Ne treba samo "pumpati" brojke, važni su prihodi

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Uvijek treba raditi na unapređenju ponude jer to znači i veće prihode

Najnoviji rezultati koje je objavila Turistička zajednica općine Sukošan govore kako je u prvih osam mjeseci u Sukošanu boravilo 25.975 gostiju što je 6,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok broj noćenja iznosi 201.336 što je porast od 7,6 posto.

U dosadašnje statističke podatke nisu uračunati nautički turisti iz Marine Dalmacije, neslužbeno, njih oko 23.000 koji su ostvarili preko 150.000 noćenja.

Virtulana šetnja

- Mi nismo političari koji se u teškim trenucima hvale golim statističkim podacima. Najlakše je "napumpati" brojčane pokazatelje koji se ne odnose na prihod. Što bi nam značilo to da imamo i duplo više noćenja ako ne bismo zaradili? Prošle godine prihodi od turizma iznosili su 1,6 milijuna kuna, a od toga je "čistih" 1,1 milijun kuna jer od toga 36 posto ide u druge blagajne. Naime, državi ide 25 posto, Županiji 10 posto i Crvenom križu 1 posto. Prihodi za ovih osam mjeseci iznose 1,1 milijun kuna čistog prihoda što zanči da bi na kraju godine prihodi bili veći desetak posto, pojasnio je Nikola Milošević, direktor Turističke zajednice Općine Sukošan, dodajući kako uvijek treba raditi na unaprjeđenju ponude jer to znači i veće prihode.

Pritom dodaje kako ne misli samo na zaradu TZO Sukošan, već i na zaradu svih ostalih subjekata, iznajmljivača, ugostitelja, obrtnika, poljoprivrednika i drugih.

- Mi smo Hrvatska, zemlja koja usprkos svim svojim bogomdanim bogatstvima živi skoro isključivo od turizma i koja sezonu očekuje "ka' ozeba' sunca", kako bi rekli moji Sukošanci, ističe Milošević.

Najviše dolazaka i broja noćenja od oko 22 posto ostvarili su gosti iz Hrvatske zatim Nijemci (17%), Slovenci (16,5%), Poljaci i Slovaci (7,3%), Česi i Austrijanci (6,5%), Mađari (5%)i drugi. Zabilježen je i znantan dolazak gostiju iz Rusije, Japana, Kazahstana, Bjelorusije, Litve, SAD-a, Španjolske, Makedonije, Srbije, Turske.

- Što se tiče smještajnih kapaciteta najviše noćenja ostvareno je u turističkim apartmanima, zatim u kampovima, sobama, kućama i stanovima za odmor, odmaralištima, motelima i pansionima, naglašava prvi čovjek sukošanskog turizma.

Rezultati bi bili kudikamo i bolji, kaže, kad bi se oživjele kamping i regije malih hotela te alternativni oblici turizma, naročito u sukošanskom zaleđu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno