Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prostran u Zadru, čeka se samo potpis

Autor: Roman Morović

06.09.2012. 22:00
Prostran u Zadru, čeka se samo potpis

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Spremni smo mu pomoći da se vrati u ozbiljnu košarku i vjerujemo da i on nama može pomoći – kazao je Branko Skroče, sportski direktor
– “Postoji obostrana želja za suradnjom, svi uvjeti su dogovoreni i ostali su još samo tehnički detalji, odnosno potpis ugovora, što neće biti problem”. Branko Skroče, sportski direktor Zadra, jučer je potvrdio da je povratak Tonija Prostrana u matični klub praktički riješena stvar. Toni je sinoć odradio i prvi trening s momčadi, a nije isključena ni mogućnost da danas bude u sastavu u pripremnoj utakmici protiv Heliosa u Domžalama. No, to je manje bitno. Najvažnije je da je Zadar uspio vratiti igrača, koji je u mlađim kategorijama toliko obećavao, ali čije se prave predstave u seniorskoj košarci još čekaju. Kamo sreće da se one dogode baš u Zadru, odakle je otišao u siječnju 2010. godine. Krenuo je tada put Zagreba, u nadi da će tamo napraviti prve ozbiljne korake seniorske karijere, no to mu nije pošlo za rukom, velikim dijelom i zbog nevjerojatne serije pehova s ozljedama.
Peh za pehom
Sve je počelo još krajem 2009., kada je morao na operaciju meniskusa desnog koljena pa je na Europskom prvenstvu 2010. zaradio rupturu kvadricepsa, da bi početkom sezone 2010./11. došlo do najbizarnije ozljede. Prilikom ulaska u igru na utakmici protiv Hemofarma, udario je u šipku koja drži reklamu, zaradio četiri šava i pauzirao još dva mjeseca. U siječnju 2011. opet se nakratko vratio na teren, ali je uskoro osjetio bol u trbušnom zidu. Završio je na operaciji, što je za njega bio kraj te sezone. Zagreb je tada osvojio dvostruku krunu i izborio plasman u Euroligu, te se posvetio slaganju momčadi za elitno europsko natjecanje. Sudbine Zadra i Cibone, koji su posrnuli na sličan način, nisu mu poslužile kao primjer. Mladi su igrači stavljeni u drugi plan i krenulo je bolesno trošenje, koje je moglo završiti samo onako kako je i završilo – neuspješnom sezonom i neplasmanom u regionalnu ligu nakon deset godina. Prostran u Euroligi nije ulazio u igru, u ABA ligi je upisao samo pet minuta, a u Ligi za prvaka tridesetak. Na početku sezone je vrlo dobro igrao za drugu momčad Zagreba, koja je u nekoliko navrata gostovala kod momčadi koje su u datom kolu A-1 lige bile slobodne. No, to jednostavno nije bilo to. Ne za igrača takvog potencijala. Razigravača, koji je oduševljavao košarkaški svijet na raznoraznim prvenstvima od svoje šesnaeste godine.
Nova prilika
Zabljesnuo je već na kadetskom prvenstvu Europe 2007., kada je bio najbolji strijelac turnira, a uslijedile su dvije bronce sa velikih natjecanja, 2008. na Europskom juniorskom prvenstvu, te 2009. na Svjetskom prvenstvu do 19 godina. Toni je u oba slučaja dirigirao napadima hrvatske reprezentacije, te je izabran u najbolje petorke turnira i to kao godinu dana mlađi od godišta koje je imalo pravo nastupa. 2009. je bio i najbolji strijelac i asistent Europskog prvenstva za juniore, gdje je Hrvatska bila osma. Medalje oko vrata, osmjeh na licu i pohvale sa svih strana. Tako je to izgledalo tih godina. Nažalost, ni Prostran ni Zadar proteklih godina nisu imali previše razloga za veselje. Nakon razlaza 2010., Tonijeva seniorska karijera nije išla željenim putem, dok je njegov matični klub bio na rubu ponora. No, sada su dobili novu priliku. I klub da pokaže da je krenuo nekim novim, pravim putem i igrač da napokon pokaže svu raskoš svog talenta i u svijetu odraslih. Igrati nije zaboravio, to je sigurno. Potrebno mu je samo malo sreće i kontinuiteta i ovo bi mogla biti njegova godina. Tome se nadaju i u klubu.
– Spremni smo mu pomoći da se vrati u ozbiljnu košarku i vjerujemo da i on nama može pomoći. Trener ga dobro poznaje i vjeruje u njega. Vrijeme će pokazati, a nadam se da će nam rezultati tijekom sezone dati za pravo da razgovaramo i o suradnji na dulje razdoblje – kaže Branko Skroče.


S Heliosom u 18


Večeras će košarkaši Zadra odigrati treću pripremnu utakmicu ove sezone. Nakon uvjerljivih pobjeda i poraza protiv Samare, odnosno Igokee, protivnik momčadi Ante Nazora bit će Helios. Utakmica u Domžalama, protiv momčadi koju vodi Zmago Sagadin, počinje u 18 sati. Na njoj će u dresu Zadra debitirati Jozo Brkić, koji je propustio prethodne dvije zbog ozljede zgloba, a s momčadi neće putovati Romeo Travis, koji je ozlijedio prst.




Popović pobjedom otvorio sezonu


Marko Popović počeo je svoju trinaestu seniorsku sezonu. I to vrlo uvjerljivom pobjedom Žalgirisa protiv vječnog rivala Lietuvos Rytasa 89:71 u prvoj utakmici litvanskog superkupa. Pop je za 15 minuta postigao šest poena (2-5 za tri), uz tri asistencije. Uzvratna utakmica igra se 17. rujna u Vilniusu.