Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Osnovni ciljevi – stabilizacija kluba i priprema za preoblikovanje

06.09.2010. 22:00
Osnovni ciljevi – stabilizacija kluba i priprema za preoblikovanje


Smatramo da je to jedini put da se klub definitivno stabilizira. Jasno, u tome nam treba velika podrška i Grada i navijača i medija. To je vrlo opsežan i kompliciran posao, kojega je za sada prošao jedino Hajduk i vidimo da određeni rezultati postoje – kazao je Mičić
Zanimljiva je bila jučerašnja press konferencija na Višnjiku. Premda je osnovna tema bila početak prodaje godišnjih pretplata i predstavljanje članstva prijatelja kluba, mnogo više minuta Zdenko Mičić, direktor KK Zadar, odgovarao je na novinarska pitanja, uglavnom vezana uz ciljeve kluba u ovoj sezoni.
– Teško je sada govoriti o rezultatskim ciljevima. To će pokazati struka, trener Jusup zajedno sa svojim pomoćnim osobljem i igračima. Za mene, kao glavnog operativca kluba, u konzultaciji s Upravnim odborom, osnovni strateški cilj je konsolidacija kluba, stabilizacija financija i priprema za preoblikovanje. Dobili smo rješenje ministarstva o obveznom preoblikovanju kluba, dakle zadovoljavamo kriterije za tu proceduru. Ovih dana ćemo potpisati ugovor s odvjetničkim timom, koji će raditi na izradi elaborata za preoblikovanje. Taj elaborat je dosta opsežan dokument, koji bi trebao biti gotov do kraja godine. Zapravo, radi se o 17 dokumenata, koji će definirati temeljni kapital kluba, njegovu bilancu i vrijednost dionica – kazao je Mičić pa povukao paralelu sa splitskim Hajdukom.
– Smatramo da je to jedini put da se klub definitivno stabilizira. Jasno, u tome nam treba velika podrška i Grada i navijača i medija. To je vrlo opsežan i kompliciran posao, kojega je za sada prošao jedino Hajduk i vidimo da određeni rezultati postoje. Financijski je stabilizirana priča, dobri su sportski rezultati i publika se vratila. To je pravi put i ovaj posao nam je u prvom planu.
Plaisteda želi i Olimpija
A rezultati ove sezone?
– Što se rezultatskog dijela tiče, Zadar sigurno pretendira biti u vrhu hrvatske košarke i NLB lige. Ne možemo ići u konkurenciju sa financijski mnogo snažnijim momčadima, kao što su Cedevita ili Zagreb. Znate i sami kakve su ugovore sklapali i koliko su igrača doveli. Mislim da smo ovo ljeto, u teškim uvjetima, bez financijske sigurnosti, napravili jako dobar posao. Žao mi je što je Hrvoje Perić otišao, ali takav smo dogovor imali i to je bila njegova želja. Dovođenjem Greera i Golemca, uz Vladovića, Perinčića i Dundovića, mislim da će mlađi igrači jako puno profitirati, treniranjem i igranjem sa tako iskusnim igračima. Mislim da je to investicija u njihovu budućnost i u budućnost kluba, a uz to smo dali zadarski pečat momčadi. Nadamo se dobrim rezultatima. Moram priznati da je raspored u prvom dijelu prvenstva nešto teži, jer u prva četiri kola imamo gostovanja kod Cedevite i Zagreba, te domaće oglede s Olimpijom i Nymburkom. Sezona je duga i mislim da treba biti strpljiv. Ova momčad ima potencijal, s tim da trebamo dovesti još jednog centra.
Kakva je situacija po tom pitanju?
– Imali smo veliku želju da se vrati Plaisted, ali nažalost on ima neke dogovore s Olimpijom. Njegovi financijski zahtjevi su veći nego prošle godine i ne znam hoćemo li doći do kompromisa. I dalje smo u kontaktu s njim, ali postoje i neke druge opcije. Ponavljam, financijski uvjeti su teški i ne želimo raditi nikakve izlete u nepoznato. Svaku investiciju moramo pokušati pokriti sa prihodima. Zato je jako bitno i da projekt članova prijatelja kluba zaživi. Smatram da KK Zadar, osim 35 članova skupštine, mora imati na desetke tisuća članova prijatelja.
Ništa preko noći
Sljedeća tema bila je strateška radionica, koja je postavila nešto više ciljeve, nego što su u ovom trenutku realno ostvarivi.
– Strateška radionica je bila u trenutku, kada je klub bio u jako teškoj situaciji. Oformljena je komisija, kao interventna skupina da spasi klub od bankrota i raspada sustava. Ja tada nisam bio u klubu. Smatram da su svi oni mislili najbolje i pokušali pomoći. Pročitao sam taj materijal i mislim da u njemu ima i pozitivnih i negativnih stvari. Nekorektno je da netko u strateškom planu unaprijed piše da će se osvojiti neki trofej ili određena pozicija. To nitko ne može znati, niti se to može predvidjeti. Taj dokument je donesen u proljeće 2009. godine, kada je situacija u našoj ekonomiji bila puno povoljnija nego danas. Tada se još nije nazirao vrh piramide krize i financijskih problema. Prema tome, možda su i te odluke, koje su tada donesene, bila krive procjene. Prihvaćam taj dokument, ima u njemu dobrih stvari, kao što su uvjet preoblikovanja kluba, oslanjanje na domaće igrače, proizvodnja mladih igrača…, ali ono što ne mogu prihvatiti je da nas netko obvezuje na neke sportske rezultate unaprijed, za godinu ili dvije dana. To je apsolutno nerealno.
Euroliga je već duže vremena samo san mnogih Zadrana, a čini se da će tako ostati još najmanje nekoliko godina.
– Mi možemo imati ambiciju, možemo reći da su to naši dugoročni ciljevi, ali što se tiče Eurolige, to je jako zahtjevan projekt. Mislim da se Zadar upravo zbog toga opekao u sezoni 2008./2009., kada su bile velike ambicije da se uđe u Euroligu, potrošilo se jako puno novaca, a nažalost nisu postignuti takvi rezultati. Treba ići obrnutim putem. Najprije treba klub organizacijski i financijski stabilizirati, treba mu definirati vlasničku strukturu i treba se znati tko s klubom upravlja i kome se odgovara. Zatim treba jasno procijeniti budžet, dakle što znači potrošiti, a što namaknuti, a ne ići slijepo u kupovinu igrača, bez podloge u prihodu. Ako se provede kvalitetna privatizacija kluba i ako se pokaže interes investitora, dakle dosadašnjih sponzora, malih dioničara, navijača i eventualno velikih investitora, s takvim očišćenim bilancama, riješenim dugovima i eventualnim prihodom, koji bi se dobio od prodaje dionica, klub može razmišljati o nekim većim ambicijama u Europi. Naš budžet je daleko manji od budžeta klubova u Euroligi, prema tome, to je u ovom trenutku za nas apsolutno neprihvatljivo, što ne znači da za tri ili četiri godine neće biti moguće.
Ključno je preoblikovanje
Prvi i osnovni preduvjet za to je preoblikovanje kluba.
– Imamo breme dugova iz prošlih sezona, a tu je i javni sektor koji tišti klub, komunalije, struja, voda… I u tom kontekstu je bitno preoblikovanje, jer je u zakonu o sportu definiran taj proces, kao uvjet da se sportski klubovi spase od stečaja. A po sadašnjem zakonu, stečaj bi za KK Zadar značio gašenje kluba i vraćanje u B-1 ligu, što je apsolutno neprihvatljivo. Mi moramo napraviti sve da to izbjegnemo, a rješenje ministarstva i naša revizija su pokazali da je klub zreo za stečaj. Jedini spas od toga je preoblikovanje iz udruge u sportsko dioničko društvo. Tada bi se javni dugovi prema državi, gradu, poreznoj upravi, komunalijama…, pretvorili u udio grada u vlasništvu kluba, a ostalo bi bili privatni dioničari. Takvim procesom se klub rješava dugova, a dobiva gotovinu kroz dionice, novu vlasničku strukturu i novi menadžment. Kada se to dogodi, formirat će se skupština društva i nadzorni odbor, koji će odrediti menadžment, koji će dalje upravljati s klubom. To je vizija i koncept, zbog kojega sam ja tu maksimalno angažiran i želim pomoći. Jasno i većina članova Upravnog odbora, dakle ljudi koji predstavljaju velike tvrtke, koje su godinama sponzori kluba pa čak i novi sponzori i oni koji će doći su jako zainteresirani za ovaj projekt. To je uvjet da Zadar sutra u svojim ambicijama može imati Euroligu, što po svemu zaslužuje.
Za kraj, još jedno pitanje. Jesu li podmirena sva dugovanja prema igračima iz prošle sezone?
– Nisu podmireni dugovi prema svim igračima. Razlog tome je što smo vukli breme dugova iz prijašnjih sezona. Morali smo platiti neke dugove prema Gečevskom, Farmeru, Johnsonu i još nekim igračima i dok smo rješavali te stvari, nismo mogli redovito plaćati ove igrače. Taj sistem je nažalost takav, nije korektan prema igračima, ali jednostavno se to prenosi iz sezone u sezonu. Želimo da ova sezona bude posljednja takva, ali preduvjet je da u klub uđe veća količina gotovine, da bi se jednom zauvijek mogli presjeći ti repovi i da klub onda može iz sezone u sezonu normalno voditi financije – zaključio je Mičić.


 HENRIK ŠIRKO NA PROBI


U sklopu potrage za mladim talentima u široj regiji, danas bi na probu u KK Zadar trebao stići mladi Šibenčanin Henrik Širko, koji je rođen 21. siječnja 1993. i igra na poziciji krila. Prošle godine igrao je na Europskom kadetskom prvenstvu u Kaunasu, gdje je Hrvatska osvojila 6. mjesto. Za 14,5 minuta u prosjeku je postizao 3,6 poena, uz 2 skoka.