Imamo plan za sve situacije, osim za smještanje stranih izbjeglica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
U bijegu od rata i potrazi za boljim životom

Grad Zadar i njegova županija nemaju operativni plan za zbrinjavanje izbjeglica koje ovih dana sve više pritišću EU. Koliko je gradskim ocima poznato, niti država ne planira na području Zadarske županije izgraditi centre za njihov prihvat. Do sad su, osim domova za azilante koji se pretežito nalaze u blizini Zagreba, deklarirana samo dva potencijalna centra u Trilju i Tovarniku gdje bi se do kraja godine moglo zbrinuti 350 izbjeglica. No zanimljivo je da zadarski ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje prognanika lopticu ovog problema prebacuje u dvorište lokalne samouprave.

- To mi je vrlo čudno jer to je problem u nadležnosti države. Mi se kao jedinica lokalne samouprave bavimo civilnom zaštitom, tj. ugrozama od prirodnih katastrofa i zbrinjavanjem naših sugrađana. No mi se ne bavimo prihvatom i smještajem izbjeglica iz stranih zemalja, rekao je Silvo Grancarić, inače savjetnik u Upravnom odjelu za gospodarstvo i obrtništvo Grada Zadra, te osoba zadužena za pitanja iz domene civilne zaštite.

Nema ih u Planu

No dobro je znati da Grad Zadar ima detaljan plan zaštite i spašavanja. U slučaju neposredne prijetnje od nastanka katastrofe ili veće nesreće na području Grada, gradonačelnik ima pravo i obvezu mobilizirati sveukupne ljudske i materijalno-tehničke potencijale s područja te jedinice lokalne samouprave. Sve sukladno Planu zaštite i spašavanja. Na čelu zadarskog gradskog stožera je zamjenik gradonačelnika Ivica Vlakić. Iako dokument u detalje opisuje tko se i kako ima ponašati u slučajevima velikih poplava, zemljotresa i sličnih nepogoda, ne postoje operativni postupci zbrinjavanja izbjeglica iz stranih zemlja. U slučaju da veći broj Zadrana ostane bez krova nad glavom, ponovno bi se izbjeglicama napunili hoteli pa i oni koji su danas u privatnom vlasništvu. O tome su upoznati npr. i u Falkensteinerovim hotelima bivšeg sustava Borik. Dokument predviđa i poimence navodi svu privatnu mehanizaciju koja bi se mobilizirala za uklanjanje ruševina, transport unesrećenih i sl. Plan zaštite i spašavanja je do te mjere detaljan da imenom i prezimenom definira i svećenike za ukop poginulih. No za Sirijce, Afganistance, Iračane ili neke druge izbjeglice iz ratom zahvaćenih područja, nema niti slova.

Iskustva sa zbrinjavanjem

- Država bi najvjerojatnije podigla izbjeglička naselja koja bi bila van naseljenih mjesta, ograđena i dobro čuvana kako bi se izbjegli možebitni konflikti s lokalnim stanovništvom. Samom tom činjenicom, vidljivo je da taj problem nadilazi ovlasti i nadležnosti lokalne samouprave. Koliko je meni poznato, za zbrinjavanje se ne bi koristile napuštene vojarne ili vojni objekti. Kako će se zbrinuti izbjeglice najvjerojatnije će diktirati politička situacija, rekao je Silvo Grancarić.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno