Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Ostojić: Gubitaškim bolnicama došli su računi na naplatu

Autor: Hina (H)

06.09.2012. 22:00
Ostojić: Gubitaškim bolnicama došli su računi na naplatu

Foto: PIXELL



– Bolnice kojima je vlasnik država posluju odlično i rade kvalitetno, a kad je riječ o županijskim bolnicama, obveza osnivača je da brine o svojim ustanovama, rekao je Ostojić


Bolnice se neće ukidati ni zatvarati, ali će se, do kraja ovog mandata, značajno restrukturirati, izjavio je ministar zdravlja Rajko Ostojić, nakon današnje sjednice Vlade.
Ostojić je tako odgovorio na novinarsko pitanje znači li današnja izjava premijera Zorana Milanovića, po kojemu se “moramo zapitati možemo li financirati toliko zdravstvenih ustanova koje pružaju prosječnu ili ispodprosječnu zdravstvenu uslugu” da će se neke bolnice ukinuti.
– Bolnice će se značajno restrukturirati, sukladno onom što smo govorili posljednjih godinu dana i onome što piše u Strategiji (Nacionalna strategija razvoja zdravstva od 2012. do 2020.), kazao je Ostojić.
Na pitanje što će biti s bolnicama koje imaju loše rezultate, odgovorio je da će o tome odlučiti njihovi vlasnici.
“Državne bolnice rade odlično”
– Bolnice kojima je vlasnik država posluju odlično i rade kvalitetno, a kad je riječ o županijskim bolnicama, obveza osnivača je da brine o svojim ustanovama, rekao je Ostojić.
Podsjetio je da je još u siječnju govorio o gubitcima u milijardama kuna, no da je tada optužen za politikantstvo.
– Sada su se javile veledrogerije, optuživši upravo te bolnice da ne plaćaju tri, četiri, ili pet godina. Očito je došlo vrijeme za naplatu računa, upozorio je Ostojić, ali i naglasio da će u ‘master planu’, nakon Strategije, biti vrlo jasno prezentirano kako će se organizirati struktura tih bolnica.
Imamo najbolje liječnike i sestre
Vlada je na jučerašnjoj sjednici podržala prijedlog Nacionalne strategije razvoja zdravstva od 2012. do 2020.
– Strategija je definirala prednosti i slabosti hrvatskog zdravstva. Prednost su u prvom redu ljudi, jer hrvatska medicina ima najbolje medicinske sestre, liječnike, stomatologe i farmaceute u ovom dijelu Europe, a u nekim smo segmentima, poput transplantacije i doniranja organa, lideri u svijetu, ustvrdio je Ostojić.
Premijer Zoran Milanović istaknuo je kako je kvaliteta zdravstvenog sustava u prvom redu pitanje novca jer nema nijedne siromašne države koja ima vrhunsko zdravstvo.
– Naš sustav je neracionalan i rasipnički, a naš zadatak je da s ograničenim iznosom sredstava ljudima pružimo što bolju uslugu, rekao je Milanović.


Jovanović: Poražavajući podaci o zdravlju djece




Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović naglasio je kako zdravstveni odgoj, koji ove godine kreće od prvog razreda osnovne škole, može kroz prevenciju pomoći u realizaciji Nacionalne strategije razvoja zdravstva.
Podaci o stanju zdravlja djece su poražavajući, a to dugoročno znači puno veće troškove za zdravstvo kada se razviju bolesti, upozorio je Jovanović ponovivši da su hrvatska djeca tjelesno neaktivna, te da svako peto dijete ne pere zube, ali istovremeno puši i pije alkohol.