Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zašto Grad Zadar ne da svoje pse?

Autor: Vanja Mirčeta

06.09.2012. 22:00
Zašto Grad Zadar ne da svoje pse?

Foto: Stipe SURAĆ



Poštujemo planove i odluke u vezi s izgradnjom novog skloništa za napuštene životinje u gradu Zadru, ali u sadašnjem trenutku mi im nudimo svoje usluge kao prijelazno, a moguće i trajno rješenje problema, uz zadovoljavanje svih zakonskih propisa. No, naša ponuda je ostala bez ikakvog odgovora, ističe Vrvilo
Nakon članka o kašnjenju najavljivanog preseljenja zadarskog azila za životinje s krajnje neuvjetne pozicije na Žmirićima, u redakciju nam se javio direktor šibenske tvrtke As-eko d.o.o. koja zbrinjava napuštene životinje (prije svega pse lutalice), jedinog skloništa za napuštene životinje, kako kažu za sebe, koje je registrirano kod nadležnog ministarstva na području Dalmacije i Like.
As-eko i Veterinarska stanica
Direktor tvrtke Damir Vrvilo tvrdi kako ima najbrže i najjeftinije rješenje za pse lutalice s područja Zadarske županije koje bi mogao početi provoditi isti dan čim bi Grad Zadar odobrio njegovu ponudu vezanu uz rješavanje problematike oko azila, odnosno zbrinjavanja pasa lutalica s navedenog područja.
Naime, tvrtka As-eko d.o.o s Veterinarskom stanicom Zadar d.o.o od siječnja ove godine ima sklopljen ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji koja se treba ostvarivati tako što će se ugovorne strane međusobno ispomagati korištenjem radnika, vozila, strojeva i opreme te skladišnih, ambulantnih i ostalih prostora u obavljanju poslova koji su predmet njihove djelatnosti.
Nekoliko dana prije sklapanja ugovora o poslovno-tehničkoj suradnji s Veterinarskom stanicom Zadar, također u siječnju ove godine, tvrtka As-eko svoje usluge pismeno je ponudila i Gradu Zadru kao opciju rješenja oko problema zbrinjavanja pasa lutalica s područja grada Zadra.
– Poštujemo planove i odluke u vezi s izgradnjom novog skloništa za napuštene životinje u gradu Zadru, ali u sadašnjem trenutku mi im nudimo svoje usluge kao prijelazno, a moguće i trajno rješenje problema, uz zadovoljavanje svih zakonskih propisa. Naša ponuda je ostala bez ikakvog odgovora Grada Zadra, iako smo im ponudili rješenje ovog gorućeg gradskog problema koji se povlači već godinama, a u suradnji s nama i Veterinarskom stanicom Zadar koja nam je podizvođač, mogao bi se početi rješavati već sutra, ističe Vrvilo, dodajući da je ukupna cijena zbrinjavanja jednog psa za Grad Zadar 2 tisuće kuna plus PDV, uz ugovornu obvezu.
U šibenskom skloništu
– Naime, računamo da se na godišnjoj razini na ovim vašim prostorima prikupi 100-tinjak pasa lutalica, što bi u konačnici doseglo taman iznos od 250 tisuća kuna koliko Grad Zadar ima godišnju obvezu u pokrivanju troškova azila. Mi nudimo trenutačno rješenje problema pasa lutalica u gradu Zadru, s već dobro organiziranim djelatnicima, ekipama i službama, uz poštovanje svih zakonskih propisa i okvira humanog postupanja s napuštenim životinjama. Smatram da bi ugovornom obvezom s našom tvrtkom Grad Zadar riješio ovu problematiku na vrlo efikasan način i to po našem mišljenju, s vrlo skromnim financijskim sredstvima, istaknuo je direktor Vrvilo.
U cijenu zbrinjavanja prema ponudi As-eka uključen je lov i hvatanje psa, prijevoz psa do skloništa u Šibeniku, pregled svakog psa, desetodnevna karantena, cijepljenje od bjesnoće pasa starijih od tri mjeseca, cijepljenje protiv pet virusnih bolesti pasa mlađih od tri mjeseca, dehelmintizacija pasa, redovita dezinfekcija i dezinsekcija boksova, čipiranje svih pasa, evidencija svih pasa u skloništu, općenito veterinarska skrb o psima za vrijeme boravka u skloništu, oglašavanje preko medija radi udomljivanja, udomljivanje pasa te eventualnu eutanaziju pasa koji se ne udome.
– U interesu Grada Zadra je suradnja s našom tvrtkom. Ne znam kakvi su lobiji u pitanju i u čemu je problem da mi osam mjeseci ne dobijemo odgovor na ponudu rješenja tzv. velikog gradskog problema. Pozadina priče je potpuno drugačija od one koja se prezentira javnosti u govorima putem medija i sl. Naime, osim što djelujemo u Splitu, na području vaše županije ostvarujemo suradnju s Gračacem, Obrovcem, Benkovcem, Poličnikom i Privlakom, stoga ne vidim razloga zašto ne bismo i sa Zadrom, pita se Vrvilo ističući da oni imaju dobro rješenje, ali da ga u Gradu Zadr, očitio, neće da prihvate.
– Moram napomenuti da pozdravljamo rad udruga koje se brinu o napuštenim životinjama, konkretno psima, one moraju postojati zbog informiranja javnosti, no nikakva udruga ne smije skupljati životinje jer nisu registrirane za taj delikatni posao. Taj azil na Žmirićima je neuvjetan, osim što je u samom srcu grada, zaštitne ograde su šuplje te životinje ulaze i izlaze, što predstavlja potencijalnu opasnost za građane, zaključuje Vrvilo.
 


Grgurević protiv eutanazije pasa


Dogradonačelnik Dražen Grgurović odlučno negira bilo kakve malverzacije s napuštenim psima te odlučno odbija opciju eutanazije zbrinutih životinja nakon proteka određenog vremena u azilu, a što, kako ističe, predlaže tvrtka As-eko.
– As-eko je tvrtka koja ne zbrinjava pse, oni nemaju azil, samo sklonište. Životinje koje oni pokupe, ako u roku mjesec ili dva dana nitko ne udomi oni ubiju, odnosno eutanaziraju. To je neovisno o azilu, ne smijemo brkati ta dva pojma. Upoznat sam s njihovom ponudom i zasigurno će ta tvrtka ili neka druga dobiti dozvolu za obavljanje zbrinjavanja napuštenih životinja. Naime, samo se registrirane tvrtke smiju baviti zbrinjavanjem napuštenih pasa. S jednom takvom tvrtkom ćemo potpisati ugovor o zbrinjavanju i to vrlo brzo, pa čak najvjerojatnije s tom šibenskom tvrtkom. Ta firma nije opremljena niti kapacitirana da mjesecima ili godinama drži pse dok ih netko ne zbrine u Europi. Sve ovo što mi radimo, ne radimo kako bi životinju zbrinuli mjesec dana. Ne želimo da se te životinje ubijaju jer se njihovi vlasnici nisu javili ili su bili neodgovorni pa su ih izbacili na ulicu. Naime, životinje je najlakše poubijati i tada Grad Zadar ne bi imao nikakav problem, ali mi to ne želimo, ističe Grgurović dodajući da je jedno zbrinjavanje psa što radi legalna tvrtka, a drugo, pak, azil za napuštene pse koji služi kao mjesto gdje se životinje na humani način zbrinjavaju na duži period do udomljivanja.
Na ovom civiliziranom azilu radimo godinama jer ne želimo biti grad, u kojem ima oko 250 napuštenih pasa, koji će se nakon isteka određenog roka ubijati, istaknuo je Grgurović.