Kuščević: Izražen je pijetet žrtvama, totalitarna obilježja riješit će se posebnim zakonom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
PREMJEŠTANJE HOS-OVE SPOMEN PLOČE
Autor: 
HINA
Ministar uprave Lovro Kuščević
 
Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare da je premještanjem HOS-ove spomen ploče iz Jasenovca u Novsku izražen pijetet prema 11 poginulih pripadnika HOS-a i žrtvama Jasenovca, a da će se upotreba obilježja i znakova totalitarnih režima riješiti novim zakonom.
"Spomen ploča na spomen 11 poginulih pripadnika HOS-a je premještena iz Jasenovca i postavlja se na spomen područje u gradu Novska. Time je postignuto rješenje, a ujedno izražen pijetet prema 11 poginulih pripadnika HOS-a, ali i prema svim žrtvama koncentracijskog logora Jasenovac", kazao je Kuščević istaknuvši da je sadšanja Vlada po prvi put u povijesti Hrvatske pristupila rješavanju tog problema.
Ne prejudicira se korištenje totalitarnih obilježja
Ploča je premještena na novu lokaciju u Novsku koja se suglasila da se ona premjesti na tzv. područje Trokut, gdje se nalaze obilježja svih brigada koje su sudjelovale u oslobađanju Zapadne Slavonije, dodao je Kuščević.
"Nikako se na taj način ne prejudicira korištenje bilo kakvog totalitarnog obilježja, pozdrava ili nešto drugo, konkretno riječi 'Za dom spremni'. U ovom slučaju radi se o čisto tehničkom usklađenju statuta sukladno Zakonu o udrugama", poručio je.
Naime, kako je pojasnio, sve udruge u Hrvatskoj imaju dužnost uskladiti se s novim zakonom, a riječ je uglavnom o tehničkim usklađenjima poput uvođenja likvidatora, naziva sjedišta, gospodarske djelatnosti, rješavanja sporova i sukoba interesa unutra udruga...
Napomenuo je da su udruge HOS-a s grbom koji sadrži u sebi pozdrav "Za dom spremni" registrirane od 1998. godine, a da će se pitanje znakova i obilježja totalitarnih režima u cijelosti riješiti donošenjem posebnog zakona.
Vijeće za suočavanje s posljedicama s totalitarnim režimima, kaže, donijet će preporuke na temelju kojih će Vlada izraditi prijedlog zakona i uputiti ga u saborsku proceduru.
Na upit znači li takav zakon i mogućnost revidiranja grbova registriranih od 1998. Kuščević je odgovorio potvrdno. "Vjerujem da će se tada svi simboli totalitarnih režima regulirati", rekao je.
SDP-ova interpelacija riješena
Komentirao je i SDP-ovu interpelaciju u kojoj traže skidanje HOS-ove ploče u Jasenovcu. "Činjenicom da je došlo do premještanja ploče, a to je bilo jedno od osnovnih pitanja SDP-a, taj problem je riješen", smatra Kuščević.
Konstatirao je da ovo nije ničija pobjeda, ni HOS-a niti Vlade, već u prvom redu pobjeda obitelji 11 poginulih pripadnika HOS-a, ali i jasenovačkih žrtava.
Na novinarski upit hoće li biti sankcija za pozdrave "Za dom spremni" na konferenciji za novinare HOS-a Kuščević je odgovorio kako to treba sankcionirati ako je bilo obilježja prekršaja, a ako nije ne.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno