Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U smrskanom autobusu poginulo 14 Slovaka

Autor: Milan Mataija

06.09.2008. 22:00
U smrskanom autobusu poginulo 14 Slovaka

Foto: Filip BRALA



Teško je ranjeno jedanaest, a lakše dvadesetak putnika. Od siline udarca prednji desni dio do sredine autobusa u potpunosti je uništen. Spasilačke ekipe zatekle su jeziv prizor – putnici odsječenih udova zazivali su pomoć
Nezapamćena prometna nesreća na hrvatskim autocestama u kojoj je život izgubilo 14 putnika, 11 je teško ozlijeđenih i dvadesetak s lakšim ozljedama, dogodila se u nedjelju oko 6 sati na autocesti Zagreb – Šestanovac, između odmorišta Jadova i Zir kod nadvožnjaka Mogorić. Autobusom slovačkih nacionalnih oznaka putovalo je na odmor u Vodice 49 slovačkih turista različite životne dobi, prema riječima preživjelih putnika u jednom trenutku se čula eksplozija, najvjerojatnije je došlo do puknuća gume,  autobus se zabio u odbojnu ogradu kroz koju je prošao u zeleni pojas te nakon stotinjak metara snažno udario u potporni zid nadvožnjaka. Od siline udarca prednji desni dio do sredine autobusa u potpunosti je uništen te su upravo ti putnici koji su se nalazili na tim sjedalima, uz vozača i suvozača, smrtno stradali.
Prizorište nesreće izgledalo je šokantno, dok je manji dio putnika uspio sam napustiti autobus, veći dio je ostao zarobljen u ostacima autobusa te su se do njih probijali vatrogasci više od dva sata režući dio po dio autobusa. U samom izvlačenju, uz nadljudske napore vatrogasaca i gospićkih policajaca, ekipe hitne pomoći pružale su pomoć unesrećenima od kojih su neki bili i prignječeni, ali su im uspjeli pružiti pomoć te su samo zahvaljujući iznimno brzoj intervenciji svih sudionika uspjeli i preživjeti.
Dva sata do unesrećenih
Na mjestu tragedije poginulo je jedanaest putnika, dok je njih troje umrlo na putu ili tijekom medicinske obrade u gospićkoj Općoj bolnici.  Deseci vatrogasnih, policijskih i  automobila hitne pomoći okružili su mjesto nesreće, na samom mjestu vatrogasci su škarama uz pomoć medicinskog osoblja i policajaca  više od dva sata izvlačili tijela unesrećenih, od kojih je posljednje beživotno tijelo izvučeno pet sati nakon nesreće. 
Prizorište je podsjećalo na nedavna ratna vremena, o čemu svjedoči ekipa hitne medicinske pomoći koja je smještena kod tunela Sveti Rok i koja je prva intervenirala u svega nekoliko minuta. Ekipa hitne medicinske pomoći u kojoj su  dr. Maja-Ana Požur, sestra Emili Rukavina i Ivica Šarić zatekla je strašan prizor, veliki broj teško ozlijeđenih kojima su odsječeni dijelovi tijela, teško ozlijeđeni koji su bili prikliješteni te veliki dio putnika koji su zazivali pomoć.
Pozvali su svoje kolege u hitnoj medicinskoj pomoći koji su također brzo stigli na mjesto nesreće, a oni su za svega deset minuta prevezli prvih troje ozlijeđenih u gospićku Opću bolnicu koja je spremno prihvatila unesrećene. U kratkom vremenu gospićka bolnica se uspjela organizirati te u nepunih dva sata primiti i zdravstveno obraditi  dvadeset dvoje ozlijeđenih, od čega šestero s teškim ozljedama za čije živote se bore gospićki liječnici, što nam je potvrdila i ravnateljica Bolnice Marija Vrkljan Ilijevski.
Ministar zdravstva na mjestu nesreće
Mjesto nesreće obišao je i ministar zdravstva dr. Darko Milinović, koji je nakon posjeta gospićkoj bolnici, s ministrom unutarnjih poslova Berislavom Rončevićem, izjavio da su uz gospićku bolnicu, čiji su djelatnici spašavali živote doslovno nadljudskim snagama, pomoć  ponudile i susjedne županijske bolnice,  a angažiran je i helikopter koji je čekao u pripravnosti.
Akciju spašavanja, uz gospićku policiju, vodili su gospićka  Državna služba za zaštitu i spašavanje 112 i  Gradski stožer za spašavanje u što su bili uključeni i gradski Crveni križ koji je Slovacima koji nisu bili ozlijeđeni ponudio smještaj te organizirao hranu i napitke. Samo nekoliko sati nakon tragedije na mjesto nesreće su došli i tajnici Slovačkog veleposlanstva u Zagrebu koji su pokušali pružiti pomoć unesrećenima, a tijekom posjeta dvojice ministara, unutarnjih poslova i zdravstva, Milinovića i Rončevića, tajnik slovačkog veleposlanstva Igor Derco se zahvalio državnim tijelima i svim sudionicima akcije spašavanja na pomoći, ali se u jednom trenutku emocionalno slomio te su ga tješili ministri s kojima je otišao u posjet Slovacima koji su neozlijeđeni smješteni u prostore HAC-a  kod tunela Sveti Rok.
Mjesto nesreće je obišao i direktor HAC-a Jurica Prskalo, cijelo ravnateljstvo policije predvođeno Marijanom Benkom te gospićki gradonačelnik Milan Kolić i župan Milan Jurković. Od početka akcije izvlačenja na mjestu tragedije cijelo vrijeme je bio i načelnik PU ličko-senjske Željko Jurković, a sam očevid su vodili dežurni suci Pavao i Matilda Rukavina nakon čega će se znati točan uzrok ove teške tragedije koja je Gospićane podsjetila na stradavanje učenika u Bilaju osamdesetih godina, koji su također nastradali u autobusu od naleta vlaka na pružnom prijelazu. 
Nesreće se ne događaju drugima
Ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević, u pratnji Marijana Benka, glavnog ravnatelja policije, stigli su u posjet gospićkoj općoj bolnici gdje ih je dočekao ministar zdravstva i socijalne skrbi mr. Darko Milinović i ravnateljica gospićke bolnice dr. Marija Vrkljan-Ilijevski te ih upoznali sa stanjem  pristiglih pacijenata.
 – Nažalost još jedan težak, crn vikend na hrvatskim cestama. Po dojavi o ovoj zaista tragičnoj prometnoj nesreći u kojoj su stradali slovački turisti, zajedno s kolegom Milinovićem došao sam posjetiti teško povrijeđene osobe, a kasnije ćemo otići i na samo mjesto događaja. Nažalost i ovoga ću puta ponoviti za sve vozače i sve sudionike u prometu da poštujemo zakon o sigurnosti na cestama, da budemo odgovorni i prilagodimo našu vožnju. Definitivna potvrda je ova nesreća s teškim posljedicama. Za sada je 14 smrtno stradalih. Nesreće se ne događaju drugima nego nama. Ovdje se ne radi o djelovanju institucija, nego se radi o odgovornoj ulozi svakog sudionika u prometu, rekao je ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević.
 Ministar zdravstva i socijalne skrbi mr. Darko Milinović tijekom posjeta gospićkoj bolnici zahvalio  je svim djelatnicima gospićke bolnice, Hitnoj službi, službi 112 i drugima, koji su uložili nadljudske napore u spašavanju ozlijeđenih. 


U KB-u Dubrava operirane tri slovačke turistkinje
Tri žene koje su nakon nesreće na autocesti A1 prevezene u Kliničku bolnicu “Dubrava” zasad su relativno stabilno s obzirom na teške ozljede te su na intenzivnoj skrbi, izjavio je za Hinu dežurni liječnik dr. Božo Novak. Riječ je o starijim gospođama u dobi od 64, 67 i 79 godina koje su pretrpjele teške prijelome ruku i nogu te nagnječenja organa, a podvrgnute su operativnim zahvatima, pri čemu su 79-godišnjoj pacijentici amputirane obje noge. Dr. Novak je rekao da će se njihovo intenzivno liječenje nastaviti te da nije moguće davati prognoze s obzirom na težinu ozljeda. 
Mesić i Sanader uputili brzojave sućuti
 Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uputio je poruku sućuti slovačkom predsjedniku Ivanu Gašparoviču u povodu teške prometne nesreće u kojoj je život izgubio velik broj slovačkih državljana, objavljeno je u nedjelju iz Ureda predsjednika. “Izražavam duboku sućut u svoje i u ime svih građana Hrvatske”, napisao je u poruci hrvatski Predsjednik.
Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader uputio je izraze sućuti slovačkom premijeru Robertu Ficu. “Poštovani gospodine Fico, s dubokim sam žaljenjem primio vijest o tragičnoj prometnoj nesreći u kojoj su u Hrvatskoj živote izgubili slovački državljani. U ime Vlade Republike Hrvatske i u svoje ime upućujem izraze duboke sućuti i poštovanja vama, vladi Republike Slovačke, a napose obiteljima poginulih u ovom tragičnom događaju”, kaže se u Sanaderovoj poruci slovačkom premijeru. Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković uputio je izraze sućuti slovačkom ministru vanjskih poslova Janu Kubišu.