Zanimljiva imena na trećem Kalibar bestivalu

Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ
Kalibar je u protekle dvije godine doveo niz značajnih hrvatskih književnika

Od 18. do 20. rujna u Zadru će se održati treći KaLibar bestival - festival književnosti i umjetnost. Već treću godinu pokušavaju popularizirati književnost i umjetnost na ležeran i svima dostupan način okupljajući ljubitelje književnosti, aktiviste slobodne riječi i misli. Predstavljaju nova izdanja, ali i nove prijevode. Mlade pisce dovode u dijalog sa nešto starijima, pomažu u ostvarivanju kontakata, a najviše od svega služe kao platforma poticaja i inspiracije za kreativni rad. Izdavači, urednici, prevoditelji, pisci, čitatelji na istom mjestu u isto vrijeme.

Kalibar je u protekle dvije godine doveo niz značajnih hrvatskih književnika, nekoliko europskih književnih zvijezda, festival je imao i likovne izložbe i koncerte. Istu tradiciju nastavlja i ove godine - 22 gosta, izložba, dva koncerta, projekcija filma, kazališna predstava, sve to u tri dana programa.

Zbirka pjesama Lawrencea Ferlighettija

Program otvara izložba Alema Ćurina, kultnog hrvatskog ilustratora.

Međunarodna književna zvijezda ovogodišnjeg bestivala je Michel Bozikovic, švicarski književnih zadarskih korijena otvara književni dio programa predstavljajući prijevod svog nagrađivanog prvijenca Drift.

Prvi dan u književnom programu sudjeluju i Dorta Jagić koja će predstaviti svoje nove knjige pjesama „Kafkin nož" i putopisa „Prolazi i pukotine", Želimir Periš s novim Balkan Noir romanom „Mima i vaše kćeri", Edi Matić i Slobodanka Boba Đuderija koji u Zadar donose atmosferu uzavrelog Splita.

Poseban dio programa je predstavljanje zbirke pjesama Lawrencea Ferlighettija „Krajolici živih i mrtvih", koju će predstaviti urednici Vojo Šindolić i Kruno Lokotar. Ferlingheti je danas bez sumnje najveći američki živući pjesnik, predstavnik i najznačajniji izdavača beat generacije, a Beatbilioteka u izdanju HDP koja počinje upravo s ovom knjigom, dodatno će približiti beatnike Hrvatskoj.

Prvi dan završava koncertom zadarsko-zagrebačke grupe Nimbus.

Drugi dan programa počinje s promocijom dokumentarnog filma „Još jednom". Iza filma će slijediti i otvoreni razgovor publike i autorica filma na kojoj će sudjelovati Ana Opalić, Noah Pintarić, Mima Simić i Gabrijela Ivanov.

Književni program drugog dana otvaraju mladi i debitantski autori - Iva Tkalec autorica je nagrađene zbirke priča 100% društveni uzgoj, Jelena Zlatar mlada autorica s već dvije zapažene knjige, zadranka Korana Serdarević čija je zbirka priča „Nema se što učiniti" viđeniji naslov ovogodišnje produkcije... Drugu večer završavaju dva hrvatska pisca čije su knjige čitane, hvaljene i nagrađivane diljem svijeta - Roman Simić Bodrožić i Edo Popović.

Finale drugog dana će proslaviti koncert zadarske art-noise grupe Gatos del Mundo.

Posljednji dan festivala počinje promocijom knjige „Lica i naličja ljubavi" Andreje Malte, a završava kazališnom predstavom „4 priče: žene" realiziranoj u koprodukciji kazališta Joza Ivakić Vinkovci, Umjetničke akademije u Osijeku i osječkog Teatra 054. Glume Katica Šubarić, Sara Moser, Petra Kraljev i Petra Cicvarić, u režiji Roberta Raponje, po knjizi „Mučenice" Želimira Periša.

Kalibar bestival i ove će se godine održati u dvorištu Kazališta lutaka Zadar

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno