Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Izraelu naplatiti stare dugove

Autor:

06.09.2009. 22:00
Izraelu naplatiti stare dugove


Uvijek je važno veliko natjecanje otvoriti pobjedom. Uz to, Izraelci su nam dužni za poraz u drugoj fazi EP-a u Španjolskoj – najavljuje Kus


Nakon mjesec i pol dana priprema najbolje hrvatske košarkaše danas napokon očekuje prvi pravi natjecateljski ispit. Hrvatska večeras (19.15 sati) u okviru prvoga kola skupine A Europskog prvenstva u Poljskoj igra s reprezentacijom Izraela. Dvorana u Poznanu, koja je svjetlo dana ugledala davne 1973. godine, prva će testirati hrvatske ambicije na ovogodišnjoj smotri najboljih košarkaša. Prva prepreka su izraelski reprezentativci koje kao izbornik predvodi legendarni lisac Zvi Sherf (58) uz kojega se vežu najveći uspjesi izraelske košarke. Svoje mjesto u početnoj petorci koja će večeras izaći na parket poznanske Arene trebao bi naći i jedini Riječanin u reprezentaciji Davor Kus.
 – Uvijek je važno veliko natjecanje otvoriti pobjedom. Uz to, Izraelci su nam dužni za poraz u drugoj fazi EP-a u Španjolskoj i večeras je idealna prilika za naplatu tog duga. Riječ je o vrlo neugodnoj reprezentaciji koja je već dugi niz godina zajedno. Okosnicu čine igrači “Maccabija” iz Tel Aviva, dok je po meni najjači izraleski adut branič grčkog “Olympiacosa” Yotam Halperin, koji je vrlo neugodan u igri jedan na jedan i koji može napraviti problema svakoj obrani. Ipak, mislim da smo mi kvalitetnija momčad i ako budemo igrali čvrsto u obrani i pametno u napadu pobjeda ne bi trebala izmaknuti – objašnjava Kus.
Hrvatska reprezentacija je prema Poznanu otputovala s izraženim ambicijama koje čak sežu do osvajanja medalje, koja bi prekinula rezultatsku sušu dugu 14 godina. Dok bi jedno od odličja bilo velik uspjeh, imperativ je ulazak među šest najboljih reprezentacija koje će osigurati plasman na Svjetsko prvenstvo, čiji domaćin će sljedećeg ljeta biti Turska.
 – Temeljni cilj je ulazak među šest najboljih reprezentacija i plasman na SP u Turskoj. Imperativ je nastaviti kontinuitet odlaska na velika natjecanja jer je to potreba hrvatske košarke. Bez velikih natjecanja nema velike reprezentacije. Prošlogodišnjim plasmanom na Olimpijske igre u Pekingu napravili smo velik posao i vratili se na svjetsku scenu. U Poljskoj moramo potvrditi da je hrvatskoj košarci tamo i mjesto – dodaje iskusni riječki branič koji će iduće sezone nastupati za talijanski “Benetton”.
Ostali hrvatski protivnici u poznanskoj skupini A su Grčka i Makedonija, koju su hrvatski reprezentativci svladali u finalu Efes Kupa, generalke uoči odlaska u Poljsku. Sljedeći krug osigurati će tri reprezentacije, a “u lovu” na četvrtfinale ključno je u drugu fazu prenijeti što više bodova i tako na putu prema polufinalu dobiti što slabijeg suparnika.
 – Mislim da će ova smotra biti jedna od najizjednačenijih dosad. Puno je reprezentacija sposobno za osvajanje medalje i u taj krug definitivno spada i Hrvatska. Svjesni smo da se treba puno stvari poklopiti, ali mi smo spremni dati sve od sebe i isprovocirati potrebnu sreću – dodaje Kus koji poput svojih reprezentativnih kolega ne bježi od pritiska javnosti koja od ove selekcije očekuje borbu za medalje.
 – Svjesni smo očekivanja javnosti i to nam predstavlja dodatnu motivaciju. Nakon Olimpijskih igara u Pekingu shvatili smo da je košarka opet “in” i da se reprezentaciji ponovo vjeruje. Naša obveza je poštenim pristupom na parketu ta očekivanja i opravdati. Znam da dio javnosti od nas očekuje medalju bez koje je hrvatska košarka već 14 godina. To nam ne predstavlja uteg, već motiv da ta očekivanja pokušamo ispuniti. Svjesni smo da neće biti lako doći do te medalje, ali isto tako mogu obećati maksimalnu borbu u ostvarenju tog cilja – kaže Kus.