Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Brazde suradnje između 30 zemalja

Autor: Velimir Brkić

06.09.2009. 22:00
Brazde suradnje između 30 zemalja

Foto: Velimir BRKIĆ



Biograd je počašćen što je prvi u Hrvatskoj dobio organizaciju jedne od najznačajnijih i najvećih svjetskih poljoprivrednih manifestacija koja okuplja orače iz 30-ak zemalja i tisuće posjetitelja iz cijelog svijeta, istaknuo je direktor biogradske Turističke zajednice Ivo Eškinja


Trodnevnom prezentacijom na 56. svjetskom prvenstvu u oranju održanom u slovenskim Moravskim Toplicama-Tešanovci od 3. do. 5. rujna, Grad Biograd na Moru nadasve je uspješno započeo sveobuhvatnu promidžbenu kampanju za 59. svjetsko prvenstvo Biograd na Moru 2012., koje će se po prvi puta održati u Hrvatskoj, na najpoznatijem poljoprivrednom gospodarstvu u Zadarskoj županiji, Vrana d.o.o.
Tijekom trodnevnog održavanja Svjetskog prvenstva manifestaciju je posjetilo 15-ak tisuća posjetitelja s plaćenom ulaznicom. Natjecalo se 59 orača iz 30 država, članica Svjetske organizacije orača.
– Vrana d.o.o. je sposobna organizirati svoj dio sveobuhvatnog Svjetskog prvenstva. Pritom imamo svekoliku podršku vlasnika, obitelji Stevea Bubala, rekla je predsjednica uprave poljoprivrednog poduzeća Vrana d.o.o. Mirjana Škara koja je na Svjetskom prvenstvu nazočila u pratnji prvog suradnika Milivoja Milata, člana tročlane uprave poduzeća.
Svjetsko prvenstvo u Biogradu na Moru uz svekoliku pomoć Svjetske oračke organizacije – World Ploughing Organization (WPO), Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO), Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu te Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, organizira lokalna samouprava.
– Biograd na Moru je itekako počašćen što je prvi u Hrvatskoj dobio organizaciju jedne od najznačajnijih i najvećih svjetskih poljoprivrednih manifestacija koja okuplja orače iz 30-ak zemalja i tisuće posjetitelja iz cijelog svijeta. Naš grad će još jednom potvrditi svoje tradicionalno gostoprimstvo, ali i pokazati da smo sposobni organizirati i velike svjetske manifestacije, istaknuo je direktor gradske Turističke zajednice Ivo Eškinja te naglasio da ova organizacijski zahtjevna manifestacija dokazuje da ovaj grad, Zadarska županija i Republika Hrvatska imaju ljude koji znaju i imaju hrabrosti organizirati ovako značajan događaj.
Zadarsku županiju su predstavljale dipl. inž. Katarina Skelin, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, i dipl. tur. kom. Nikolina Miočić iz Upravnog odjela za razvoj i infrastrukturu. U biogradskom izaslanstvu su bili i Ivan Čupić te Željko Domitrović i Ivana Mikulić koja je na maštovito uređenom štandu usred polja za natjecanje podijelila na tisuće komada turističkog promidžbenog materijala. Pored suhih smokava i mendula najtraženija je bila degustacija originalnog zadarskog likera Maraschina te buteljiranog bijelog vina polačkog vinara Zlatka Kaštelanca. Za štimung je bila zadužena klapa Canzona kojoj su se spontano pridružili i tamburaši iz Siska.
– Svjetsko prvenstvo u oranju pored jedinstvene promocije Biograda na Moru s okruženjem, pridonijet će i svekolikoj promociji Hrvatske i hrvatske poljoprivrede, istaknuo je dipl. inž. agr. Miroslav Andrić, voditelj biogradske ispostave Zavoda za poljoprivredu i savjetodavnu službu (HZPPS)
U Sloveniji su tijekom petka nazočili i najbolji orači iz Zadarske županije. Među njima i Mario Birkić i Josip Bobanović koji će idućeg tjedna na državnom prvenstvu orača u Zaboku pokušati izboriti “nemoguće”, jedno od prva dva mjesta koja iduću godinu vode u daleki Novi Zeland na 57. svjetsko prvenstvo u oranju.


 DOGOVOREN UZVRATNI POSJET




Biograđanima su tijekom boravka u Moravskim Toplicama službene prijeme upriličili novinarsko društvo i općinsko čelništvo na čelu sa županom Franjom Cipotom. Uspostavljena je suradnja i dogovoren uzvratni posjet. Općina na granici s Mađarskom i s 13 milijuna eura godišnjeg proračuna proteže se na 144 kilometara četvorna i ima čak 28 sela u kojima živi oko 6.500 stanovnika (6.000 Slovenaca, 500 Mađara). Šarenu sliku upotpunjuju pripadnici katoličke i evanđelističke vjeroispovijedi. Za razvoj i promociju turističke ponude općine zvane “oaza zdravlja” te 3.000 hotelskih ležajeva je zadužen izuzetno moderno opremljen Turistički informativni centar (TIC).