Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Mediteran s elegancijom i dušom

Autor: Krešimir Bukvić

06.09.2012. 22:00
Mediteran s elegancijom i dušom


Pobjednik akcije TZ Zadarske županije i Zadarskog lista – Biramo najbolji restoran s izvornom gastroponudom iz 2007. godine, restoran Griblja iz Sukošana dobiveno je priznanje, sudeći po jelima koja su se jela za vrijeme ovogodišnjeg obilaska, svakako opravdao. Šef kuhinje Darko Longin servirao nam je odličan file brancina u umaku od šafrana i kozica s crnim njokima te ništa manje dobar file brancina punjen blitvom na posteljici od krem špinata i slanog krumpira. Za desert su servirani izvrsni semifredo i čokoladna torta, a pila su se dva bijela vina – Pošip Intrada i Coronica. Užitku objedovanja svakako je doprinijela atmosfera restorana, spoj autentičnog ozračja stare dalmatinske konobe, mnoštva arhaičnih detalja i elegantnog ugostiteljskog objekta koji nema ni jedan drugi restoran u županiji. Griblja bez zadrške nosi epitet jednog od najljepših županijskih restorana koji ima čak i nekoliko soba u kojima se može prenoćiti ako se popije kapljica previše te tri separea za intimnije druženje. Kada k tome pribrojimo i dobru kuhinju majstora Longina, poslovni rezultati ne izostaju. Mlada vlasnica Nina Dokoza naglašava kako joj je želja da se Griblja prepozna kao restoran otvoren za sve ljude, primjerenih cijena, širokog jelovnika i tople, nikako elitističke atmosfere. Danas se u Griblji najviše traži riba na roštilju na drva, od hladnih predjela pladanj morskih blagodati sa salatom od hobotnice, dimljenom tunjevinom, inćunima, mariniranim trljama i arbunima te carpacciom od grdobine. Toplo predjelo broj jedan su njoki u umaku od kozica na posteljici od rikole, a juha – riblja juha Griblja s više vrsta riba, a dakako dobro idu i steakovi.


File brancina u umaku od šafrana i kozica s crnim njokima (za 4 osobe)


1 kg filea brancina
300 g kozica
vrhnje, bijelo vino, konjak, šafran
File brancina posolimo, popaprimo i pržimo u dubokom ulju. Na istoj tavi na malo masti popržimo kozice, zalijemo ih bijelim vinom i konjakom te dodamo šafran, posolimo, popaprimo te dodamo riblji temeljac i vrhnje te kuhamo par minuta. Kada je gotovo serviramo preko brancina.