U najstarijem dijelu Pakoštana zvanom Bužak, u Ulici kralja Tvrtka, održana je ovih dana posljednja ovoljetna etno-gastro manifestacija Materine užance, koja je postala brend Pakoštana. Riječ je o manifestaciji koju tijekom ljeta u mjesecu po nekoliko puta organizira Etno udruga Dan pod pokroviteljstvom Turističke zajednice i Općine Pakoštane.
– Događaj je to posvećen pakoškoj ženi i majci i njenim običajima, užancama, prikazivanjem tradicije i navika kroz prošlost, kazala je Dijana Vukoja, predsjednica Etno udruge Dan.
Pakoštanska žena bila je brižna majka, dobra supruga, vrijedna težakinja i unatoč svim naporima vedra i nasmijana. Dizala se u ranu zoru, cijeli dan naporno radila za svoju obitelj, a navečer bi zadnja išla spavati.
– Materine užance su zapravo gastro, etno i eko putovanje kroz ovo naselje u ne tako davnoj prošlosti u kojoj pokazujemo ono najvrjednije čime se može podičiti naš kraj, ističe Vukoja.
Etno-gastro manifestacija se organizira već devet ljeta, od 2008. Prve godine održana je na rivi, a nakon toga se preselila u Bužak te se započela održavati dva puta tijekom ljeta. Već tri ljeta održava se više puta.
– Odaziv domaćih je odličan. Naime, kad smo započeli bilo je desetak izlagača, a danas se taj broj više nego udvostručio, istaknula je Vukoja, dodajući kako je to sve rezultiralo da su se Materine užance u Pakoštanima, kao i Dragarske bumbete u Dragama, ovog ljeta održale čak pet puta.
Kad je riječ o ostalim najznačajnijim eko-gastro manifestacijama u općini Pakoštane između ostalih treba istaknuti još Miris Dalmacije i Pakoški portuni i kantuni, Ribarska noć u Dragama i Vrgadinske užance.
– Na kamenoj pozornici Bužaka ima se što doživjeti, vidjeti i otkriti, kaže Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice.
Služilo se samo domaće: fritule, kroštule, mimci, braštulane mendulate, domaće marmelade, kuhane dagnje i kunjke, pašticada, jela od škampa, gradelade srdela, slane srdele i inćuni, pršut i domaći sir, orzo, pogače, maslinovo ulje, vino, prošek, rakija.
– Slasna jela se ne spremaju kući već se kuha ovdje tako da gost može vidjeti kako se rade domaće delicije poput kroštula, fritula, broštulanih mendulata, kako se sprema hobotnica, školjke, pašticada i drugo. Sve ono što gost u restoranu ne množe doživjeti, ovdje u Bužaku može, naglasila je Vulin.
Domaći i furešti prolazili su Bužakom kako bi osjetili duh stare Dalmacije kojeg su u svakodnevnom životu stvarale naše majke i bake.
– Ova manifestacija je više nego pogođena, tvrdi Nives Marić koja je obilazila štand za štandom.
Uz sve to, stari napjevi pjesama klape Mediteran, odjekivali su ne samo Bužakom, već cijelim Pakoštanama.
najnovije
najčitanije
Plodovi zemlje i mora
RIBOLOVNA PROGNOZA
Proljeće je počelo s jakim jugom koje vezuje barke za kraj
Košarka
Košarka
VIDEO Odličan učinak Bogdanovića u uvjerljivom slavlju Knicksa. Raptorsima se ovo nije dogodilo nikada u povijesti
Zadar
4. TRAVNJA
Pjesme Atomskog skloništa u jazz ruhu
Nogomet
Nogomet
Hrvatska ostala u top 10 na najnovijoj FIFA-inoj ljestvici. Evo do koje je promjene došlo
Županija
Prema odluci Posedarskih vijećnika
U Posedarju će niknut selo za digitalne nomade: ‘Nama cilj nije zarađivati na račun lokalne zajednice…’
Županija
U POLA SATA
Nin opet poplavljen!
Županija
TURIZAM NA OTOCIMA
PROFESORICA ČUKA: “Vir je ekstremni primjer pretjerane i nekontrolirane gradnje”
Zadar & Županija
NOVI SKANDAL
Skoro 5 milijuna eura moćnom zadarskom HDZ-ovcu za privatni hotel
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo fra Josip Vrdoljak, višegodišnji gvardijan i župnik u Zadru
Zadar
Plan B