Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Karadžić poziva Miroslava Tuđmana na razgovor

06.09.2010. 22:00
Karadžić poziva Miroslava Tuđmana na razgovor


Ratni vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, kojemu je jučer u Haagu nastavljeno suđenje zbog genocida i etničkog čišćenja u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995., zatražio je od Haškog suda da obveže nekadašnjeg šefa Hrvatske izvještajne službe Miroslava Tuđmana da razgovara s njegovom obranom.
Karadžić s Tuđmanom želi razgovarati o isporukama oružja Bošnjacima tijekom rata, o kojima je Tuđman navodno iscrpno obaviješten, tvrdeći da je u tim pošiljkama Hrvatska bila posrednik.
Karadžić se poziva na izvještaje američkih tajnih službi, podsjetivši kako je Hrvatska od američkih dužnosnika dobila zeleno svjetlo da 1994. propusti oružje iz Irana za Armiju BiH, unatoč embargu UN-a na oružje koji je bio na snazi za sve strane u ratu.
Karadžić je u više podnesaka 15-tak država optužio za naoružavanje Bošnjaka, među njima i Hrvatsku, SAD i Njemačku, jer želi dokazati da su zapadne države uzele aktivno učešće u ratu u BiH, osporavajući ulogu što ju haška optužnica pripisuje njemu i bosanskim Srbima.