Sveučilište Vandi Babić mora isplatiti 50.000 kn s kamatama jer je nije zaštitilo od klevetanja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Umjesto znanstvenim dostignućima, Sveučilište u Zadru novinske stupce sve češće puni skandalima

Profesorica Odjela za koroatistiku i slavistiku Vanda Babić dobila je spor za mobbing po kojem joj Sveučilište u Zadru mora isplatiti 50.000 kuna plus zatezne kamate od 9. ožujka 2012. po stopi od 12 posto godišnje. Uz sve to, Sveučilište u Zadru mora platiti 18.125 kuna parničnog troška. Županijski sud u Zadru potvrdio je presudu Općinskog suda u Zadru u kojoj se ustvrdilo da je Vandu Babić oklevetala, omalovažavala i vrijeđala njena kolegica prof. Divna Mrdeža Antonina. Na drugoj strani, Vanda Babić je u sporu i zbog klevete pa se pravna trakavica na Zadarskom sveučilištu nastavlja.

Ovo je u kratkom vremenu druga presuda koju je, zbog očito poremećenih radnih odnosa, izgubilo Sveučilište u Zadru. Presudom je nedavno na posao vraćen prof. Jozo Rogošić. Međutim, slučaj Vande Babić prvi je slučaj presude za klasični mobbing. Pravno gledano, za ovu vrstu kaznenog djela, prof. Babić nije mogla izravno za mobbing tužiti svoje klevetnike, nego ustanovu u kojoj radi jer ju je ista propustila zaštititi iako se ona Sveučilištu više puta obraćala za zaštitu. Naime, preuzimanjem pravne stečevine EU, poslodavac je dužan osigurati zaštitu na radu koja ne uključuje samo kacigu i zaštitnu kutu i rukavice, nego i mirno radno okružje po tzv. horizontali, dakle među samim djelatnicima i po vertikali, među nadređenima i podređenima.

Više u tiskanom izdanju
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno