Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Neto plaće rastu, ali i nezaposlenost

06.09.2010. 22:00
Neto plaće rastu, ali i nezaposlenost


U srpnju je ukupna zaposlenost povećana za 0,6 posto u usporedbi s lipnjem, a najveći broj novozaposlenih je registriran kod obrtnika i kod pravnih osoba u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane iz čega je vidljivo da je porast zaposlenosti uglavnom sezonskog karaktera, kažu u PBZ-u
Prosječna neto plaća u prvih šest mjeseci iznosila je 5.287 kuna, što predstavlja realan pad za 1,3 posto u odnosu na 2009. godinu. Uzmemo li u obzir utjecaj posebnog poreza, realan pad dosiže oko 4 posto, navode analitičari Privredne banke Zagreb u svojim ovotjednim analizama. Iako je, ističu u PBZ-u, lipanj prvi mjesec u kojem, nakon devet uzastopnih mjeseci negativnih stopa, bilježimo realno povećanje neto plaće, uzme li se u obzir krizni porez, tek će sa srpnjem biti zaista ostvaren porast plaća. Kažu i da već podaci o prometu u trgovini na malo u srpnju pokazuju blagi porast potrošnje pa je moguće da je uz turiste dio rasta došao i od nešto viših dohodaka zaposlenih kod pravnih osoba te više razine zaposlenosti.
– Tako je u srpnju ukupna zaposlenost povećana za 0,6 posto u usporedbi s lipnjem, a najveći broj novozaposlenih je registriran kod obrtnika i kod pravnih osoba u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane iz čega je vidljivo da je porast zaposlenosti uglavnom sezonskog karaktera, vele u PBZ-u. Stoga, dodaju, na godišnjoj razini i dalje bilježimo pad broja zaposlenih od visokih 4,9 posto, a po završetku sezone očekuju ponovni rast broja nezaposlenih i stope nezaposlenosti prema razini od 18 posto. Što se tiče neto plaća, navodi se da bi neto plaće u drugoj polovici ove godine trebale rasti tek uslijed zakonskih izmjena (no dijelu zaposlenih plaće će njihovom primjenom biti i snižene), s obzirom da gospodarska aktivnost na ovoj razini zasigurno ne bi rezultirala njihovim rastom.
– Uz očekivanja slabih stopa rasta BDP-a u sljedećoj i narednim godinama, rast plaća bit će sporiji nego u prethodnim razdobljima, iako je teško procijeniti kojim će se tempom odvijati u situaciji kada visoka nezaposlenost stvara protutežu rastu plaća pa je moguće i dulje razdoblje stagnacije plaća, zaključuje se u PBZ-ovim analizama.