Promicanje svih oblika skrbi i zaštite osoba oboljelih od multiple skleroze

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
U radionicu je kroz pitanja i odgovore bila uključena i publika

U Zadru je jučer održana 4. "Motivacijska radionica za volontere" koju je organiziralo Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije u suradnji sa Savezom društava multiple skleroze Hrvatske. Dvosatna radionica, koja je održana u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, bila je namijenjena svim članovima/icama Društva kao i volonterima koji provode, žele provoditi ili sudjelovati u volonterskim aktivnostima koje organizira Društvo multiple skleroze Zadarske županije.

Međusobna pomoć članova udruge

Radionica je održana u sklopu projekta "SOS za MS - podrška i razvoj socijalnih usluga i inkluzivnog volonterstva" koji je, kako je uvodno rekla Dijana Roginić, izvršna direktorica SDMSH, financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2007. - 2013. Savez društava multiple skleroze Hrvatske je savez društava u koji se zbog osobitog značaja humanosti i promidžbe s ciljem unaprjeđenja liječenja, istraživanja, rehabilitacije i zaštite osoba oboljelih od multiple skleroze u Hrvatskoj, dragovoljno udružuju županijska Društva multiple skleroze, kao i Društvo multiple skleroze Grada Zagreba. Riječ je o nestranačkoj, nepolitičkoj i neprofitnoj udruzi koja predstavlja svoje članove u promicanju svih oblika skrbi i zaštite osoba oboljelih od multiple skleroze.

- Cilj zadarske radionice je, kao i prethodne tri, potaknuti razvoj volonterstva, s naglaskom na inkluzivno volonterstvo. Želimo prije svega članove u udrugama potaknuti na volontiranje, a kroz prethodno održane radionice naišli smo na odlične primjere inkluzivnog volonterstva, kazala je Tanja Malbaša, voditeljica projekta Saveza društava multiple skleroze Hrvatske i jedna od voditeljica zadarske radionice, ističući kako neki članovi udruge, koji primjerice znaju masirati ili su fizioterapeuti pružaju takve besplatne usluge ostalim članovima.

Tanja Malbaša je, nadalje, istaknula kako se nada da će se ovakvim radionicama diljem Hrvatske u većoj mjeri u udrugama potaknuti volontiranje njihovih članova, jer inkluzivno volonterstvo još uvijek nije dovoljno razvijeno u hrvatskoj praksi, pri čemu važnu ulogu ima i razina svijesti svih građana o ovakvom vidu dobrovoljne pomoći drugima, te je stoga projekt usmjeren i na prezentiranje svojih aktivnosti ne samo ciljanim skupinama već i široj javnosti.

"Bolest s tisuću lica"

Ovaj projekt, inače, na nekoliko razina adresira probleme oboljelih od multiple skleroze, poznate i kao "bolest s tisuću lica", a to su osposobljavanje udruga za pružanje socijalnih usluga, poticanje oboljelih na suradnju s udrugama i uključenje u njihov rad putem inkluzivnog volonterstva, kao i poticanje samostalnog življenja oboljelih od multiple skleroze. Cilj ovog projekta je, doznajemo dalje, unaprijediti sposobnosti udruga osoba s invaliditetom za pružanje socijalnih i volonterskih usluga, te jačanje partnerstva na lokalnoj razini. Među aktivnostima projekta "SOS za MS - podrška i razvoj socijalnih usluga i inkluzivnog volonterstva" je i ostvarivanje suradnje udruga osoba s multiplom sklerozom s lokalnom zajednicom i ostalim organizacijama civilnog društva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno