Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vlada ispituje kolike su stvarne obveze za izgradnju Višnjika

Autor: Siniša Klarica

06.09.2012. 22:00
Vlada ispituje kolike su stvarne obveze za izgradnju Višnjika

Foto: Ivan JAMIČIĆ



2008. godine Vlada se obvezala na podmirivanje 50 posto troškova izgradnje dvorane u visini od 85 milijuna kuna. Budući da je Grad ove godine dostavio specifikaciju ukupnih troškova na 227,7 milijuna kuna, država bi morala isplatiti 27,2 milijuna kuna više nego što je iznosila procjena elaborata


Na jučerašnjoj sjednici Vlada RH donijela je odluku o osnivanju i imenovanju članova Povjerenstva za utvrđivanje stvarnih obveza Vlade Republike Hrvatske u realizaciji plaćanja izgradnje višenamjenske gradske dvorane Športsko-rekreativnog centra “Višnjik” u Zadru. Voditelj povjerenstva je potpredsjednik Vlade Branko Grčić, te ministri Slavko Linić, Ivan Vrdoljak i Željko Jovanović.
Njiihova zadaća je analiza i ocjena tehničkog i financijskog Izvješća o izgradnji višenamjenske gradske dvorane Športsko-rekreativnog centra “Višnjik” u Zadru te dosadašnje realizacije obveza Vlade Republike Hrvatske u plaćanju iste.
Vlada je, naime, 2007. sklopila sporazum s Gradom Zadrom o financiranju izgradnje ŠRC “Višnjik” te preuzela obvezu financiranja 50 posto ukupnih troškova izgradnje dvorane. Ta se vrijednost planirala platiti u šest godišnjih obroka počevši s 2008. godine do zaključno 2013. godine. U 2008. godini, kada je Višnjik i otvoren, država je trebala izdvojiti 15 milijuna kuna, a u preostalih pet godina po 11 milijuna kuna.
Godinu dana kasnije Vlada je donijela novu Odluku o preuzimanju obveza u razdoblju od 2009. do 2016. godine u ukupnom iznosu od 85 milijuna kuna. Iako je prijašnja Odluka stavljena izvan snage, u ovoj Odluci se ne spominje 15 milijuna kuna koji su uplaćeni 2008. godine. Time bi sveukupno sufinaciranje ovog projekta iz Državnog proračuna temeljem dosadašnjih Odluka Vlade Republike Hrvatske iznosilo 100 milijuna kuna.
Konačno, Grad Zadar je 5. travnja ove godine dostavio specifikaciju sveukupnih troškova izgradnje dvorane u iznosu od 227,7 milijuna kuna. Temeljem ove specifikacije Republika Hrvatska bi iz državnog proračuna trebala podmiriti 113,8 milijuna kuna, što je 27,2 milijuna kuna više nego što je iznosila procjena elaborata iz 2007. godine, odnosno za 13,8 milijuna kuna više od preuzetih obveza Vlade.
– U izgradnju Dvorane Krešimira Ćosića na Višnjiku Grad Zadar je investirao vlastitih 130 milijuna kuna kroz obveznice. Vlada je 2008. donijela odluku o organizaciji Svjetskog prvenstva u rukometu na temelju koje je gradila i druge dvorane po Hrvatskoj. Vlada nije mogla odmah dati tih 100 milijuna kuna, pa smo definirali rok od 2008. do 2016., s točno utvrđenim godišnjim anuitetima. Dakle, mi od Vlade potražujemo samo podmirenje svojih financijskih obveza, pa nam nije jasno što to resornom ministarstvu nije jasno, rekao je gradonačelnik Vrančić.
Prvi čovjek Grada Zadra kaže da ih iz Vlade RH nitko nije kontaktirao, ukazujući da bi se tako razjasnio ovaj nastali nesporazum. Vrančić se nada kako iza svega ne stoji loša namjera s ciljem izbjegavanja financijske obveze Vlade RH prema Gradu Zadru.
Na kraju je za ilustraciju dodao kako je Dvorana Krešimira Ćosića višestruko jeftinija, ali i komfornija od ostalih hrvatskih višenamjenskih dvorana koje su se radile u tzv. rukometnom paketu.


Višnjik bi zbog cijene u Londonu – razmontirali




– Zadru treba dvorana, ali na ovakav način ozbiljna država ne funkcionira. U Londonu bi razmontirali dvoranu i prenamijenili je, mi to nećemo raditi, ali ovo je skupa lekcija kako se stvari ne smiju raditi, jer sve ima svoju cijenu i netko na kraju to mora platiti, rekao je Milanović.