Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dašak Slavonije u Biogradu

Autor: Jelica Farkaš

06.09.2009. 22:00
Dašak Slavonije u Biogradu

Foto: Jelica FARKAŠ



Udruga je osnovana 1994. godine u župi Jug u Novoj Gradiški, najmlađem gradu Brodsko-posavske županije, a s ciljem da sačuva od zaborava njihove lijepe slavonske običaje, raskošnu i bogatu nošnju, te sve drugo što čini prepoznatljivu baštinu mjesta i regije iz koje dolaze, rečeno je prilikom predstavljanja na biogradskoj rivi


Iako je u pravilu početak mjeseca rujna vrijeme sezone na zalasku pa se samim tim smanjuje i broj kulturno – zabavnih priredbi to pravilo u Biogradu, gdje je još znatan broj gostiju, ne vrijedi.
Tome u prilog idu dobre vremenske prilike, pa je proteklih dana bilo nastupa klapa, kazališnih predstava na otvorenom, a u petak navečer održana je i još jedna vesela folklorna večer.
Naime, domaći KUD “Kralj Tomislav” ugostilo je “Hrvatsku kulturnu umjetničku udrugu Trenk” iz Nove Gradiške.
– Udruga je osnovana 1994. godine u župi Jug u Novoj Gradiški, najmlađem gradu Brodsko-posavske županije, a s ciljem da sačuva od zaborava njihove lijepe slavonske običaje, raskošnu i bogatu nošnju, te sve drugo što čini prepoznatljivu baštinu mjesta i regije iz koje dolaze, rečeno je prilikom predstavljanja na biogradskoj rivi. Dašak Slavonije predstavili su nam kroz pjesmu i ples u svojim živopisnim narodnim nošnjama.
Malo stariji i oni nešto mlađi članovi otpjevali su na samom početku “Ja sam momak iz doline”, uz pratnju tamburaša i ženske pjevačke skupine, a potom su uslijedili nastupi mlađe folklorne skupine, koji su se predstavili s plesovima “Sirotica” i “Logovac”, a nakon toga uživalo se u spletu izvornih pjesama i plesova slavonskog kraja. Posebnost ovog programa svakako su bili i sami izvođači među kojima znatan broj mladih, a jedan od najzanimljivijih svakako je bio petogodišnji tamburaš Lovre Tkalčec. On je osvojio simpatije svih nazočnih, a bio je bez sumnje i najslikaniji član ansambla.