora Molat održano je u nedjelju pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH i organizaciji Grada Zadra, u koordinaciji s Udrugom logoraša antifašista talijanskog koncentracijskog logora Molat. Svečanost je okupila nekoliko stotina preživjelih logoraša i njihovih potomaka koji su zajedno s izaslanstvima Grada Zadra i Zadarske županije položili vijence i zapalili svijeće na spomen-obilježju na mjestu groblja u koje su sharanjivani ubijeni i preminuli logoraši, kojih je tijekom 15 mjeseci postojanja ovoga logora smrti stradalo tisuću, a kroz muke internacije na Molatu prošlo je dvadeset tisuća osoba, uglavnom s područja Dalmacije od Zadra do Solina.
Na svečanom skupu koji se potom održao u uvali Jazi gdje je nekad bila upravna zgrada logora, skup je pozdravio dopredsjednik Udruge logoraša Josip Bašić, koji je iznio i svoja vlastita sjećanja na dane tamnovanja, a brojnim nazočnima se obratio zamjenik gradonačelnika dr. Rade Škarica koji je bio i predsjednik Organizacijskog odbora proslave, a potom i predsjednik udruge logoraša Boris Baraba, koji se založio da ovdje na Molatu bude centar za obilježavanje fašističkog terora, gdje bi o tim strahotama trebalo podučavati mlađe naraštaje. Baraba je, međutim također upozorio da su zatočenici talijanskih koncentracijskih logora, kojih je u Hrvatskoj bilo 14, a u Italiji dvije stotine, među posljednjim logorašima u svijetu koji još nisu dobili nikakvo obeštećenje za svoje patnje.
– Niti jedna Vlada Republike Hrvatske se do sada nije založila da se naše pitanje riješi. Očekujem od predsjednika Vlade Ive Sanadera da će pri susretu s talijanskim premijerom Berlusconijem pokrenuti pitanje naših obeštećenja, kazao je Baraba, podsjetivši da su svi logoraši u Europi i talijanski antifašisti koji su bili zatočeni u tim istim logorima dobili obeštećenja: Nedavno se Berlusconi obvezao obeštetiti i Libijce, a jedino su hrvatski zatočenici iz svega toga izuzeti.
– Hrvatska Vlada se mora zauzeti za hrvatske građane, makar koliko i talijanska za svoje antifašiste i nadamo se da će u tome uspjeti, iako mi ne odustajemo niti od nagodbe, niti od tužbe protiv republike Italije, istaknuo je Baraba.
Gradonačelnik Zadra dr. Živko Kolega obećao je skoro dovršenje uređenja bivše upravne zgrade logora u kojoj će se ustanoviti zbirka sa stlanim postavom koja će posjetitelje podsjećati na ovaj logor.
Skupu se obratio i Vinko Šunjara, umirovljeni general i dopredsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske, zatim Carlo Spartachi Capogreci, autor knjige o talijanskim koncentracijskim logorima, te u ime Vlade RH, izaslanik premijera Sanadera i dopredsjednice Vlade Jadranke Kosor, Stjepan Adamić.