Gašpar: Znam da je ovo borba protiv sustava, ali ne odustajem

Slika korisnika admin
dom zdravlja_hitna pomoc
Vedran SITNICA
dom zdravlja_hitna pomoc

Na Općinskom sudu u Zadru 10. rujna počinje suđenje u predmetu vozača Ivana Gašpara protiv Doma zdravlja koji mu je u srpnju uručio otkaz. I Gašpar i sindikat smatraju kako je otkaz nezakonit jer ga kao sindikalni povjerenik ne može dobiti, te su uvjereni kako je otpušten samo zato što je ukazivao na brojne nepravilnosti u radu ove županijske ustanove.

Gašpar se trenutno nalazi na godišnjem odmoru do 27. rujna, no nakon toga ne napušta ustanovu, već nastavlja raditi do okončanja radnih sporova.

Naime, usporedo s početkom spora u Zadru, vodi se još jedan na Radnom sudu u Zagrebu gdje se utvrđuje je li odluka ravnateljice Doma zdravlja, Renate Bek, zakonita ili ne. Sud će odlučiti je li Bek trebala uvažiti odbijenicu SSSH-a na odluku o otkazu i u tom ga slučaju poništiti, ili je odbijenica Sindikata nevažeća.

Sudbina vozača Doma zdravlja bit će poznata tek nakon spora na zadarskom Općinskom sudu. Gašpar je do tad i dalje zaposlenik Doma zdravlja.

- Neće mi biti lako vratiti se na posao u ovakvim okolnostima, znam da ću stalno biti pod povećalom, ali ja ću i dalje raditi marljivo, kao i sve godine do sad. Prolazim kalvariju nalik onoj koju prolaze svi ljudi u Hrvatskoj koji su ukazivali na probleme i nepravde u svojim firmama. Apsurdno je to što se nikad ne rješava ono na što ste upozorili, nego stradamo mi koji smo upozorili na problem, i to tako da u pravilu dobijemo otkaz. Nakon toga slijedi uvijek ista priča, razboliš se, posjećuješ liječnike i samo još gubiš živce - kaže Gašpar.

U cijeloj ovoj priči, dodaje, nije bitan on nego pacijenti zbog kojih se odlučio "stvari iznijeti na vidjelo":

- Nadam se da će ovaj spor dokazati da nisam kriv i da će se greške u Domu zdravlja ispraviti. To je najvažnije jer pacijenti stradavaju, a rukovodstvo Doma pravi se da se to ne događa. Već sam upozoravao da vozimo pacijente u neprilagođenim teretnim kombijima. Kada ih vozim na dijalizu često se onesvijeste, pa moram zaustavljati vozilo da bih im pomogao jer u pratnji nema medicinske sestre. Uvjeti u kojima radimo su strašni, a glavno je da ravnateljica u izvještaju napiše da je Dom u plusu. Kako neće biti kada se štedi na nama vozačima i svemu ostalom što bi pacijentima prijevoz do bolnice trebalo učiniti sigurnijim? - tvrdi Gašpar.

O svemu tome posvjedočit će i na sudu.

- Znate kada bi se ovo promijenilo? Kada bi netko iz rukovodstva Doma legao u ovaj kombi i prošao muku kakvu prolaze pacijenti koje prevozimo. Tada bi se sve riješilo preko noći i pacijenti bi konačno dobili skrb kakvu zaslužuju, a mi koji upozoravamo na ovakve greške ne bismo dobili otkaz - zaključuje Gašpar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno