Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Turisthotel i Ilirija rasli 10 posto!

Autor: Damir Maričić

06.09.2012. 22:00
Turisthotel i Ilirija rasli 10 posto!


Ukupni financijski prihodi u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja u prvih šest mjeseci 2012. godine rasli su 3,2 posto, izvjestilo je Ministarstvo turizma.
Ukupni prihodi iznosili su 8,9 milijardi kuna. Riječ je o nedavno objavljenim financijskim podacima Ministarstva financija, odnosno Porezne uprave.
Gledajući po kategorijama, pravne i fizičke osobe ukupno su, primjerice, u djelatnosti pružanja smještaja u hotelima i sličnim objektima u prvih šest mjeseci 2012. ostvarile prihod od 3,5 milijarde kuna ili 10 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U isto su vrijeme putničke agencije uprihodile 1,9 milijardu kuna, odnosno 3,3 posto više prihode, a turoperatori 191 milijun kuna ili 23 posto više prihode u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Objava i praćenje ovih statistika izraz su novog smjera Ministarstva turizma na čelu s Veljkom Ostojićem kojim se u vaganju važnosti podataka napravio pomak od praćenja “fizičkih brojki”, odnosno rasta broja turista i noćenja, k praćenju prihoda, odnosno zarade.
Na početku godine najavljena je ambicija dosezanja turističkog prihoda od sedam milijardi eura uz rast od tri do pet posto. Za sada izgleda da se takve procjene ostvaruju.
Ako se na to osvrnemo s lokalne razine Zadarske županije možemo komentirati do sada poznate podatke, a odnose se na Turisthotel i Iliriju. Ilirija je objavila i procjenu prihoda za prvih osam mjeseci iz kojih je vidljivo da su oni rasli 10 posto, a Turisthotel ide u istom pravcu, a prema do sad objavljenom u šest mjeseci imali su rast prihoda od 10 posto. No, treba staviti napomenu da kada uspoređujemo ove podatke Zadarske županije govorimo o najboljima, a za punu procjenu treba pričekati prihode i drugih tvrtki pa i onih s redovnim gubicima.


Fizički pokazatelji – danas


Ministar Veljko Ostojić za petak je najavio objavu pokazatelja o kretanju broja turista i noćenja u Hrvatskoj u kolovozu, odnosno u osam mjeseci ove godine. Ova se objava smatra ključnom jer u Hrvatskoj se preko 80 posto turističkog prometa odradilo s tim datumom.