Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kosor ponudila primirje predsjedniku Josipoviću

06.09.2011. 22:00
Kosor ponudila primirje  predsjedniku Josipoviću


Zoran Milanović u ovoj situaciji može samo mirno jahati prema izborima, rekla je premijerka objavivši jednostrani “prekid vatre” s Pantovčakom


Premijerka Jadranka Kosor iznenadno je  objavila da više neće napadati predsjednika Ivu Josipovića. Nakon što ga je dva  dana optuživala da radi na  ostvarivanju projekta crvene  Hrvatske, što HDZ ne može  prihvatiti, premijerka je  jučer u Murskom Središću,  gdje je otvorila berbu jabuka, izjavila da je “rasprava  s predsjednikom, što se tiče  nje i HDZ-a – završila”. Jednostranim proglašenjem  primirja Jadranka Kosor  praktično je priznala da je  promašena bila njezina strategija frontalnih udara na  Josipovića uz objašnjavanje  biračima da je najpopularniji hrvatski političar čvrsto  povezan s oporbenom koalicijom. S tim da su iz riječi  predsjednice Vlade jučer jasno izbijale njezine frustracije medijskom slikom dvoboja između Banskih dvora i  Pantovčaka.
– Josipović na razne načine  šalje signale za koga se treba  glasovati. Zoran Milanović u  ovoj situaciji nema potrebe  javljati se i može samo mirno  jahati prema 4. prosincu. A  predsjednik zbog svoje popularnosti ima podršku medija, premda su njegove izjave u zadnja dva dana bile  vrijeđanje, požalila se novinarima Jadranka Kosor.
Loš odjek
Loš odjek u javnosti  obračunavanja s Josipovićem vjerojatno nije jedini  razlog zašto je premijerka  barem privremeno odustala  od sučeljavanja sa šefom  države koji joj je, između  ostalog, poručio i da su licemjerni njezini pozdravi  generalima Gotovini i Markaču. Naime, kako neslužbeno doznajemo, Jadranku Kosor jako su pogodila otkrića  Wikileaksa da su bivši ministar Ivan Šimonović kao i  premijerkin današnji savjetnik i važan suradnik Davor  Stier “cinkali” službenicima  američkog veleposlanstva da  je Gotovina uz pomoć nekih  ljudi otuđio takozvane topničke dnevnike. “Dok ja govorim jedno, u novinama  izlazi sasvim nešto drugo,  što su ta dvojica pričali  Amerikancima. Pa što će,  primjerice, reći branitelji  kad to vide? I što da sad  radim”, opisao nam je visoki  izvor iz Banskih dvora kako  je premijerka reagirala na  naslovnicu jednog dnevnog  lista “Izdaja generala”.
Sanaderova procjena
Članovi HDZ-a manje  skloni Jadranki Kosor smatraju da je u startu bilo pogrešno što je započela “kavgu” s predsjednikom Republike. Jedan od njih podsjeća  da je prije parlamentarnih  izbora 2007. godine tadašnji  predsjednik Stjepan Mesić  otvorenije nego Josipović  bio na strani oporbe, ali Ivo  Sanader odlučio je da se  Mesića ostavi na miru. Čak i  nakon što je Mesić izjavio da  su “HNS i SDP najbliži onome na čemu sam ja gradio  svoju izbornu kampanju”.
– Sanader je procijenio da  bi napadi na Mesića donijeli  HDZ-u puno više štete nego  koristi. On je bio popularan,  stalno je obilazio teren i  svojim nam je izjavama mogao jako naškoditi. Zato ga  nismo izazivali. A Josipović  ima još bolju percepciju u  javnosti jer, za razliku od  Mesića, ostavlja dojam kulturnog gospodina, rekao  nam je jedan HDZ-ov zastupnik.
I Mesić se prisjeća da su  mu prije četiri godine “neki  iz HDZ-a pričali da Sanader  upozoravao svoje bojovnike  da ga ne napadaju”.
– Rekao im je – mi sada  imamo drugog protivnika,  kazao nam je jučer Mesić.