Mrzljak: Više radosti ima na sportskim igralištima nego u crkvama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zadrani u središtu svijeta

U Svetište Predragocjene krvi Kristove u Ludbreg, gdje se čuva relikvija krvi Kristove iz 1411. godine, prošlog vikenda hodočastili su i Zadrani. Dva autobusa s hodočasnicima, jedan iz Ražanca, a drugi iz Zadra krenula su na put prema Ludbregu u subotu rano ujutro, već oko 4 sata. Trebalo je, naime, stići na svetu misu i procesiju koja je u Svetištu u Ludbregu započela u 10,30 sati. I stiglu su, i to sat vremena prije. Organizator hodočašća je Družba Klanjateljice krvi Kristove iz Ražanca na čelu s časnom sestrom Ljiljanom Marić. Put prem Ludbregu bio je kišovit, no to nije omelo zadarske hodočasnike da u dobrom raspoloženju, molitvi i pjesmi doputuju do centra svijeta. Ludbreg se, naime, prema lokalnoj legendi smatra središtem svijeta. Istina je da se mnogi svjetski gradovi nalaze na koncentričnim krugovima čije središte je upravo u Ludbregu (prvi krug Varaždin-Čakovec-Koprivnica, drugi Zagreb-Maribor-Kaposvar, treći Beč-Budimpešta-Trst, itd). Na glavnom trgu se nalazi točka koja predstavlja središte svijeta, pa su se i Zadrani po dolasku u Ludbreg "naciljali" u središte i krenuli dalje u Svetište, najprije župnu crkvu gdje se čuva relikvija Presvete Krvi.

Svećeniku koji je posumnjao, u kaležu potekla prava krv

Iako nema nikakvih pisanih dokumenata, predaja govori da se samo godinu dana nakon posvete župne crkve u kapelici dvorca Batthyany 1411. zbio nesvakidašnji događaj. Za vrijeme bogoslužja, svećeniku koji je sumnjajući u istinitost riječi Pretvorbe "Ovo je tijelo moje" i "Ovo je moja krv...." u kaležu je nakon lomljenja hostije na tri dijela potekla prava krv. Zaprepašten i silno preplašen, svećenik je brzo završio svetu misu. Tekućinu iz kaleža pospremio je u staklenu posudicu, skrio, i o događaju šutio do kraja života. Tek na samrti javno je priznao što se dogodilo i ampulu s tekućinom predao na čuvanje svojoj subraći svećenicima u župnoj crkvi sv. Trojstva. Glas o tome događaju brzo se pronio cijelim krajem. Narod je u sve većem broju počeo dolaziti u Ludbreg. Svi su željeli vidjeti taj opipljivi i svima vidljivi znak Božje prisutnosti u maloj staklenoj posudici. Predaja govori da su se od toga vremena u Ludbregu počela događati čudesna ozdravljenja na zagovor Presvetoj Krvi.

Brojni hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva okupili su se u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu na pobožnostima i slavljima u čast Presvete Krvi. Na Svetu subotu u ludbreško svetište već tradicionalno dolaze vjernici organizirano autobusima iz brojnih župa sa svojim župnicima, pa se ove godine okupilo oko 20.000 hodočasnika iz 130 župa i drugih molitvenih zajednica. Od ranih jutarnjih sati imali su prigodu pristupiti sakramentu ispovijedi te sudjelovati u misama. Za hodočasnike iz inozemstva jutarnju misu na slovenskom i mađarskom jeziku u zavjetnoj kapeli predvodio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar koji je potom od župne crkve Presvetog Trojstva predvodio i veliku svečanu hodočasničku procesiju s pokaznicom Presvete Krvi te središnje euharistijsko slavlje u zavjetnoj kapeli u koncelebraciji s biskupom domaćinom Josipom Mrzljakom i više od 130 svećenika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno