Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Počela nastava u zadarskim osnovnim i srednjim školama

Autor:

06.09.2009. 22:00
Počela nastava u zadarskim osnovnim i srednjim školama

Foto: Zvonko KUCELIN



Beskrajno uzbuđenje zbog još jednog početka školske godine odjekivalo je danas svim zadarskim osnovnim i srednjim školama. Za one malo starije, srednjoškolce, dan je imao posebno značenje, jer ovaj ponovni susret sa školskim kolegama za njih je bio prava erupcija osjećaja, prepričavanje ljetnih događaja i kovanja planova o tome kako narednu godinu provesti u što zabavnijem tonu. No, zbog svakojakih previranje u državi koja su se odvijala u vrijeme ljetnih praznika, svi su učenici u ovu školsku godinu ušli u pomalo neuobičajenim okolnistima, među kojima su “zakašnjeli” udžbenici zasigurno najčudniji.
Tako su i učenici zadarske Gimnazije Jurja Barakovića svoj prvi radni dan u novoj školskoj godini  započeli u praznim klupama. Bez knjiga su, sjedeći u svojim klupama, u društvu svojih kolegam, s puno pouzdanja gledali u svoje profesore, jer drugog priručnika, osim žive riječ iz razrednikovih usta nisu imali. Oni nešto stariji, trećaši ili četvrtaši, zasigurno su jutros, unatoč čudnovatim okolnostima, bili nešto opušteniji od prvaša, koji su mirno, još uvijek se, najprije pogledima, upoznavajući, s oprezom odmjeravali jedni druge i nove prostore u kojima će provesti iduće četiri godine.
Učenici 1.c razreda, ove zadarske gimnazije, iako bez knjiga, s nestrpljem su čekali na upoznavanje s novom razrednicom, a strah zbog pomalo neizvjesne situacije nije im bio ni na kraj pameti.
– Naručila sam sve nove knjige u knjižari, jer nisam bila sigurna da ću ih moći nabaviti drugačije. Žao mi je što ću ih morati ovoliko čekati, ali nadam se da neće biti problema. Kupila sam bilježnice i sav ostali pribor i trudit ću se zapisivati što profesori budu predavali, kazala nam je ova prvašica, trudeći se ne pokazati strah zbog neizvjesnosti koja je očekuje narednih mjeseci.
Njezin novi kolega u klupi kazao je pak, da već neke knjige ima, jer ih je uspio “nabaviti” od starijih kolega. Nije, kako kaže, vjerovao da baš niti jedna knjiga od prošle godine neće vrijediti pa je čekao popis autora, uvjerivši se tako da će polovicu knjiga moći kupiti jeftinije.
Pozdravivši srdačno svoje učenike i zaželjevši im dobrodošlicu u još jednu školsku godinu, profesorica Tatjana Kamber, razrednica 3.b razreda Gimnazije Jurja Barakovića, pojasnila im je kako je najbitnije da idućih nekoliko tjedana bez knjiga budu marljivi i za svaki predmet nose bilježnicu i da bi na taj način ovo “prijelazno” razdoblje trebalo proći bez problema.
– Mislim da ovo nebi trebao biti neki veliki problem, a po meni, više su roditelji stvorili paniku oko svega nego mi profesori. Mi smo, kao što znate, navikli na teške uvjete rada, tako da nam raditi bez knjiga nije ništa novo i puno teže od drugih problema. Osim toga, ja sam, evo, danas toliko uzbuđena zbog ponovnog susreta s učenicima, da sam i zaboravila na situaciju u kojoj se nalazimo, kazala je razrednica 3.b razreda, podsjetivši kako su osim bez knjiga, profesori u novu školsku godinu ušli i sa smanjenim plaćama, no napominje, pak, je vidjeti pametna i nasmješena lica ovih mladih nada, najbolji način za zaboraviti na takve stvari.
– Vjerujem da ću uspješno prevladati ovo razdoblje, jer vrlo često sam i do sad bez priprema odrađivala nasdtavu. Osim toga, nama profesorima su ioanko udžbenici u glavi i nema smisla protiviti se, kazala je s podsmjehom ova profesorica, dodavši, pak kako je sve ovo samo jako dobar pokazatelj općeg stanja u državi.
– uskoro više –