Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Suša ovčare dovela na rub propasti!

06.09.2011. 22:00
Suša ovčare dovela na rub propasti!


Suša traje mjesecima i na pašnjacima gotovo nema trave pa se ovce moraju dohranjivati, što je veliki trošak, a zbog suše neka manja gospodarstva su na rubu propasti. Nećemo tražiti proglašenje elementarne nepogode jer od toga nećemo imati nikakve koristi i na taj način nam se neće pomoći, rekao je Ante Donadić, predsjednik Udruge “Rogujica”


Paški ovčari okupljeni u Udruzi “Rogujica”  zatražit će od nadležnih institucija Zadarske županije  pomoć zbog šteta koje su  zbog dugotrajne suše nastale  u ovčarstvu. Odlučeno je to  na sastanku Udruge koji je  održan u Gradskoj vijećnici.
– Suša traje mjesecima i na  pašnjacima gotovo nema trave pa se ovce moraju dohranjivati, što je veliki trošak, a  zbog suše neka manja gospodarstva su na rubu propasti. Nećemo tražiti proglašenje elementarne nepogode jer od toga nećemo imati nikakve koristi i na taj  način nam se neće pomoći,  rekao je Ante Donadić, predsjednik udruge “Rogujica”.
Ovčari će od Zadarske  županije zatražiti sufinanciranje nabave kukuruza i sijena.
– U ovome trenutku to nam  je najpotrebnije i vjerujemo  da će u županiji imati razumijevanja za tešku situaciju u kojoj se nalazimo, rekao je Donadić.
Članovi udruge “Rogujica”  su raspravljali i o vuni koja  se već dvadeset godina, od  kada nema organiziranog otkupa, skuplja na pašnjacima. Tvrtka “Kristan nautika”  je paškim ovčarima ponudila  model otkupa vune po kojem  bi jedinice lokalne samouprave otkup sufinancirale sa  1,5 kuna po kilogramu vune,  a taj novac bi dobivali ovčari,  dok bi “Kristan nautika” vunu odvozila s otoka. Članovi  “Rogujice” su prihvatili model otkupa, ali uz neke izmjene koje su obrazložili  problemom u dostavi vune  do mjesta otkupa.
– Odlučili smo vunu dati  besplatno i sami ćemo je dovesti do ceste, ali naš je prijedlog da otkupljivač nabavi  kamion kojim će preuzimati  vunu, rekao je Donadić.
Na sjednici je Ante Donadić rekao da ovčari samo  preko Udruge mogu nastupati prema nadležnim institucijama i tako ostvarivati  svoja prava.
– Naš cilj je razvoj ovčarstva na Pagu i promocija  naših proizvoda. Radimo na  rješavanju problema u  ovčarstvu, a uz to radimo i  na educiranju ovčara organiziranjem predavanja i seminara. Članstvo u udruzi  ovčarima može pomoći i  zbog toga pozivamo i ovčare  s južnog dijela otoka da nam  se pridruže jer što nas je više  bolje ćemo raditi, rekao je  Donadić.


Ante Donadić novi stari predsjednik “Rogujice”




Udruga “Rogujica” utemeljena je prije dvije godine i  okuplja oko pedeset ovčara iz Paga. Prva točka dnevnog reda sastanka bila je izbor novog vodstva udruge i  Ante Donadić je ponovno izabran za predsjednika.  Udruga surađuje s Agronomskim fakultetom u Zagrebu,  sa županijskim institucijama i organizira predstavljanje  paškog sira i paške ovce na raznim manifestacijama.