Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

TAJNE DREVNOG I SADAŠNJEG SVIJETA PETRČANA

Autor: Goran Bujić

06.09.2009. 22:00
TAJNE DREVNOG I SADAŠNJEG SVIJETA PETRČANA


U izdanju zadarskog izdavača, Udruge 3000 godina Za dar, iz tiska je izišla knjiga povjesnica «Petrčane», kao 11. knjiga po redu iz serijala «Kroz Ravne Kotare i Bukovicu» svestranog hrvatskog autora Tomislava Marijana Bilosnića. Riječju, dokumentima i fotografijama, na punih 345 stranica, Bilosnić donosi tajne starog i sadašnjeg svijeta Petrčana. Kao urednik izdanja potpisuje se Đuro Vidmarović, poznati hrvatski pisac i veleposlanik, dok o Bilosnićevim povjesnicama, obrađujući ranija izdanja ovog autora, pišu dr. Eduard Peričić i dr. Stijepo Obad. Knjiga «Petrčane» tiskana je uz djelomičnu potporu Grada Zadra i Zadarske županije.
 Knjiga Tomislava Marijana Bilosnića «Petrčane» nastavak je dosadašnjeg Bilosnićeva interesa za mjesta okolice Zadra i čitave Zadarske županije. Petrčanima Bilosnić pristupa pažnjom putopisca koji otkriva sve slojeve života. Smještene u arkadijskom pejzažu, jednom od najomiljenijih turističkih odredišta  Zadarske županije, Bilosnić je njihovu prirodnu ljepotu obogatio istraživši njihovu bogatu povijest. Otkrivajući etimološku tajnu imena ovoga mjesta, autor ujedno otkriva slojeve njegove bogate povijesti sačuvane u raznim vrelima i izvorima od srednjega vijeka do modernoga doba.  Petrčani se odmah za Diklom spominju u ispravama i darovnicama hrvatskih kraljeva i velikaša, s obzirom na to da su zemlje današnjih Petrčanaca zapravo i bile hrvatske kraljevske zemlje, pa je u tom smislu velik broj tekstova posvećen spominjanju Petrčana u starim notarskim spisima, a posebice u sudskim sporovima sa zadarskim samostanom benediktinki sv. Marije. Petrčane njeguju dugostoljetnu pomorsku tradiciju, što se odrazilo i na sam izgled mjesta, čija umjetnička ostvarenja u očuvanoj staroj arhitekturi plijene pažnju posjetitelja sa svih strana svijeta, a osobito kada je riječ o sakralnoj arhitekturi.
 Bilosnić je posebno obradio razvitak turizma u Petrčanima, i to od samih početaka kada je postojala brodska veza sa Zadrom do današnjih dana luksuznih hotela i apartmana. Vrijedi posebno istaći da je ovo prva knjiga koja sustavno obrađuje Petrčane, njihovu povijest i sadašnjost, stoga vjerujemo da će njezino pojavljivanje privući veliku pažnju čitateljske publike, a posebno ovdašnjih ljudi koji potvrdu svoje civilizacije pronalaze u zagonetnoj i u nas dovoljno neistraženoj povijesti. Ukratko, mjesto poznatih pomorskih kapetana i njihovih predaja sada dobiva svoj pisani spomen.