Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na nastavu s torbama i bilježnicama

Autor:

06.09.2009. 22:00
Na nastavu s torbama i bilježnicama

Foto: Filip BRALA



Započela je još jedna školska godina, koja osim ponovnog susreta sa starim prijateljima i starim obvezama, za one najmlađe školarce, prvašiće, zasigurno znači najuzbudljiviji dan u životu. Jutros je tako mnoštvo malih, radoznalih glava, punih iščekivanja i želje za novim obvezana svoje prvo školsko zvono začulo i u OŠ Petra Preradovića.
S velikim je uzbuđenjem i s još većim školskim torbama, nestrpljivo vukući roditelje za ruke, ove godine prema školskom dvorištu i to na priredbu organiziranu u čast upravo njima žurilo čak 66 prvašića. Sve ono što su tijekom ovog ljeta s radošću planirali, i sve to s nestrpljenjem iščekivali, konačno su dočekali, pa su se stoga spremno podijelili prema razrednim odjeljenjima kojima pripadaju.
Rijetki su gubili vrijeme na nekakav strah ili nervozu, bacivši se čim prije u potragu za novim prijateljima, ali sve to pod budnim okom svojih prvih učiteljice.
Bez imalo bojazni i straha svi su oni, raspoređeni u četiri odjeljenja, nestrpljivo ispred škole čekali svoj prvi ulazak u razred, a Niko, Rok i Šime, najbolji prijatelji još iz vrtića, zagrljeni su čekali poziv za 1.c.
– Mi smo 1.c razred i zajedno smo išli u vrtić, sad smo zajedno u razredu i to nam je “baš super”. Ja sam kupio sve i još samo knjige čekam, a sve drugo imam. Torbu i bilježnice, pernicu, sve bojice i olovke sam spremio u torbu odavno, kazao nam je razdragani Niko, koji svoje prijetelje nije ispuštao iz zagrljaja, a na pitanje boji li se novih obveza, učiteljice, učenja… njegov mali prijatelj Šime radosno je uzviknuo “Ma ja sam uzbuđen! Jedva čekam ući! Ne pitajte me više ništa!”.
Ni njihov školski kolega Antonio nije ništa manje uzbuđen, a ovaj veliki događaj, podnio je kao pravi veliki dečko.
– Ne bojim se uopće, znam da ću upoznati puno prijatelja, a s nekima se poznajem i od prije tako da nisam sam. Dugo sam iščekivao ovaj dan, birao torbu, pribor i odjeću za  prvi dan škole. Siguran sam da će mi biti super, a mislim da će mi se od predmeta najviše svidjeti hrvatski, kazao je Antonio.
Kako bi uspomena na ovaj zasigurno najljepši dan u životu bila još ljepša, potrudili su se stariji kolege malenih prvašića te im uz nekoliko prigodnih recitacija i pjesama zaželjeli dobrodošlicu te na najzabavniji način pokazali što se to zapravo u školi radi.
Ovom je prilikom i pozdravni govor prvašićima i njihovim roditeljima uputio je Mile Marasović, ravnatelj OŠ Petra Preradovića, pozdravivši najprije sve male školarce, njihove roditelje i ostalu pratnju.
– Dragi naši prvaši! Eto, ova je rima možda već ostarjela, ali meni je uvijek posebno draga, jer i u kući se onim najmlađima posvećuje najviše pažnje, pa je tako i u školi, barem dok zaista budete najmlađi. U školi vam sigurno neće biti dosadno, a iskreno se nadam da će vam biti i lijepo. Želim vam dobrodošlicu i puno sreće u vašim školskim danima, kazao je ravnatelj, kojemu su nestrpljivi prvašići bez razmišljanja izjavili kako vole školu.
Nakon lijepog programa dobrodošlice, mali su se školarci, u pratnji svoj roditelja i učiteljica uputili prema razredima gdje su radoznalo birali školske klupe i kolege s kojima će ubuduće dijeliti brojne školske zgode i nezgode.