Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Budi se zadarska developerska scena

Autor: Valentina Pletikosić

06.09.2012. 22:00
Budi se zadarska developerska scena

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Meni je žao što Zadar nema ‘debelu’ IT scenu, a mogao bi je imati. No, ovakva predavanja mogu tome doprinijeti, a Gradska knjižnica Zadar će svim silama podržavati ovakve inicijative, kazao je Masar
U organizaciji Zadar Developer Huba u četvrtak je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar dobro posjećeno predavanje “Uvod u HTML5 i CSS3”. Predavač Juraj Hilje predstavio je novosti koje u izradi weba i web-aplikacija donose prezentacijski jezik HTML5 i CSS3. Prije samog predavanja viši knjižničar i voditelj odnosa s javnošću Mladen Masar je najavio kako je ovo prvo predavanje u nizu koje će Zadar Developer Hub svakog tjedna održavati u knjižnici.
– Meni je žao što Zadar nema ‘debelu’ IT scenu, a mogao bi je imati. No, ovakva predavanja mogu tome doprinijeti, a Gradska knjižnica Zadar će svim silama podržavati ovakve inicijative. Pozivamo sve srednjoškolce i studente da se priključe ovakvim nastojanjima, jer iako Zadar još nije povezan s pojmovima ‘developer’ ili ‘startup’, činjenica je da se ta developerska scena pomalo budi, a upravo web dizajneri i programeri nemaju problema sa zapošljavanjem, rekao je između ostalog Masar.
IT inženjer Juraj Hilje pojasnio je kako su HTML5 i CSS3 još uvijek u razvoju i njihova specifikacija nije finalna, ali ipak su već dulje vrijeme u upotrebi jer već sada mogu zadovoljiti potrebe stranica i aplikacija u preglednicima te smanjiti potrebu za vanjskim skriptama i plug-inovima.
– Neki od osnovnih ciljeva su da imamo standarde koji rade na svim platformama i preglednicima te da se korišenjem HTML5 i CSS3 olakša posao web dizajnera i developera, rekao je Juraj Hilje.
Sljedeće predavanje u organizaciji Zadar Developer Huba održat će se 12. rujna 2012. u Gradskoj knjižnici Zadar.