Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Hrvati moraju platiti za ono prije dvije godine!

Autor:

06.09.2009. 22:00
Hrvati moraju platiti za ono prije dvije godine!


Dovršimo posao protiv Hrvatske. Natjerajmo Hrvate da plate za ono od prije dvije godine – rekao je Steven Gerrard
Steven Gerrard nakon prijateljske utakmice protiv Slovenije na Wembleyu (2:1) prisjetio se kišne londonske noći od prije dvije godine. Mnogi se i u Hrvatskoj još uvijek sjećaju jedne od najvećih pobjeda u povijesti, 3:2 protiv Albiona u njegovoj postojbini nakon čega nije više bio gord. Englezi su propustili Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj, promijenili izbornika (umjesto bojažljivog Stevea McClarena došao je veliki Fabio Capello) i dočekali priliku za revanš. Situacija je sada obrnuta, oni su u komotnoj situaciji, a Hrvatima je pobjeda neophodna ako žele zadržati realne šanse za plasman na svjetsko prvenstvo. Posljenjih mjeseci Hrvati mnogo razmišljaju jesu li Englezi osvetnička nacija i hoće li u srijedu na Wembleyu biti dodatno motivirani činjenicom da im s druge strane stoje ti isti Hrvati koji su ih prije dvije godine osramotili. Ako se veznjak “Liverpoola” uzme za ogledni primjer, onda jesu, itekako jesu.
– Dovršimo posao protiv Hrvatske. Natjerajmo Hrvate da plate za ono od prije dvije godine – vruć je Gerrard uoči dolaska Croata. – Još uvijek nas boli prisjećanje na taj rezultat i tu utakmicu i taj osjećaj moramo iskoristiti kao motivaciju za pobjedu u srijedu. Osjećamo se dobro kako napredujemo prema plasmanu, stičemo naviku pobjeđivanja, a Hrvatska će biti težak test. U srijedu nevečer imamo fantastičnu priliku plasirati se na svjetsko prvenstvo vrlo rano. Ne želimo se dovesti u situaciju da u posljednje dvije utakmice imamo nekakve imperative, jako je važno da posao dovršimo odmah – rekao je Gerrard.
Englezi inače nisu oduševili protiv Slovenaca, protiv kojih Gerrard nije preuzeo kapetansku traku zato što je John Terry ipak zaigrao. Uoči utakmice engleskim medijim se provlačila mogućnost da Terry zbog ozljede zadobivene na treningu prošle srijede propusti čak i susret protiv Hrvatske, ali to je očito bila priča varalica. Terry je zaigrao u tandemu s Matthewom Upsonom, dok se točnim nije pokazalo ni drugo nagađanje engleskih novinara kako će Capello u napadu uz Rooneya postaviti Jermainea Defoea. Zaigrao je Heskey, no opet je Defoe “ukrao zabavu” ušavši u 46. minuti i postigavši pogodak za 2:0. Jedan od najvećih engleskih napadača svih vremena Gary Lineker smatra da bi Defoe protiv Hrvatske trebao dobiti prednost u odnosu na Heskeya.
– Proveo sam predivan vikend u Italiji i saznao da je svaki konobar i recepcionist u toj zemlji uvjeren kako će Engleska biti novi svjetski prvak. Sve je to plod respekta i uvažavanja kojega imaju prema svom zemljaku Fabiju Capellu. Moja prva reakcija je bila klasična za defetizam engleskih navijača: “Polako, treba vidjeti…” – zanimljiv je početak Linekerove kolumne u kojoj se dotaknuo i Hrvatske.
– Nakon utakmice protiv Slovenije Capello ima pravu dilemu za srijedu. Da li se odlučiti za provjerenog Heskeya, ili za Defoea koji je u životnoj formi? Moje je mišljenje da je vrijeme za Defoea budući da nas očekuje važna utakmica protiv Hrvatske. Traži se Rooneyev partner i bilo bi dobro da ispitamo je li Defoe rješenje. Njegov pogodak Sloveniji mu je treći gol u 90 minuta odigranih za reprezentaciju ove sezone – napisao je Lineker, naglasivši da iz bogatog iskustva dobro zna koliko je teško i važno pronaći prave partnere u vrhu napada.