Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sreća, uspjeh, zadovoljstvo i osmijeh kroz cijelo školovanje

06.09.2010. 22:00
Sreća, uspjeh, zadovoljstvo i osmijeh kroz cijelo školovanje


Umotani u kabanice i sakriveni pod šarenim kišobranima u pratnji roditelja, zadarski prvašići jučer su prvi put ušli u školske klupe. U pratnji zabrinutih roditelja prvašići su stigli vidljivo ozareni. Dok su se novopečeni školarci pogledavali oko sebe sa stidljivim smješkom upućenim novim prijateljima, na licima roditelja ocrtavala se strepnja i strah. Žamor su utišavali tek zvuci hrvatske himne nakon čega su se roditeljima i učenicima obraćali ravnatelji i ravnateljice. U svakoj školi za doček prvašića priređen je prigodni program tijekom kojeg su stariji učenici pjevali, plesali i izvodili igrokaze te pokazali malim đacima kako škola nije samo učenje nego i igra i veselje.
U Osnovnu školu “Zadarski otoci” ove godine upisalo se 77 prvašića u Zadru te samo dva prvašića na otocima. Pozdrav roditeljima i djeci uputio je ravnatelj Branko Matulina, koji im je zaželio uspješan početak, sretan dolazak u školske klupe, sklapanje novih prijateljstava, stjecanje znanja te da izrastu u dobre ljude. Ove riječi ponešto su smirile uzbuđene roditelje koji su djecu iz svijeta igre i bezbrižnosti uveli u svijet u kojem će dobiti svoje prve obaveze.
– Nabavili smo nove udžbenike, bilježnice i školski pribor. Ovo mi je drugi prvašić i već imamo iskustva, ali svejedno sam malo nervozna jer je njemu prvi put, rekla je mama Ivana koja je u školu dovela sina Jakova. Nakon pozdravne riječi roditeljima su predstavljene učiteljice koje će voditi njihovu djecu kroz prva četiri razreda osnovne škole. Zajedno s njima pošli su u razrede da bi se bolje upoznali i dogovorili o daljnjem tijeku nastave.
Prvašići su toplo dočekani i u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje. U školskom hodniku smjestila su se čak 102 prvašića koji su podijeljeni u pet razreda. Dok su djeca sjedila na klupama stidljivo upoznajući jedni druge sa strane su stajali roditelji ne skidajući mališane s oka. Njih je pozdravio ravnatelj Marko Marin, nakon čega je predstavio školu Šimuna Kožičića Benje kao školu postignuća i mjesta gdje se brinu za svoje učenike i njihov napredak na svim poljima.
Iza bogatog programa u izvedbi starijih učenika i blagoslova koji je djeci uputio don Emil Bilaver, djeca su se sa svojim učiteljicama i roditeljima uputila na daljnje upoznavanje u svoje razrede. Osim na Brodarici škola je upisala četiri prvašića u Diklu te 14 na Puntamici.
Osnovna škola Stanovi rasporedila je svojih 66 prvašića u tri razreda. Ravnateljica Jurka Šaban obratila se novim učenicima po završetku bogatog programa.
– Dragi prvašići, dobro nam došli i sretan vam i uspješan ovaj prvi dan škole. Neka vas sreća, uspjeh, zadovoljstvo i osmijeh prate kroz cijelo školovanje i život. Danas smo vas očekivali i radosno vas prihvaćamo, izrazila je tople riječi dobrodošlice učenicima ravnateljica Šaban. Roditeljima su zatim predstavljene učiteljice, ali i voditeljica produženog boravka čija je dužnost pomagati djeci u rješavanju školskih obaveza.
Očekivanja su velika, suza nije bilo, samo stidljivih osmjeha i uzbuđenja. Više brige od svoje djece pokazali su roditelji, udžbenike i pribor su nabavili, sve novo jer novi je početak. Gotovo svima želja je ista, da im se djeca uklope i da ih učitelji uspiju motivirati da bi postali marljivi đaci. U školu ne kreću bez znanja, osnove su već naučili u vrtiću i maloj školi, a roditelji otkrivaju kako su veseli i uzbuđeni. Razloga za to je puno jer ipak ovo je njihov prvi dan škole, prvi ulazak u život velikih.