Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

IGOR ŠTIMAC: Pobjeda neće doći u pitanje

Autor: Davor Petrović

06.09.2012. 22:00
IGOR ŠTIMAC: Pobjeda neće doći u pitanje

Foto: PIXELL



Mir mi donose naši igrači na čijim licima vidim ono čemu težimo od prvog trenutka. Zbog toga sam uvjeren da možemo pokazati snagu, odlučnost i uvjerljivost kojom ćemo razoružati suparnika – kaže Štimac
Uzme li se raspoloženje Igora Štimca kao glavni pokazatelj, Hrvatska bi na otvaranju kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo bez greške trebala pokazati zašto već godinama drži poziciju među deset najboljih reprezentacija na FIFA-inoj rang listi. Naime, uoči večerašnjeg sraza s Makedonijom na stadionu Maksimir izbornik je zauzeo beskompromisni gard koji ga je krasio za igračke karijere.
– Ne želim podcijeniti suparnika, niti mi je to ikada padalo na pamet. No, pokažu li naši reprezentativci ono što sam svaki dan vidio na treninzima, pobjeda ne dolazi u pitanje. Znamo da i Makedonci imaju svoje sportske ambicije, ali ovdje igra samo Hrvatska – tvrdi samouvjereni Štimac.
I njegov prethodnik Slaven Bilić imao je sličnu retoriku uoči sučeljavanja sa slabije rangiranim suparnicima na domaćem terenu. Međutim, između njih dvojice ipak postoji određena razlika. Preciznije, Bilić je djelovao puno mekše, a Štimac u nastupu pred medijima pršti od samopouzdanja, za koje će mnogi reći da graniči s arogancijom.
– Iza mene je puno ovakvih utakmica u igračkoj karijeri. Sada se osjećam puno ugodnije ne prije petnaest dana, nakon utakmice sa Švicarskom. Taj mir mi donose naši igrači na čijim licima vidim ono čemu težimo od prvog trenutka. Zbog toga sam uvjeren da možemo pokazati snagu, odlučnost i uvjerljivost kojom ćemo razoružati suparnika – dodaje izbornik, koji je jučer proslavio 45. rođendan.
Najljepši dar
Suvišno je objašnjavati što bi predstavljalo najljepši dar, barem kada je reprezentacija u pitanju. U tu kategoriju definitivno spada spoj dobre izvedbe i osvajanja tri boda na startu Štimčevog debitantskog kvalifikacijskog ciklusa. Takav ishod sasvim sigurno bi do krajnjih granica podigao raspoloženje u taboru reprezentacije uoči gostovanja u Bruxellesu, zakazanog za idući utorak.
– Nemam nikakvih dvojbi oko sastava koji će istrčati na teren protiv Makedonije. Moje zadovoljstvo u ovom je trenutku maksimalno, jer svi reprezentativci su izdržali sva opterećanja na treninzima. Imamo izuzetno inteligentne igrače koji su mogli shvatiti naše ideje. Kroz proces treninga došao sam do četrnaest, eventualno petnaest imena koja namjeravam koristi u kontekstu minutaže, ako tijekom utakmice ne bude ozljeda ili nekih drugih nepredviđenih situacija – tvrdi Štimac.
To bi, pak, trebalo značiti da će stoperski tandem, ispred Stipe Pletikose na golu, činiti Vedan Ćorluka i Josip Šimunić, dok će na bekovskim pozicijama ordinirati kapetan Darijo Srna i Ivan Strinić. Naime, prednost domaćeg terena i kvaliteta igračkog kadra više nego jasno sugerira da će Hrvatska imati inicijativu, odnosno da će se Makedonija braniti. U takvom rasporedu snage Srna i Strinić bit će važni čimbenici pri probijanju zgusnutog suparnika po bokovima.
Defanzivne pozicije u veznom redu trebali bi zauzeti Ognjen Vukojević i Ivan Rakitić, od kojeg se očekuje i značajan doprinos u kraeciji igre. Centralna pozicija ispred njih dvojice rezervirana je za Luku Modrića. Štimac je svjestan da mu je najbolji igrač propustio velik dio klupskih priprema u očekivanju transfera iz Tottenhama u Real Madrid, i zbog toga mu je namijenio ulogu koja iziskuje nešto manje trošenja snage u fazi obrane.
Nema bojazni
Povrh toga, ne treba zaboraviti da je Modrić prošlog vikenda zaslužio puno komplimenata nakon odlične predstave na toj poziciji u srazu s Granadom. Desno od dirigenta hrvatske igre naći će se Eduardo Da Silva, koji je sa dva gola u srazu sa Švicarcima uvjerio izbornika da zaslužuje mjesto u udarnoj postavi. Lijeva strana predodređena je za Ivana Perišića, a centralna napadačka pozicija za Marija Mandžukića, koji tijekom igre može sasvim bezbolno napraviti “rošadu” s Euduardom.
Navedena postava na papiru djeluje iznimno moćno i potentno. Stoga nije ni čudno da je Štimac prilikom susreta s predstavnicima makedonskih medija elegantno propustio priliku za davanje komplimenata na račun Gorana Pandeva, Ivana Tričkovskog, Gorana Popova ili nekog drugog iz vrste koju predvodi izbornik Čedomir Janevski.
– Nemojte se ljutiti, ali ne pribojavam se nikoga iz vaše reprezentacije. Mi možemo igrati sa svakim na svijetu, ako smo dovoljno koncentrirani. Što se tiče vašeg novog izbornika, respektiram njegovu igračku karijeru, ali ne poznajem ga kao trenera. Na njemu je, kao i na meni, da se dokaže u ovim kvalifikacijama. Možda je meni malo lakše, jer na raspolaganju imam kvalitetnije igrače. S druge strane, njemu je lakše nego meni zato što nema teret velikih očekivanja – zaključuje Štimac.


HRVATSKA – MAKEDONIJA


Stadion Maksimir. Kapacitet 35.000. Sudac: Alon Yefet (Izrael).
HRVATSKA (4-2-3-1): Pletikosa – Srna, Ćorluka, Šimunić/Schildenfeld, Strinić – Vukojević, Modrić – Rakitić, Eduardo, Perišić – Mandžukić.
MAKEDONIJA (4-2-3-1): Bogatinov – Popov, Grnčarov, Noveski, Georgievski – Demiri, Gligorov – Tričkovski, Tasevski, Ibraimi – Pandev.




Rakitić: Tri boda imperativ


Sudeći prema raspoloženju Ivana Rakitića, svlačionica je prihvatila i preuzela izbornikov gard.
– Mi u ove kvalifikacije moramo krenuti s tri boda, i to ćemo napraviti. Jasno nam je da će ovo biti teška utakmica, ali u veznom redu imamo puno kvalitete za lomljenje suparnika. Napad i obrana također moraju biti na visini zadatka, jer očekuje nas borba s odličnim igračima. Vrlo je važno kako ćemo ući u utakmicu. Imamo kvalitetu da kući dominiramo protiv bilo koga, a sada s novim stručnim stožerom moramo pokazati gdje smo i što smo. Naša želja je ogromna, nitko od nas ne želi još jednom doživjeti razočaranje koje su nam donijele kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi – tumači Rakitić.


Pandev: Imamo svoje adute


Reprezentacija Makedonije u Zagreb je stigla jučer, i to u cik zore, a navečer je odradila trening na stadionu Maksimir.
– Vjerujem da možemo odigrati dobru utakmicu, iako nam je svima jasno da je Hrvatska favorit. Nadam se da možemo osvojiti bod – istaknuo je makedonski izbornik Čedomir Janevski, uz napomenu da se ne boji Hrvatske.
Naime, nekadašnji britki branič Vardara, Club Bruggea, Charleroia, Istanbulspora i Lokerena ponudio je zanimljiv rezon o strahu.
– Zašto bih se bojao Hrvatske?! Samo se bojim da me ne pošalju u Siriju, jer tamo je jako opasno – ispalio je makedonski izbornik.
Njegov najbolji igrač, Goran Pandev, također je uvjeren da bod nije nedostižan.
– Bit će teško igrati protiv Hrvatske u gostima, ali i mi imamo svoje adute. Pružit ćemo svoj maksimum i nadati se da će nam to donijeti pozitivan rezultat – zaključio je Pandev.