Zemuničani predsjedniku plesali kolo i poklonili mu rakiju

Slika korisnika admin
Autor: 
josipovic_folklor

Na tradicionalnoj kavi s građanima, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je proteklog vikenda članove Kulturno umjetničkog društva "Sveta Kata" iz Zemunika, koje je prošle godine proglašeno jednim od tri najbolja KUD-a u Zadarskoj županiji, i predstavnike Doma za odrasle osobe iz Zemunika.

Više od 30 članova KUD-a, od kojih je najmlađi imao šest a najstariji 72 godine, predsjedniku Josipoviću izveli su nekoliko kola karakterističnih za zemunički kraj, otpjevali ženske i muške napjeve uz pratnju usne harmonike te ga upoznali s tradicijskom i kulturnom baštinom svoga mjesta.

- Prijem kod predsjednika Josipovića čekali smo oko godinu i pol dana i sve do posljednjeg trena nismo vjerovali da će se to ipak dogoditi. Svi smo oduševljeni i ponosni, pozvali smo ga da nas posjeti kad prvi put bude dolazio u Zadarsku županiju, rekao nam je Željko Šarić, dopredsjednik KUD-a „Sveta Kata" te dodao da su predsjedniku darovali sliku s motivom četverokuke, bademe, smokve, orahe i vino. Predsjednik je, ističe Šarić, sa zanimanjem pratio program koji su izveli članovi KUD-a „Sveta Kata" i poručio im da i dalje njeguju i čuvaju tradicijsku baštinu koju s ponosom predstavljamo u velikoj zajednici naroda u Europskoj uniji. Budući da KUD „Sveta Kata" već godinama njeguje odlične odnose s Domom za odrasle osobe iz Zemunika, na prijemu kod predsjednika pridružili su im se i ravnateljica doma Nataša Petrušić i medicinska sestra Lucija Alvir koje su predsjedniku darovale bičve, tkanice i papuče izrađene na radionici tradicionalnih odjevnih predmeta.

- Predsjedniku smo poklonili i višnjevaču, lavandino i maslinovo ulje te knjigu „Najuspješniji maslinari Jadrana" u koju smo i mi uvršteni jer je poznato da naši korisnici prave jedno od najkvalitetnijih maslinovih ulja u Hrvatskoj, naglasila je ravnateljica Petrušić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Lakrdija
"Zemuničani predsjedniku plesali kolo i poklonili mu rakiju". Sramota od jezika, u Ravnim kotarima se oduvjek govorilo darovali a ne "poklonili". Ili je nas rvnokotarski narod promijenio jezik ili su ga naucili nesto drugo u svakom slucaju jedna knjizevna, jezicna pa i gramaticka sramota. Najvjerojatnije nas vrli novinarcic potjece iz bivse radionice novosadskog rjecnika ili navlastito ne zeli pisati hrvatskim jezikom, ako je ovo drugo onda nazdravlje!