Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Bužaku restoran na otvorenom

06.09.2016. 22:00
U Bužaku restoran na otvorenom


U najstarijem dijelu Pakoštana zvanom Bužak, u Ulici kralja Tvrtka, održana je ovih dana posljednja ovoljetna etno-gastro manifestacija Materine užance, koja je postala brend Pakoštana. Riječ je o manifestaciji koju tijekom ljeta u mjesecu po nekoliko puta organizira Etno udruga Dan pod pokroviteljstvom Turističke zajednice i Općine Pakoštane.
– Događaj je to posvećen pakoškoj ženi i majci i njenim običajima, užancama, prikazivanjem tradicije i navika kroz prošlost, kazala je Dijana Vukoja, predsjednica Etno udruge Dan.
Pakoštanska žena bila je brižna majka, dobra supruga, vrijedna težakinja i unatoč svim naporima vedra i nasmijana. Dizala se u ranu zoru, cijeli dan naporno radila za svoju obitelj, a navečer bi zadnja išla spavati.
– Materine užance su zapravo gastro, etno i eko putovanje kroz ovo naselje u ne tako davnoj prošlosti u kojoj pokazujemo ono najvrjednije čime se može podičiti naš kraj, ističe Vukoja.
Etno-gastro manifestacija se organizira već devet ljeta, od 2008. Prve godine održana je na rivi, a nakon toga se preselila u Bužak te se započela održavati dva puta tijekom ljeta. Već tri ljeta održava se više puta.
– Odaziv domaćih je odličan. Naime, kad smo započeli bilo je desetak izlagača, a danas se taj broj više nego udvostručio, istaknula je Vukoja, dodajući kako je to sve rezultiralo da su se Materine užance u Pakoštanima, kao i Dragarske bumbete u Dragama, ovog ljeta održale čak pet puta.
Kad je riječ o ostalim najznačajnijim eko-gastro manifestacijama u općini Pakoštane između ostalih treba istaknuti još Miris Dalmacije i Pakoški portuni i kantuni, Ribarska noć u Dragama i Vrgadinske užance.
– Na kamenoj pozornici Bužaka ima se što doživjeti, vidjeti i otkriti, kaže Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice.
Služilo se samo domaće: fritule, kroštule, mimci, braštulane mendulate, domaće marmelade, kuhane dagnje i kunjke, pašticada, jela od škampa, gradelade srdela, slane srdele i inćuni, pršut i domaći sir, orzo, pogače, maslinovo ulje, vino, prošek, rakija.
– Slasna jela se ne spremaju kući već se kuha ovdje tako da gost može vidjeti kako se rade domaće delicije poput kroštula, fritula, broštulanih mendulata, kako se sprema hobotnica, školjke, pašticada i drugo. Sve ono što gost u restoranu ne množe doživjeti, ovdje u Bužaku može, naglasila je Vulin.
Domaći i furešti prolazili su Bužakom kako bi osjetili duh stare Dalmacije kojeg su u svakodnevnom životu stvarale naše majke i bake.
– Ova manifestacija je više nego pogođena, tvrdi Nives Marić koja je obilazila štand za štandom.
Uz sve to, stari napjevi pjesama klape Mediteran, odjekivali su ne samo Bužakom, već cijelim Pakoštanama.