Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ledenko: Vrijeme je za druge prioritete

Autor: Šime Ćurko

06.09.2009. 22:00
Ledenko: Vrijeme je za druge prioritete

Foto: Sebastian GOVORČIN



Iza nas je ostalo nešto u zadarskoj ženskoj košarci i to je ono što će se uvijek pamtiti – kaže Ledenko


Deset godina je bilo dosta. Sve više od toga bilo bi – previše. Tako je odlučila Maja Ledenko, košarkašica Zadra, iza koje je desetljeće igračke karijere. Ledenko je ovih dana Mariji Maziji i Branimiru Peričiću, klupskim trenerima, potvrdila da se povlači iz košarke i tako otvara košarkašku mirovinu. Maji je samo 20 godina, no s obzirom koliko je već u prvoj ekipi, postala je jedna od najiskusnijih igračica.
– Nije bilo jednostavno donijeti takvu odluku jer košarka je kroz ovih deset godina postala dio mog života. No, ovako je najbolje i za mene i za klub. Odlučila sam prestati baviti se košarkom nakon što sam dobila knjigovodstveni posao u punom radnom vremenu. Do sada sam imala skraćeno radno vrijeme i još sam nekako uspijevala igrati košarku. Sada je to više nemoguće. Stoga vjerujem da sam dobro odlučila – objasnila je Ledenko dodajući da je o ovoj odluci razmišljala još prošle sezone.
– Već nakon završetka srednje škole znala sam da će teško biti svakodnevno ići na posao i igrati košarku i to u A-1 ligi u kojoj ima mnogo napornih putovanja. No, lani sam nekako izdržala i ponosna sam što sam bila dio i te ekipe koja je već bila znatno promijenjena u odnosu na moju generaciju. Iako smo bili oslabljeni odlaskom pet igračica, napravili smo s mladim igračicama dobar posao.
Lara je kriva za sve
Kako su treneri reagirali na odluku o povlačenju?
– Bili su iznenađeni, iako ne sasvim jer već prošlo ljeto nisam mogla redovno trenirati zbog posla. Mislim da su mogli naslutiti ovakav rasplet. Žao mi je što sam morala otići, a s druge strane, sretna sam jer odlazim iz kluba u prijateljskim odnosima i s trenerima i sa svim igračicama. Na utakmice ću i dalje dolaziti, ali samo kao navijačica.
Kakav je bio odnos s Mazijom i Peričićem svih ovih godina?
– Jako dobar. U profesionalnom smislu znalo se za što su zaduženi treneri, a za što ja kao igračica. Na osobnoj razini smo bili i ostali prijatelji. Nakon toliko zajedničkih godina logično je da se među nama razvio i prijateljski odnos.
Je li moguće da se Ledenko ipak vrati na parket?
– Ove sezone sigurno ne. Zapravo, 99 posto je šansi da je košarka za mene gotova stvar. Onaj jedan posto – nikad se ne zna.
Sada kad je već sve gotovo, dobro je vratiti se na početak. Otkud Maja u košarci?
– Nagovorila me Lara Nikpalj koja je sa mnom išla u osnovnu školu u Arbanasima. Ona je trenirala košarku i pozvala me kod Gordane Ivković. Košarka mi se odmah svidjela, posebno kad smo počeli putovati na utakmice. To su zaista sjajna iskustva.
Ledenko je uglavnom igrala na pozicijama dva ili tri.
– To je bilo u idealnim uvjetima, odnosno onda kad smo imali organizatora igre. Kad nismo, znala sam igrati i jedinicu premda mi to nije bila najdraža pozicija.
Četiri titule
Kako će se Zadar snaći ove sezone? Pred mladim igračicama je veliki posao u A-1 ligi.
– Ne bojim se za Zadar. Naravno, nije lako kad svako ljeto ode nekoliko igračica, ali dok stvaramo igračice iz svog pogona nema brige. Djevojkama će najviše koristiti lanjsko iskustvo, a mnogo se može očekivati i od onih koje su bile s reprezentacijom ovo ljeto. U ovoj dobi u kojoj je većina sadašnjih igračica Zadra, jedna sezona u A-1 ligi mnogo znači i osjetit će se na njihovoj igri.
Iza Ledenko su četiri titule prvakinja Hrvatske. Sa Školom košarke “Leonardo Bajlo” Maja je bila pretkadetski prvak Hrvatske, kadetsku titulu sa Zadrom osvojila je 2004. i 2005., a dvije godine kasnije i juniorsko zlato.
– Ti rezultati potvrđuju da smo bili dobra generacija. No, vrhunac naših uspjeha je povratak u A- 1 ligi. Šteta što smo se već prije tri godine počele razilaziti, ali u ženskom sportu je to tako. Dođe vrijeme za neke druge prioritete. Iza nas je ostalo nešto u zadarskoj ženskoj košarci i to je ono što će se uvijek pamtiti.
Je li se moglo i više od toga?
– U ovakvim uvjetima kakvi u Zadru već jesu, izvukli smo maksimum. Ne znam što smo još mogli napraviti. Da smo ostali na okupu, tko zna do kuda bismo došli. Ipak, ne trebamo mnogo žaliti, jer i ono što smo doživjeli proteklo desetljeće, nikad ne mogu zaboraviti.


 REPREZENTACIJA




Osim s mlađim klupskim selekcijama Ledenko je imala uspjeha i s reprezentacijom. Tako je 2007. s još tri zadarske igračice (Marija Vrsaljko, Lara Nikpalj, Nevia Vidaković) osvojila prvo mjesto na Europskom juniorskom prvenstvu B divizije. Na EP-u do 16 godina divizije A Ledenko je nastupila 2005. godine.


 NAJ TRENUCI


Ovakve situacije obično su prigoda za postavljanje pitanja o najljepšem događaju karijere.
– To je bio trenutak kad smo ušli u A-1 ligu 2006. godine. Iako smo bili dosta mladi odigrali smo odlično u kvalitetnoj A-2 ligi i vratili zadarsku košarku tamo gdje joj je i mjesto i gdje će, nadam se, još dugo i biti.
A najtužniji trenutak?
– Uvjerljivi porazi u Ligi za prvaka 2008. godine. Iako je ulazak među šest najboljih hrvatskih ekipa veliki rezultat, nije bilo lako izgubiti devet utakmica zaredom, od toga neke i sa 40-50 koševa razlike.


 0D 2006. OTIŠLO 10 IGRAČICA


Prošlo je pet godina, a ostala je još samo Antonia Erslan. Košarkašice Zadra 2004. bile su kadetske prvakinje Hrvatske s generacijom koja je svoju vrijednost potvrdila već dvije godine kasnije kada je Zadar ušao u A-1 ligu. Ukupno je otišlo čak deset igračica od kojih je njih šest prestalo s aktivnim igranjem košarke s kojom se bave još samo Marija i Ana Vrsaljko (obje u Gospiću) te Nevia Vidaković i Iva Borović, koje su trenutačno u Agramu. Kada se vidi tko je sve napustio Zadar, pravo je čudo da se ta ekipa treću godinu zaredom natječe u A-1 ligi. Osipanje je počelo u ljeto 2006., a lista odlazaka domaćih igračica iz Zadra od tada do danas ovako izgleda:
2006./07.: Iva Kraljev (prestala igrati)
2007./08.: Iva Borović (Croatia 2006), Ana Medur (Croatia 2006, kasnije prestala igrati), Ivana Baždarić (prestala igrati)
2008./09.: Marija Vrsaljko (Gospić CO), Ana Vrsaljko (Gospić CO), Nevia Vidaković (prestala igrati), Lara Nikpalj (Agram), Lucija Perica (tijekom sezone prestala igrati)
2008./09.: Maja Ledenko (prestala igrati).
 


 OSTALA SAMO ERSLAN


Pobjedom protiv Riječanke u utakmici 22. kola A-2 lige odigranoj 1. travnja 2006. godine košarkašice Zadra potvrdile su titulu prvaka lige i izravan ulazak u A-1 ligu. U dvoboju s Riječankom za Zadar su nastupile: Maja Ledenko, Lucija Perica, Lukrecija Meštrov, Valentina Jačan, Iva Borović, Ivana Kovačić, Antonia Erslan, Lara Nikpalj, Ivana Baždarić, Ana Medur, Marija Vrsaljko, Iva Kraljev. Trenerica: Marija Mazija. Četrdeset mjeseci kasnije dres Zadra nosi još samo Antonia Erslan.