Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Novi projekt i natječaj za sanaciju bazena Tvornice glinice!

Autor: Damir Maričić

06.09.2012. 22:00
Novi projekt i natječaj za sanaciju bazena Tvornice glinice!

Foto: Andrej PEROVIĆ



Prethodni ugovor o sanaciji bazena Tvornice glinice s Odlagalištem sirovinom, u Fondu zaštite okoliša i energetske učinkovitosti smatraju isteklim, iako sanacija nije dovršena. Novi projekt radi Hidroinženjering, a slijedit će natječaj za dovršetak posla


Nakon saznanja da su radovi na sanaciji bazena crvenog mulja i lužine preostali za propalom Tvornicom glinice kod Obrovca obustavljeni, a u međuvremenu naređeno i uklanjanje dijela gradnji i instalacija namijenjenih sanaciji, te primopredaje radilišta po traženju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, obratili smo se nadležnima u Fondu s nizom pitanja koja sada muče Zadrane. Ista su pitanja bitna i za Hrvatsku s obzirom na ranije ocjene da je riječ o najtežem ekoproblemu u zemlji.
Na pitanje kakvo je sadašnje stanje radova na sanaciji, Lidija Tošić iz Službe za odnose s javnošću odgovorila je kako je u kolovozu 2012. godine izvršena primopredaja radova s tadašnjim izvođačem radova, tvrtkom Odlagalište sirovina te isti, temeljem provedenog postupka javne nabave, obavlja poslove čuvanja i održavanja gradilišta dok se ne izradi sva projektna dokumentacija i ishode sve potrebne dozvole. Na temelju te dokumentacije objavit će se natječaj za odabir izvođača radova.
Zadržano samo održavanje
Od početka sanacije do kraja prosinca 2012. godine obavljani su radovi na stabilizaciji isparne površine i isparavanju lužnate vode koji nisu u potpunosti završeni. Projektnom dokumentacijom definirat će se svi preostali radovi potrebni za završetak sanacije.
Na pitanje zašto su obustavljeni radovi, u Fondu kažu kako je to bila odluka Upravnog odbora još 28. prosinca 2010. godine, kada su obustavljeni svi radovi osim poslova čuvanja i održavanja gradilišta. Radovi su obustavljeni na temelju Izvješća građevinskog i stručnog nadzora, te nemogućnosti nastavka radova na sanaciji budući su stavke troškovnika ključne za nastavak radova iscrpljene.
Fond je s tvrtkom Hidroinženjering ugovorio izradu projektne dokumentacije potrebne za završetak sanacije i ishođenje potrebnih dozvola nakon čega će uslijediti raspisivanje natječaja za odabira izvođača radova.
Zanimalo nas je i što je s ponudom Odlagališta sirovine za dovršetak radova uz naknadno plaćenje, te na kakav iznos je procijenjena vrijednost radova.
– Tvrtka Odlagalište sirovina ponudila je nastavak isparavanja lužine (troškovnička stavka koja je iscrpljena) na vlastiti trošak dok Fond ne pronađe financijski model za plaćanje navedenih radova. Fondu to nikako nije bila prihvatljiva opcija, budući da nije u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi. Sanaciju planiramo završiti na temelju projektne dokumentacije koja je u izradi, ishođenih dozvola i provedenih otvorenih postupaka javne nabave, poručuju u Fondu.
Priprema se – novi natječaj
Kada se izradi projektna dokumentacija i ishode potrebne dozvole Fond će raspisati otvoreni postupak javne nabave za odabir izvođača radova i građevinski nadzor, na koji se mogu javiti sve tvrtke koje će ispunjavati uvjete iz natječaja. Dopunom Programa sanacije predloženo je tehničko-tehnološko rješenje sanacije, te se čeka suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i prirode na isti.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU