Najvažniji su mu uvijek bili - ljudi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Komemoracija za Duška Kučinu
Autor: 
Od prvog gradonačelnika Grada Zadra u samostalnoj Hrvatskoj komemoracijom su se oprostili brojni prijatelji, kolege, i štovatelji, a u ime obitelji, vidno dirnuta, zahvalila je kći Duška Kučine
Zvonko KUCELIN
Na komemoraciji su govorili bivši i sadašnji gradonačelnik, Božidar Kalmeta i dr. Branko Dukić

Duško Kučina, prvi gradonačelnik Grada Zadra u samostalnoj i neovisnoj Hrvatskoj, preminuo je sredinom srpnja u 83.  godini života, a  u četvrtak je u Velikoj vjećnici Grada Zadra uz njegovu  obitelj, prijatelje, kolege i znance održana komemoracija na kojoj je  govorio gradonačelnik Branko Dukić, ali i bivši gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta koji ga je i naslijedio na toj funkciji obnašajući  je potom punih deset godina.

- Duška Kučinu sam imao priliku dobro upoznati i kao gradonačelnika i kao čovjeka. Ono što posebno želim naglasiti bio je  doista veliki Hrvat i domoljub i beskompromisno je stao iza demokratske Hrvatske. Bio je gradonačelnik u teškim vremenima za naš  grad, nakon akcije Maslenica kada je gard konačno "prodisao", ali  je trebalo liječiti ratne rane. Volio je svoj grad i činio je sve da da  počne obnavljati. Poseban naglasak je uvijek stavaljao na gospodarstvo, ali i kulturu. No, u posebnom su mu fokusu uvijek bili ljudi  - njegovi sugrađani. Nije bio impresioniran gospodarskom i političkom elitom, a to je dokazao i jednim svojim vrlo upečatljivim govorom kojeg je održao na jednoj od sjednica Gradskog vijeća 1993.  godine - rekao je za Duška Kučinu njegov tadašnji prvi suradnik, a  potom i nasljednik Božidar Kalmeta.

Nastavio je kako je Duško Kučina bio beskompromisan i čovjek  čvrstih načela i principa od kojih nije odustajao, pa je to, kako je  naglasio Kalmeta, vjerojatno i bio razlog njegova odstupanja s  dužnosti gradonačelnika nakon 18 mjeseci.

Gradonačelnik Branko Dukić u svom je govoru istaknuo kako je,  s ovog vremenskog odmaka, zasigurno bilo teško biti prvi čovjek  grada dok je rat još trajao.

- Osjećajima dubokog poštovanja danas smo se okupili kako bismo još jednom potaknuli uspomene na gospodina Duška Kučinu,  prvog gradonačelnika našeg Grada. Obnašati dužnost gradonačelnika čast je i još veća obaveza, a svaka odluka nosi odgovornost  prema pojedincu i društvu u cjelini. Zato sam s pozornošću slušao i  riječi mog prethodnika Božidara Kalmete i suvremenika gospodina  Kučine. I s ove vremenske distance tadašnji izazovi upravljanja gradom bili su neusporedivi s aktualnom problematikom - složeni, rizični, neizvjesni, obilježeni ratom i ratnim stradanjima, kazao je  gradonačelnik Dukić dodajući kako su se u to vrijeme tek formirali  općine i gradovi u svom novom administrativnom ustroju te je trebalo uspostaviti nove oblike funkcioniranja, organizirati i ustrojiti  gradsku upravu.

Bio je i dugogodišnji tajnik i blagajnik Družbe braće hrvatskog  zmaja, Zmajskog stola u Zadru, čiji su članovi i njegovi kolege jučer  također, nazočili komemoraciji. Na lijepim riječima i upriličenoj  komemoraciji u ime obitelji zahvalila je kći Duška Kučine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno