Zaštitimo djecu u prometu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
mladi_promet
Zvonko KUCELIN
Štand na Narodnom trgu bio je pun "sigurnosnog" promotivnog materijala, a ispred njega odred malenih "policajaca"

"Zaštitimo djecu u prometu" - ime je akcije održane na Narodnom trgu, koju su Autoklub Zadar i predstavnici Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa zadarske Policijske uprave, odlučili organizirati na samom početku nove školske godine, ne bi li na taj način upozorili i educirali građane o ugroženosti djece u prometu.

Važna kampanja

Sloganom "Sigurno i vješto u prometu" organizatori kampanje na čelu s tajnikom zadarskog Autokluba Dinkom Brkićem i voditeljem Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Božidarom Budišom, plijenili su pozornost građana i pozivali ih na svoj štand smješten podno Gradske straže na kojem su mogli uzeti niz promotivnih i edukativnih materijala, među kojima su se nalazili priručnici, časopisi, reflektirajući prsluci i narukvice, kemijske olovke...

Tajnik Brkić istaknuo je da svake godine neposredno prije početka školske godine organiziraju akcije ovog tipa, jer smatraju iznimno važnim educirati vozače, ali i ostale sudionike cestovnog prometa, s obzirom da je to vrijeme kada su djeca više nego obično na ulici.

- Kultura u prometu iznimno je važna, a treba je usvajati od malih nogu. Osnovni program prometnog odgoja provodi se već u dječjim vrtićima, a u nekim školama učenici prometni odgoj mogu izabrati kao izborni predmet, komentirao je Brkić naglašavajući da bi kampanje o sigurnosti u prometu bile puno uspješnije kada bi se mlade osobe što ranije interaktivno i iskustveno učile o ponašanju u prometu, kaže Brkić.

Školska prometna jedinica

Brkić također naglašava da su u sklopu druženja s građanima, između ostaloga organizirali i natjecanje djece u crtanju njihovog doživljaja prometa, kao i poligon na kojem su djeca među čunjevima demonstrirala vožnju.

U natjecanju je sudjelovalo dvadesetak učenika drugog razreda OŠ Stanovi, koji su građanima pokazivali kako se ponašati u prometu, a njihovi glavni rekviziti bili su koturaljke, bicikli i romobili, kaže Brkić.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU zadarske Božidar Budiša istaknuo je kako već godinama organiziraju akcije ovog tipa, posjećuju škole i educiraju djecu, jer kako kaže, žele upozoriti na važnost i sigurnost djece u prometu.

 - Uz razne edukativne materijale, svim zainteresiranima, pripremili smo i uređaje za mjerenje brzine, za utvrđivanje droga u organizmu, te alkotestove, kaže Budiša naglašavajući da se akciji pridružila Školska prometna jedinica OŠ Privlaka, odnosno jedinica koja uz nadležnost policajaca pomažu djeci u prometu.

Napomenimo, postoji dokument "Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa 2006.-2007." kojim je Vlada RH zaštitila djecu i mlade u prometu, a strategija djelovanja odnosi se na obrazovanje predškolske i školske djece u svrhu kontinuiranog stjecanja odgovarajućeg prometnog znanja i kulture, te prihvaćanja temeljnih načela pravilnog ponašanja u prometu.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno