Zadarska županija na 5,2% više dolazaka i 6,1% više noćenja

Slika korisnika admin
Autor: 
Velimir BRKIĆ
Turisti su u Zadarskoj županiji ostvarili gotovo 9,5 milijuna noćenja ili 6,1 posto više nego lani

Hrvatska u kolovozu i prvih osam mjeseci ove godine bilježi rekordne turističke rezultate - u kolovozu je turističkih dolazaka bilo 5,5 posto više nego u istom mjesecu lani, a noćenja 4,7 posto više, dok se u osam mjeseci bilježi rast dolazaka za 8 posto i noćenja za 6,5 posto, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo turizma, koje ovogodišnju turističku sezonu ocjenjuje najuspješnijom do sada.

Prema službenim podacima sustava turističkih zajednica, na Jadranu i u gradu Zagrebu u kolovozu ove godine odmaralo se 3,9 milijuna turista ili 5,5 posto više nego u kolovozu 2014. godine. Oni su ostvarili ukupno 26,09 milijuna noćenja, što prema rezultatima iz kolovoza lani predstavlja povećanje za 4,7 posto.

Pritom su strani turisti ostvarili 3,65 milijuna dolazaka (rast od 5,5 posto) te 24,17 milijuna noćenja (rast od 4,6 posto), dok se kod domaćih turista bilježi rast u dolascima i noćenjima od po 5,8 posto.

"Mjesec kolovoz je i ove godine opravdao naša očekivanja te mi je izuzetno drago što se trend rasta turističkog prometa uspješno nastavio. Tako u mjesec rujan, od kojeg također puno očekujemo, ulazimo dodatno ohrabreni dobrim rezultatima ostvarenim u kolovozu. Najave za nastavak sezone su dobre, a dodatno veseli činjenica kako sam mjesec rujan svake godine sve više ulazi u glavni dio sezone. Upravo je taj trend jedan od naših osnovnih ciljeva, a to je produljenje turističke sezone", izjavio je ministar turizma Darko Lorencin koji je na konferenciji za novinare u Bolu, na otoku Braču, predstavio rezultate turističkog prometa u kolovozu i prvih osam mjeseci ove godine.

Po iznijetim podacima, od početka ove godine do kraja kolovoza na Jadranu i u gradu Zagrebu boravilo je ukupno 11,5 milijuna gostiju, koji su ostvarili 66 milijuna noćenja. U odnosu na prošlogodišnjih osam mjeseci tako se bilježi rast od 8 posto u dolascima te 6,5 posto u noćenjima.

Prema županijama, u osam se mjeseci najviše dolazaka i noćenja bilježi u Istri, zatim u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok je na trećem mjestu Kvarner.

Više od 1,3 milijuna turista boravilo je, pak, u Zadarskoj županiji, što je za 5,2 posto više nego u prvih osam mjeseci prošle godine, a ostvarili su gotovo 9,5 milijuna noćenja ili 6,1 posto više nego lani.

U osam mjeseci ove godine najjača tržišta po udjelu u noćenjima su njemačko, slovensko, austrijsko, talijansko, češko, poljsko, slovačko, nizozemsko, mađarsko te tržište Ujedinjenog Kraljevstva, zaključuju iz Ministarstva turizma. 

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno