Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mađari vjeruju da napade na MOL kroji Rusija

06.09.2011. 22:00
Mađari vjeruju da napade na  MOL kroji Rusija


Gyorkos je istaknuo kako se nada da će premijerka Kosor jednako ozbiljno promisliti o tome da je Mađarska njezin glavni partner u energetici kao što se ozbiljno sprema na put u Moskvu


Mjesecima prije odlaska premijerke Jadranke Kosor u službeni posjet Rusiji, iz američkog su veleposlanstva u Washington odlazile brojne depeše o tome što taj posjet može značiti, otkriva Wikileaks. Posebno zanimljivi su izvještaji u kojima se govori o energetskoj suradnji Hrvatske i Rusije te o tome što bi to značilo  za regiju, a najava sastanka premijerke Kosor i ruskog premijera Vladimira Putina posebno je zabrinula Mađarsku.
Tako je u siječnju prošle godine, mjesec i pol dana prije susreta Kosor i Putina u Moskvi, tadašnji  mađarski veleposlanik u Zagrebu Peter Gyorkos predstavnicima američkog veleposlanstva objašnjavao zašto raste mađarska nervoza zbog  zatopljenja hrvatsko-ruskih odnosima. Mađarsku je naravno brinula energetika, jer, kako je rekao njihov veleposlanik, hrvatsko tržište jest malo, ali je Hrvatska zbog svog geopolitičkog položaja ključna za projekte nužne za mađarsku energetsku sigurnost. Gyorkos je istaknuo kako se nada da će premijerka Kosor jednako ozbiljno promisliti o  tome da je Mađarska njezin glavni partner u energetici kao što se ozbiljno sprema na put u Moskvu.
Tih dana u Zagrebu je bio tadašnji mađarski premijer Gordon Bajnai pa se njegov veleposlanik nadao da će premijerka Kosor prihvatiti kolegin savjet da bude oprezna kad su ruske namjere u pitanju. Gyorkos  se Amerikancima požalio da Rusi pritišću Mađarsku da nagovori Hrvatsku da se uključi u projekte koji su dobri za Rusiju, ali bi mogli biti štetni za Mađarsku. Ta se susjedna država najviše pribojavala da će Hrvatska pristati na projekt Družba Adria. Strahovali su Mađari i od toga da će Hrvatska u želji da potpiše novi ugovor o uvozu plina iz Rusije, odustati od LNG terminala u Omišlju. Na kraju nije bilo ništa ni od dogovora s Rusima oko novog ugovora niti je počela gradnja LNG terminala. No, Mađari su bili uvjereni da iza svega što im se u energetici događa stoje Rusi.   
– Rusija stoji iza negativnih stavova i napada na MOL u Hrvatskoj. Mađari vjeruju u umiješanost Rusije čak i u tom slučaju, stoji u jednoj od američkih depeša, koje na kraju nisu odgovorile na pitanje jesu li Rusi blokirali gradnju LNG terminala iako su o tome razgovarali s brojnim izvorima s hrvatske strane.
Premijerkin savjetnik Davor Steir kazao je kao Rusija LNG nikada nije spominjala, ali je pojasnio i da Hrvatska neće pristati na projekt Družba Adria koji bi ugrozio njezine saveznike tako što bi nafta išla samo u smjeru prema Jadranu, a ne i prema srednjoj Europi. Steir je otkrio i to da se Hrvatska ne želi pod svaku cijenu uključiti u Južni tok, odnosno da ne želi pristati na loše uvjete kao Srbija, nego da želi ravnopravan partnerski odnos kao, primjerice, Slovenija.
Predsjednik uprave Janafa  Ante Markov tvrdio je Amerikancima da Rusija  uključivanje Hrvatske u Južni tok uvjetuje oživljavanjem projekta Družba Adria , a što se tiče LNG terminala  Markov je otkrio da je glavni razlog blokade tog projekta nedostatak novca na hrvatskoj strani. No, Mladen Čavić iz Plinacroa u nekoliko je navrata, tvrde Amerikanci u izvješću, ozbiljno tvrdio da su Rusi učinili sve da “ubiju LNG Terminal u Hrvatskoj” jer bi to bila konkurencija njihovoj proizvodnji plina.