Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vlada manipulira podacima

Autor: Irena Jurjević

06.09.2012. 22:00
Vlada manipulira podacima

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Jedan od mogućih odgovora na planirane promjene je pisanje masovnih tužbi, najavljuje Bilan


Zadarski prosvjetni sindikalci okupili su se jučer na Novom kampusu kako bi raspravili o najnovijim Vladinim namjerama o izmjeni njihovih kolektivnih ugovora. Radilo se prvenstveno o informativnom sastanku, kazao je zadarski županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Jere Bilan. Zadarski sastanak došao je na red nakon dubrovačkog budući da je plan prosvjetnih sindikalaca obići cijelu Hrvatsku i točno informirati svoje članove što se događa te kako mogu djelovati.
– U medijima se često pojavljuju manipulacije tako da smo članstvu iz prve ruke željeli pojasniti pravo stanje stvari, a ne onako kako ga Vlada pokušava sevirati. Stvarno stanje stvari jest da Vlada izmjenama državnog kolektivnog ugovora smanjuje naša prava; želi nam ukinuti božićnice, regrese, jubilarne nagrade, smanjiti troškove prijevoza i djelatnicima u srednjim školama dodatno umanjiti plaću, pojasnio je Bilan.
On je kazao i to kako je Vlada sindikatima poslala prijedlog izmjene kolektivnog ugovora u kojem je navela nakanu korekcije plaća u osnovnim i srednjim školama, ali bez da je navela ikakve postotke koje im želi vratiti:
– To umjesto 2 posto može biti i 0,2 posto, pojašnjava Bilan, dodajući kako sindikati poučeni iskustvom iz ranijih pregovora moraju biti jako oprezni te sve svoje članke u ugovorima formiraju tako da budu precizni, kao i utuživi. Tako je i jedan od mogućih odgovora na planirane promjene – pisanje masovnih tužbi, pojasnio je Bilan.
Na sastanku su sudjelovali Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec te Anica Prašnjak iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara.