Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Davoru Buljanu ponovno odgođeno suđenje

06.09.2011. 22:00
Davoru Buljanu  ponovno odgođeno  suđenje


Ante Ljubičić na jučerašnjoj je raspravi, koja je pred sutkinjom Anom Brkić započela ispočetka, postavio zahtjev za odštetom u iznosu od 250 tisuća eura, a Buljanu je za udio u TVIK-u prije devet godina dao 87,5 tisuća njemačkih maraka


Nakon brojnih odgoda zbog neuručenih sudskih poziva, zadarski odvjetnik Davor Buljan, koji inače stanuje u obiteljskoj kući udaljenoj svega 50-ak metara od sudske zgrade, jučer se pojavio na Općinskom sudu u Zadru gdje je sjeo na optuženičku klupu zbog optužbe da je još prije devet godina prevario dvojicu Hrvata iz Amerike.
Na jučerašnju raspravu koja mu je zbog promjene raspravnog suca započela ispočetka, Buljan je stigao u pratnji svog odvjetnika Milana Petričića kojeg je angažirao prošle godine, no kako je tužiteljstvo djelomično izmijenilo činjenični opis optužnice, suđenje je na Petričićev zahtjev odmah i odgođeno.
Buljana optužnica tereti da je tijekom 2002. godine s Antom Ljubičićem i Michaelom Pranjićem, Hrvatima koji žive i rade u Americi, ugovorio kupnju tvornice TVIK d.d. Knin, ali da tvornicu nije kupio, već da je dvojac prevario i “uzeo” im 175 tisuća američkih dolara.
Tijekom dosadašnjeg postupka koji se vodio pred sucem Hrvojem Viskovićem oba oštećenika su saslušana, a i sam Buljan koji je negirao krivnju. On je naime, tada kazao kako Ljubičiću i Pranjiću nije isplatio novac jer se nakon nekoliko njegovih poziva da dođu kako bi “izravnali” račune, njih dvojica nisu pojavljivali u Hrvatskoj. Za dio novca tvrdio je kako su potrošeni na njegove odvjetničke usluge, ali i druge poslove koje je za dvojicu američkih Hrvata obavljao. Isto tako, tvrdio je i da je tijekom svog boravka u Hrvatskoj u vrijeme pregovora oko kupnje Pranjić sam potrošio dio novca, također, na troškove oko razrađivanja posla i “busines plana”.
Sutkinja Ana Brkić, koja je od Viskovića “naslijedila” spis, odgodila je glavnu raspravu za 22. rujan, a do tada će zamolnicom od američkog suda zatražiti da ispitaju Pranjića koji se zbog bolesti i financijskih razloga ne može pojaviti u zadarskoj sudnici. Isto tako, sutkinja je najavila i kako će zatražiti knjigovodstveno vještačenje Buljanovih poslovnih knjiga koje je predloženo još za postupka kod suca Viskovića. Na sljedećoj raspravi sutkinja je najavila i ispitivanje oštećenog Ljubičića koji je jučer postavio imovinsko-pravni zahtjev u visini od 250 tisuća eura.