Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Krunski svjedoci afere Hypo banke iz Hrvatske

06.09.2010. 22:00
Krunski svjedoci afere Hypo banke iz Hrvatske


Srbijanski ministar Ivica Dačić objasnio je da je od austrijskih istražitelja dobio informaciju kako je upravo na Hrvatskoj težište istrage poslovanja Hypo banke. 20 milijuna stranica dokumentacije prikupila je austrijska policija u istrazi poslovanja Hypo banke
Prilikom uspostave jedne od tri stalne zaštićene videoveze između hrvatskog i srbijanskog MUP-a, srbijanski ministar Ivica Dačić i ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbić potvrdili su da se i u te dvije zemlje provode istrage u vezi poslovanja Hypo Alpe-Adria Banke.
U Hrvatskoj se, naveo je ravnatelj policije, analizira poslovanje četiri poslovna subjekta, a glavni cilj istrage je utvrditi je li Hrvatska poslužila kao tranzicijska zemlja za pranje novca.
– Kreditni plasmani su poslovni rizik banke i ako nisu bili odgovarajuće pokriveni sredstvima osiguranja plaćanja i vrijednošću nekretnine, to je loša poslovna politika banke. Glavno pitanje za nas jest jesu li sva sredstva iz kreditnih plasmana uložena u projekte ili je dio izdvojen i prebačen u treću zemlju, rekao je ravnatelj policije Oliver Grbić.
Četiri subjekta
O koja je četiri poslovna subjekta riječ, Grbić nije želio otkriti, no mediji već neko vrijeme nagađaju da se austrijski istražitelji zanimaju za poslove Vladimira Zagorca, te za hotelske projekte u Istri i Dalmaciji.
Srbijanski ministar Ivica Dačić objasnio je kako od austrijskih istražitelja dobio informaciju kako je upravo na Hrvatskoj težište istrage poslovanja Hypo banke, te da su mu kontakti iz austrijske policije potvrdili da tzv. krunski svjedoci u toj aferi dolaze iz Hrvatske. Dačić tu tvrdnju nije pojašnjavao, a Grbić je kazao da ne bi govorio o krunskim svjedocima.
U svakom slučaju, austrijska policija prikupila je dosad preko 20 milijuna stranica dokumentacije u istrazi poslovanja Hypo banke.
– Svu tu dokumentaciju treba pregledati. Nas najviše zanima poslovanje beogradske podružnice i eventualno pranje novca od strane Darka Šarića, ali zasad njegovo ime nije nađeno u pregledanim dokumentima, rekao je Dačić.
Naravno, to ne znači da ime Darka Šarića, kojeg Srbija tereti za šverc 2,7 tona kokaina i pranje novca preko offshore kompanija i Hypo banke, neće ipak iskrsnuti dalje u istrazi.
Zaštititi komunikaciju
Jučerašnjim predstavljanjem videoveze između srbijanske i hrvatske policije, naglasili su ministri Karamarko i Dačić, završena je prva faza uspostave zajedničkog centra srbijanske i hrvatske policije. Oba ministra zadovoljna su dosadašnjom suradnjom, te su izrazili nadu da je policija konačno došla korak ispred organiziranog kriminala.
Sljedeća faza jest stvaranje pravnog okvira za formiranje zajedničkog centra za istrage, te ispitivanje pravnih mogućnosti za uvođenje zajedničkog uhidbenog naloga.
Tri kriptozaštićene videoveze uspostavljene između srbijanskog i hrvatskog MUP-a povezivat će dva ministra, ravnatelje policija, te uprave kriminalističkih policija.
– Odnosi među državama mogu se mijenjati, ali naša suradnja mora postojati i moramo zaštiti našu komunikaciju i suradnju i od dnevne politike, rekao je Karamarko.


 TKO JE KALINIĆU SREDIO HRVATSKE ISPRAVE?


Tko je zloglasnom ubojici Zemunskog klana Sretku Kaliniću sredio krivotvorene hrvatske isprave moglo bi postati poznato kroz dvadesetak dana. Ravnatelj policije Grbić najavio je da bi se u tom roku mogla završiti istraga koja bi trebala pokazati tko je sve pomagao Kaliniću i tko mu je osigurao kvalitetno falsificirane dokumente. Grbić je rekao i da su lažne isprave “zemuncima”, pored PU zagrebačke, izdala i pojedina diplomatsko-konzularna predstavništva.